Liberal basında devrimlerin 20’inci yüzyıla ait olduğu, artık içinde yaşadığımız çağda devrimlerin mümkün olmadığı yaygın bir düşünce.

Bu düşünceyi ileri sürenler bir yandan gelişen teknolojiyi, diğer yandan da işçi sınıfının artık eskisi gibi olmadığını kanıt olarak gösteriyorlar. Bu nedenle sosyalizmin tanımı da değişmeli diyorlar.

Kimileri işçi sınıfının artık mülk sahibi olduğunu, gelişmiş kapitalist ülkelerde refah içinde olduğunu da vurguluyorlar.

Bunları tamamlayan bir başka iddia ise küreselleşme. Artık bu çağda devrim olamaz diyorlar.

Bu iddialara tek tek yanıt verelim.

Teknoloji gerçekten de çok gelişmiştir. Yaşadığımız çağda teknoloji işçi sınıfının siyaset sahnesine güçlü bir biçimde girdiği 19. yüzyıla göre çok ileridir. Ancak bu olsa olsa işçi sınıfını daha güçlü yapar.

İşçi sınıfının değiştiği iddiasına gelince, doğrudur, işçi sınıfı değişmektedir ama bu değişim de gene işçi sınıfını daha güçlü yapmaktadır. Dün orta sınıfın saflarında görülen birçok kesim bugün işçi sınıfının saflarındadır.

İşçi sınıfının mülk sahibi olduğu iddiası ise temelsizdir. İşçi sınıfının mülk sahibi olduğu iddiası özellikle batılı ülkelerin içi sınıflarının sahip olduğu refaha dayandırılmaktadır ama mülk deyince marksistler üretim araçları üzerindeki kapitalist mülkiyetten bahsetmektedirler. İşçi sınıfı, yeni daha genişlemiş haliyle de üretim araçlarının mülküne sahip olmayan tek sınıf olma özelliğini sürdürmektedir.

Devrimciliği buradan gelmektedir.

Öte yandan bugünlerde içinde yaşadığımız dünya işçi sınıfının devrimci gücünü ve niteliğini çarpıcı bir biçimde göstermektedir.

Tunus, Mısır ve diğer Arap devrimleri bir yandan, batılı ülkelerdeki grev ve genel grev hareketleri diğer yandan işçi sınıfının devrimci niteliğini göstermektedir.

Küreselleşme ise aynı gelişen teknoloji gibi işçi sınıfını da güçlendiren bir gelişmedir.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası