Sosyalist İşçi 226 (29 Ekim 2004)

 

Sayfa 11:

Savaş karşıtı hareket canlı ve güçleniyor
Dev gösteri: 100 bin kişi

Sosyal Forum’un son günü İngiltere Savaşı Dur-dur Koalisyonu, İngiltere Müslümanlar Birliği ve Nükleer Silahsızlanma Kampanyası’nın çağırıcı olduğu bir gösteri oldu.
100 bin kişinin katıldığı gösteride Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen aktivistler savaşa, Bush’a karşı sloganlar attılar, Irak direnişine destek verdiler.
En yoğun olarak atılan sloganlar Blair ve Bush’a karşı atılanlardı.
Gösteriye Türkiye’den Londra’ya giden Türkiyeliler de katıldı. Çeşitli grupların yanı sıra canlı ve hareketli Küresel BAK korteji de Yunanistan Savaşı Durdur Koalisyonu’nun hemen arkasında yürüdü.
Trafalgar Meydanı’nda savaş karşıtı hareketten çeşitli kişiler hitab etti.
Kürsüden konuşanlar arasında yakınları Irak’ta ölen 4 kişi de vardı ve bunlar büyük alkış aldılar.

Direnişi Küreselleştir yürüyüşü

Pazar günkü savaş karşıtı yürüyüşün dışında, Cuma günü de Londra’nın yeni iş merkezinde temizlik işçilerinin örgütlenme hakkı için bir yürüyüş yapıldı.
Globalize the Resistance ve T&GWU sendikası tarafından düzenlenen yürüyüş polis tarafından yasaklanmasına rağmen bankalar bölgesinde gerçekleşti. Yoğun polis baskısına rağmen gösteri olaysız tamamlandı.

KESK Genel Başkanı ve Che Guevara’nın kızı Aleida Guevara
Sami Evren, Aleida Guevara, Richard Boyd Barret (İrlanda savaş karşıtı hareket), Maria Stylou (Yunanistan savaş karşıtı hareket) ve George Galloway’i (Milletvekili, İngiltere savaş karşıtı hareket) ABD emperyalizmine karşı mücadele toplantısında 4000 kişi coşkuyla dinledi.


Türkiye'den katılım
Avrupa Sosyal Forumu'na Türkiye'den yaklaşık 80 kişilik bir kafile katıldı. Vize, pahalılık vb. engellere rağmen bu katılım oranına ulaşılması önemli bir başarıdır. Çok sayıda aktivist ise vize engeline takıldı.
Özellikle KESK, TMMOB ve çeşitli siyasi eğilimlerin foruma ilgi göstermesi, önümüzdeki dönem için Türkiye'de sosyal forum süreçlerinin genişletilmesi açısından bir fırsat.
Türkiye'den çok çeşitli bir yelpaze bu yıl ASF hazırlıklarına katıldı. Hazırlık toplantılarının birinin İstanbul'da yapılması bu anlamda sürece olumlu bir katkı yaptı. Hazırlık toplantısı aşamasında bir çok Türkiyeli örgüt sosyal forum sürecine aktif olarak katıldı.
KESK, TMMOB, ÖDP, DSİP, EMEP, DEHAP, SODEV, TÜKODER, Küresel BAK gibi çeşitli kampanya ve örgütlerin katılımcısı olduğu İstanbul Sosyal Forumu (İSF) geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiyeli örgütlerin koordinasyonunu sağladı.
Bu çerçevede İSF'den 7 örgüt 12 seminer düzenledi ve 4 büyük toplantıda Türkiyeli konuşmacılar buranın deneyimlerini Avrupalı katılımcılarla paylaştı. Ayrıca İSF koordinasyonu ile Rüstem Batum'un Hangi Kıbrıs isimli belgesel filmi de Londra'da gösterildi.
Karakedi Kültür Merkezi, ASF'de, Kıbrıs, Avrupa Birliği, ve Ortadoğu ve Demokrasi başlığındaki üç seminerde yer aldı.
Bu seminerler birçok Avrupalı örgütle beraber organize edildi.
Ayrıca Küresel BAK katılımcılarından Yıldız Önen de, Forumun başladığı gün Halkevi'nde yapılan sosyal forum konulu toplantıya Nuray Mert, Sami Evren (KESK) ve Fırat Anlı'nın (Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı) yanı sıra konuşmacı olarak katıldı.
Ayrıca Karakedi Kültür Merkezi ve Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, İSF'nin standında aktif olarak yer aldı ve kendi materyal ve ürünlerini sergiledi.
Bir sonraki Avrupa Sosyal Forumu 2006 yılının bahar aylarında Yunan-istan'ın Atina kentinde yapılacak. Yunanistan'daki sosyal forum için şimdiden harekete geçmemiz gerekiyor. İlişkimiz olan her şehirden Yunanistan'a en az bir otobüs götürebiliriz. Büyük olasılıkla Yunanistan sürecindeki hazırlık toplantılarından biri yine Türkiye'de yapılacak. Önümüzdeki aylarda Türkiye Sosyal Forumu için bir girişim başlatılması hedefleniyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde sosyal forum süreçlerini örmede işimiz daha kolay olacak.


Türkiyeli sekterler ve anarşistler elele
ASF bu yıl bazı ilklerini de yaşadı. Irak'ın İşgaline Son isimli büyük bir toplantıda konuşmacı olarak bulunan Subhi Al Mashadani'nin [Irak İşçi Sendikaları Federasyonu Genel Sekreteri (IFTU)] konuşmasını engellemek isteyen bir grup toplantıyı protesto etti ve konuşmacıların konuşma yapmasına olanak vermedi.
Sayısı sadece 25-30 olan bu grup, yaklaşık 2500 kişi toplantıyı dinlemek istediğini alkışlarıyla gösterse de protestoya devam etti ve en sonunda arbede çıkararak konuşmacıların üstüne yürüdü.
Tarihin nadir 'antidemokratik' protestolarından birini yapan bu grup, Türkiyeli üç dergi çevresinden başkası değildi.
Benzeri bir olay sonraki gün de yaşandı.
Aşırı Sağa Karşı Birlik isimli büyük toplantı henüz başlamadan, Kara Blok üyeleri olduğu söylenen 15-20 kişilik beyaz genç bir grup, toplantının moderatörü olan siyah bir kişiyi platformdan döverek atıp bu kişinin telefonunu ve cüzdanını çaldı.
Grubun protestoyu bitirmesinin ardından toplantı bir saat gecikmeli olarak başlayabildi. Anarşist gruptan birkaç kişinin çıkışta gözaltına alınması üzerine, sosyal forum organizatörleri tüm yaşananlara rağmen bu kişileri polisten aldı.
Bir sonraki gün yine aynı grup, eylem alanında sahneye yürüyünce yine arbede yaşandı ve polis, içinde sosyal forum aktivistleri de olan bazı kişileri gözaltına aldı.
Bu yaşanan gerginlikleri çıkaran grubun toplam sayısının en iyimser rakamla 200 olduğu söyleniyor.
Indymedia isimli, anarşistlerin etkin olduğu 'bağımsız' haber kaynağında çıkan bir yazıda, bazı kişiler, "70 bin koyun mu önemli, yoksa birkaç yüz kişilik taban hareketi mi" diye soruyor. Sekterizmin, toplantı basan Türk solcularıyla, kendisinden başkasını 'koyun' olarak gören kara blokçu anarşistleri nasıl yan yana getirdiği ortada.
İki taraf da sadece kendisini sosyal mücadelenin öznesi olarak görüyor. Onlar için sadece kendileri var. Gerisine koyun demenin bir sakıncası yok.
Sonuç olarak bunlar ASF'de yaşanan çok küçük olaylar. ASF üzerinde herhangi bir düzeyde etkide bulunması mümkün olmayacak grupların tertiplediği etkinlikler. Ancak yine de benzer huzursuzlukların tekrarlanmaması için çaba harcamak gerekiyor.