Yalçın Ergündoğan
Hakkında dokuz kez ‘ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis’ cezası isteniyor.  Tanıklar konuşuyor, ‘55 faili meçhul cinayeti’ tek tek anlatıyor. Tüyler ürpertici sözler dava dosyasında yerini alıyor: “İnfaz ettikten sonra kimliklerini mutlaka alır, komutana verirdik…”

* * *
Yargılanmasının başladığı gün İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi “Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu” kendisini JİTEM’n ‘ölüm celladı’ olarak niteliyor. Kayıp yakınları, 11 Eylül 2009 tarihinde Beşiktaş Balmumcu’daki Jandarma Merkezi önünde yaptığı açıklamada şunları ifade ediyor: “Çok acılıyız, yaralıyız ama “intikam” peşinde değiliz. “Kin” duymak değil, hukukun işlemesini, adaletin yerine gelmesini istiyoruz. İşte bu nedenle adil yargılamanın sağlanması için, sadece itirafçıların ve gizli tanıkların ifadelerine değil, Temizöz’ün işlediği insanlığa karşı suçların tanıkları olarak biz kayıp yakınlarının ve tanıkların da ifadelerine de başvurulmasını talep ediyoruz..”   “Zulmün simge isimlerinin yargı önüne çıkıyor olması olumlu bir adım olsa da, çok iyi biliyoruz ki, bu süreç iyi işlemiyor ve çoğu zaman çeşitli engellerle karşılaşıyor…”

* * *
Önceki gün Taraf gazetesine yansıyan haber aslında olup biteni açıklamaya yetiyor: “Albay Temizöz’ün ismi Kayseri protokol listesinde yer almaya devam ediyor!..”
* * *
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Güneydoğu’daki faili meçhul cinayetlerden sorumlu tutularak cezaevine gönderilen ve hakkında dokuz kez ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası istenen Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz’ün ismi protokol listesinden çıkartılmamış. E, tabii maaşını da düzenli olarak almaya devam ediyor.
Kayseri Valiliği tarafından hazırlanan ve internet sitesinde de yer alan protokol listesinde, “Garnizon Komutanlığı’ndan aksi bir bilgi gelmediği için”, tutuklu yargılanan Cemal Temizöz’ün ismi listeden çıkartılmamış. Temizöz’ün isminin Garnizon Komutanlığı’ndan değiştirilmesi yönünde bir bilgi ve talep de gelmemiş. Sadece, Cemal Temizöz’ün yerine vekaleten atanan Jandarma Albay Yusuf Kenan Topçu’nun da ismi protokol listesine eklenmiş.
25 Mart 2009 tarihinden beri tutuklu bulunan ve  dokuz kez ‘ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis’ cezası talebiyle yargılanan Temizöz hâlâ görevinin başında! Sadece yerine ‘vekil’ tayin edilmiş.  Üstelik de ‘protokol listesi’nde. Türkiye’de bu derece ağır suçlardan hakkında soruşturma başlatılan, tutuklu olarak yargılanan ve görevinin başında olan başka bir kamu görevlisi var mı acaba?
Davanın müdahil avukatlarından Tahir Elçi, 14 Eylül 2009 Pazartesi günü bir dilekçe ile Jandarma Genel Komutanlığı'na başvurarak konuyu soracaklarını açıkladı. Hakkında ceza soruşturması başlatılan bir şahsın; üstelik tutuklu olarak yargılanırken hâlâ açığa alınmamış olmasının izah edilemeyeceğini söylüyor: "Hakkında bu derece ağır bir iddiada bulunularak, böylesine kapsamlı bir iddianame hazırlanarak kamu davası açılmış ve hâlâ görevinin başında olan başka bir devlet memuru yok. Düşünün ki bu şahıs hakkında onlarca cinayet iddiası var. 9 kez müebbet hapisle yargılanıyor. Hâlâ görevinin başında olması soruşturmanın selameti açısından son derece sakıncalıdır. Ayrıca birlikte yargılandığı sanıklar açısından da sakıncalıdır. Gizli tanıklar ‘Tükenmez Kalem’ ve Sokak Lambası'nın ifadelerini neden geri çektiği şimdi daha iyi anlaşılıyor. Genelkurmay'ın hâlâ bu personeli görevi başında tutması bir mesaj olarak da algılanabilir."
* * *
Önümüzdeki ilk resmi bayramda, Temizöz’ün Kayseri devlet protokolünde kendisine ayrılan yerde ‘özel izin’le yer alması bu durumda hiç şaşırtıcı olmayacak!..
İnsanlığa karşı işlenen suçların faillerinin, devlet protokolünde yer alması, Gemelkurmay tarafından görevde tutulması, ‘Ergenekon’ tipi örgütlenmelerin, devletten ne denli ‘bağımsız örgütlenmeler’ olduğu tartışmasına da yeterince açıklık getirmiyor mu?

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası