Sosyalist İşçi 228 (9 Aralık 2004)

 

Sayfa 8:

İşgalin çirkinliğine karşı ezilenlerin birliği
İngiltere'de Asker Aileleri Savaşa Karşı

İngiliz emperyalizminin uzun ve kanlı tarihinde ilk kez, asker aileleri savaşa karşı bir örgütlenme oluşturdular.
Akrabaları Irak'ta bulunan (ve bazıları ölmüş olan) 11 ailenin temsilcisi Ekim ayında Tony Blair'in Başbakanlık Konutu'nun önünde bir basın toplantısı yaparak Asker Aileleri Savaşa Karşı örgütünün kuruluşunu ilân ettiler
Irak savaşı sonucunda hem kişisel olarak yaşadıkları, hem genel olarak yaşanan acılardan kimi sorumlu tuttuklarını Konut'un kapısına siyah bir çelenk bırakarak belirten aileler daha sonra Parlamento'nun önünde savaş karşıtı bir gösteriye katıldılar.
Medyanın yaygın ilgisini toplayan örgüt hakkında BBC televizyonu "Blair için bir kriz daha" yorumunu yaptı.
Bu ayın ilk haftasında, Asker Aileleri Savaşa Karşı'nın önde gelen isimlerinden, oğlu Gordon Basra'da ölen Rose Gentle yine haberlerdeydi. Felluce katliamı sırasında Amerikan askerleri tarafından evi bombalanan ve 8 kişilik tüm ailesini kaybeden Ayşe Salim adlı 4 yaşında Iraklı bir kız yaralı olarak İngiltere'ye getirilmiş, Manchester'de bir hastanede yatıyordu. Rose Gentle, elinde hediyelerle Ayşe'yi hastanede ziyaret etti.
Oğlu Irak'ta ölen bir kadınla tüm ailesi ölen küçük bir kızın kucak kucağa resimleri Tony Blair'e bir şey ifade etmemiş olabilir, ama savaş karşıtı hareketin asker ailelerine bile sirayet etmiş olmasını kara kara düşünüyor olduğundan kuşkumuz olmasın.
Amerika’dan sonra İngiltere’de de asker ailelerinin örgütleniyor olması savaş karşıtı hareketin yaygınlaşmakta olduğunu da gösteriyor.

Asker Aileleri Savaşa Karşı örgütüne ulaşmak için www.mfaw.org.uk


Amerika'da Asker Aileleri Seslerini Yükseltiyor'dan
İngiltere'de Asker Aileleri Savaşa Karşı'ya mesaj:

Asker Aileleri Savaşa Karşı örgütüne,
Amerika'da Asker Aileleri Seslerini Yükseltiyor'un üyesi olan 1900 aile adına sizleri selamlıyoruz. Bizler, yalanlar temelinde başlatılmış olan, akrabalarımızın ve sevdiklerimizin gönderilmiş olduğu, savaşmış olduğu, ileride gönderilebilecek olduğu ve ölmüş olduğu Irak savaşına karşı seslerimizi yükseltiyoruz.
Üyemiz olan Dante Zappala'nın sizin de kuruluş toplantı ve etkinliklerinizde bulunabilmiş olmasından çok memnunuz. Belki de bildiğiniz gibi, Asker Aileleri Seslerini Yükseltiyor (Military Families Speak Out, MFSO) iki yıl önce bu ay, iki asker ailesinin Irak'ın işgal edilmesini engelleyebilmek için seslerini yükseltmeleriyle kuruldu. Bugün üye sayımız neredeyse 2000 aileye ulaştı ve her gün yeni aileler bize katılıyor. Ülkemizin tüm eyaletlerinde (50 eyaletin hepsinde) üyelerimiz var. Ayrıca, Porto Rico, Almanya ve birkaç başka ülkede, sevdikleri ABD silahlı kuvvetleri üyesi olan üyelerimiz var.
Sizinle birlikte çalışarak, bu yasadışı ve ahlâkdışı savaşa son vermek için ülkelerimizin ikisinde de asker ailelerinin sesini yükseltmekten gurur duyacağız. Kuvvetiniz, cesaretiniz ve insan sevginiz için teşekkür ederiz. Bu zor günlerde sesiniz her zamankinden daha değerli!
Barış ve Dayanışma içinde,

Military Families Speak Out
www.mfso.org
Asker Aileleri Seslerini Yükseltiyor üyesi Michael McPhearson, geçtiğimiz Ocak ayında İstanbul'da Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun düzenlediği Savaşsız Bir Dünya İçin Uluslararası Buluşma konferansına katılmıştı.



Camide bir akşam yemeği
Kuzey Londra'nın Tottenham bölgesi İngiltere'nin etnik açıdan en karmaşık bölgelerinden biri: nüfusun yaklaşık %40'ı etnik azınlıklardan oluşuyor ve 150 farklı dil konuşuluyor. Kayıtlı seçmenlerin %6'ya yakınının anadili Türkçe. Nüfus sayımında %55 kendisini beyaz olarak tanımlamış, %28 siyah, %8 Asyalı. Nüfusun %15'i müslüman.
Londra'da artık ağır sanayi kalmadı, ama burası eskiden bir sanayi bölgesiymiş. Şimdi en büyük işveren belediye ve en etkin örgütlenmeye sahip sendika KESK'in dengi olan UNISON. Bölgedeki mahallelerden biri tüm Londra'da işsizlik oranının en yüksek olduğu mahalle (%16,6). Kısacası, yoksul, göçmenlerin ve etnik azınlıkların yoğun olarak yaşadığı bir işçi mahallesi. İşçi Partisi'nin geleneksel tabanının oturduğu bir mahalle. Nitekim, 2001 genel seçimlerinde İşçi Partisi oyların %67'sini aldı.
Ama Tottenham, aynı zamanda, bu yılın başında İşçi Partisi'ne soldan muhalefet etmek için kurulmuş olan Respect koalisyonunun da doğal tabanı. Savaş karşıtı hareketin içinden doğan, İslam düşmanlığına ve ırkçılığa karşı olan, özelleştirmelerle işsizliğe karşı ve sendikal haklar için mücadele eden bir siyasi oluşum için Tottenham genel seçimlerde önemli bir hedef olacak.
Respect'e karşı medyanın yürüttüğü savaşın ana tezlerinden biri, savaşa karşı olduğu için sadece müslümanların çok olduğu yerlerde oy alabileceği, müslümanların "gericiliğine" ödün verdiği. Bu tez solun bazı kesimlerinde de yankı buluyor. Zaten Respect içinde yer almayan (küçücük) sol grupların eleştirisi (çok zaman İslam düşmanlığına varacak ölçüde) tam da bu.
Tottenham'da bir cami ve bu camiye bağlı bir İslam Kültürü Derneği var. Bu derneğin başkanı Abdul Ali ve genel sekreteri Bibi Khan (ikisi de Pakistan asıllı) Respect'e yakınlık duyuyorlar. Müslüman oldukları için mi? Kısmen öyle. Ama ikisi de İngiltere'de yaşıyor, çalışıyor ve çocuk büyütüyor. Hayatlarındaki temel sorun İslam değil, kendileri ve çocukları için sağlık hizmetleri, eğitim sistemi, işsizlik, ücret düzeyleri ve, elbet, ırkçılık. Tüm bu konularda herhangi bir Respect üyesi ile aynı şeyleri düşünüyorlar. Bugüne kadar tüm azınlıklar gibi hep İşçi Partisi'ne oy vermişler. Bugün ise, sadece savaş yüzünden değil, bu nedenlerle de bir daha Tony Blair'e oy vermeyi düşünmüyorlar. Sosyalist mi oldular? Hayır, ama Blair'in solunda oldukları ve bu saydığım alanlarda solcularla birlikte iş yapmak istedikleri açık.
Nereden mi açık? Aralık başında Respect için para toplamak amacıyla cami derneğinde bir akşam yemeği düzenlediler. Yemekleri dernek üyeleri hazırladı, hem camide hem Respect taraftarları arasında bilet satıldı. Yemeğe 200 kişi katıldı: 70 Respect üyesi, 130 müslüman. Toplanan 2000 sterlin tümüyle Respect'e verildi.
Genel seçimlerin seneye Mayıs'ta olması bekleniyor. Tottenham'da Blair'in adayına karşı çıkacak olan Respect adayının masrafları daha şimdiden çıktı.
Roni Margulies


Hollanda
Sosyal Forum toplandı
Bu sene Hollanda Sosyal Forum’u ilk toplantısını yaptı. 4200 kişinin katıldığı sosyal forumda canlı tartışmalar yaşandı.
Hollanda Sosya Forumu ırkçılığın çok arttığı bir dönemde gerçekleşti ve bu nedenle Irkçılık, islam korkusu gibi konular tartışmaların çoğuna hakim oldu.
Bilindiği gibi Kasım ayı başında bir rejisörün bir müslüğman tarafından öldürülmesini ırkçı örgütlenmeler kullanmaya başladılar. Bir çok camii ve göçmen işçilerin kullandığı okullara yangın bombaları atıldı.
Sosyal Foruma katılanlar önümüzdeki dönemde ırkçılığa karşı bir tkampanya başlatma lararı aldı.