22-25 Mayıs tarihlerinde Avrupa Birliği parlamentosu için yapılan seçimlerden aşırı sağcılar güçlenerek çıkarken, birçok ülkede sosyalist sol da oylarını arttırdı. Fransa’da Le Pen’in partisi Ulusal Cephe (FN) birinci parti olurken, Yunanistan’da ise en çok oyu alan parti solcu SYRİZA oldu.

AB parlamentosu seçimlerine olan katılım %43’de kalırken küresel ekonomik krizin de etkisiyle pek çok ülkede merkez partiler güç kaybetti, AB karşıtı sağ partiler oylarını arttırdı.

Fransa’da Ulusal Cephe %25 oyla birinci olurken onu %20 ile Halk Hareketi Birliği ve %15 ile Sosyalist Parti izledi. En az 23 vekille temsil edilecek olan FN’nin lideri Le Pen seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Hollande’dan acilen genel seçimlere gitmesini istedi. Danimarka’da sağcı Danimarka Halk Partisi seçimlerden %23 oyla birinci çıkarken, Britanya’da göçmen karşıtı, ırkçı UKIP (Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi) en çok oyu alan parti oldu. İsveç’te sağcı İsveç Demokratları oyların %7’sini aldılar.

Almanya’da AB karşıtı sağcı AfD (Almanya için Alternatif) ilk kez katıldığı AB seçimlerinde %6,8 oy aldı. Neonazi NPD’de AB parlamentosuna bir milletvekili gönderecek. Avusturya’da islamofobik ve göçmen düşmanı FPÖ oyların yaklaşık beşte birini alarak üçüncü parti oldu. Yakın zamanda genel başkanı tutuklanan faşist Altın Şafak ise oyların %8’ini aldı.

Seçimlerden en kazançlı çıkan sol parti ise Yunanistan’daki Radikal Sol Birlik SYRİZA oldu. Yaklaşık %30 oy alan SYRİZA, Yeni Demokrasi ve PASOK’u geride bırakarak birinci oldu. Portekiz’de Sosyalist Parti oyların % 38’ini alırken, İtalya’da Demokrat Parti oyların %33’ünü aldı.

AB parlamentosundaki siyasi grupların milletvekili sayılarının yaklaşık olarak şu şekilde olması bekleniyor. Merkez sağ Avrupa Halklarının Partisi 211, Merkez sol Sosyalistlerin ve Demokratların İlerici Birliği 193, Liberal Birlik 74, Yeşiller 58, sosyalist Avrupa Birleşik Solu 47, AB karşıtı Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler Birliği 39, Irkçı Özgürlük ve Demokrasi’nin Avrupası 33.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası