22 Mayıs günü, Okmeydanı’nda Berkin Elvan’ı anmak isteyen öğrencilere polisin saldırısı sonucunda, Okmeydanı Cemevi’nde cenaze töreni için bulunan Uğur Kurt başından vurularak öldürülmüştü. Gün boyu süren, bir kişinin daha öldüğü çatışmalarda Okmeydanı polis ablukası altına alınmış, gaz bombaları ve plastik mermilerle, devlet terörüne maruz kalmıştı. Savcı olay yerine ancak 24 saat sonra gitmiş, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla karşılanmıştı.

Daha önce miting alanında Berkin Elvan’ın annesini yuhalatan Erdoğan, partisinin il başkanları toplantısında, Berkin Elvan’ı anmak isteyen öğrencileri hedef gösterip Berkin Elvan için “Ölen ölmüştür, geçmiştir” derken, Okmeydanı’ndaki polisler için ise, “Nasıl sabrediyorlar anlamıyorum” dedi. Erdoğan azmettiricidir, polise “öldürmeye devam edin, ölen öldüğüyle kalacak” demiştir.

Okmeydanı iki açıdan devlet baskısının muhatabı: AKP’nin kentsel dönüşüm adı altında rant için bölgeye saldırısı sürüyor. Okmeydanı halkı, haklarının gaspedilmesinden, mahalleyi terk etmek zorunda kalmaktan endişe duyuyor. Tarlabaşı ve Sulukule örneklerinde olduğu gibi, devlet bu bölgelerin “suç yuvası” olduğunu “kanıtlayabilmek” için hoyratça saldırıyor, polis baskınları düzenliyor. Böylelikle şirketlerin bölgeyi “ucuza kapamasını” sağlıyor. Okmeydanı sakinleri ile Okmeydanı’nı “Şanzelize” yapmak isteyen Beyoğlu Belediyesi arasındaki anlaşmazlık sürmekte...

İkincisi, Alevilerin yoğunluklu yaşadığı Ankara’da Tuzluçayır, Antakya’da Armutlu örneklerinde olduğu gibi polis şiddetinin dozu diğer yerlere göre katbekat fazla.

Okmeydanı Cemevi’ne yapılan saldırı ise bardağı taşıran son damla oldu.

 

Protesto haktır! Vali Mutlu istifa

Gezi Direnişinden bu yana birçok gencin ölümünden, yaralanmasından sorumlu olan, her toplumsal olayı, eylemi, anmayı, yürüyüşü polis terörüyle bastıran, 1 Mayıs’ta hayatı felç eden, Okmeydanı’ndaki saldırıların da sorumlusu olan vali Hüseyin Avni Mutlu derhal istifa etmelidir.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası