Sosyalist İşçi 232 (4 Mart 2005)

 

Sayfa 15: Not Defteri


Ankara Cebeci’de toplantılar
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde kurulan Küresel Barış ve Adalet Öğrenci Topluluğu geçtiğimiz hafta “Umut İşgal Edilemez” başlığı altında 3 günlük biretkinlik gerçekleştirdi.
İlkgün yapılan iki toplantıdan birisine Roni Margulies konuşmacı olarak katılırken ikinci toplantıya Erdoğan Aydın ve(topluluğun danışmanı olan) Halil Nalçaoğlu konuşmacı olarak katıldılar.
İkinci gün gazeteci Ragıp Duran “Medya ve İşgal” başlıklı toplantıda konuşurtken bir marakas atölyesi düzenlendi ve tiyatro gösterisi yapıldı.
Son gün ise Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’ndan Şenol Karakaş’ın katıldığı bir toplantı yapıldı.
Ardından “savaşa karşı ses çıkar” etkinliği gerçekleştirildi.
Umut İşgal Edilemez etkinliği boyunca çok sayıda yeni insanla tanışıldı.
Cebeci BAK



Küresel BAK herkesi 19 Mart'ta
Kadıköy'de yapılacak eyleme çağırdı

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, 1 Mart tezkeresinin reddedilişinin ikinci yıldönümünde Tünel Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının açılış konuşmasını Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu sözcüsü Tayfun Mater yaptı. Tayfun Mater, 'ABD'nin Suriye ve İran'a yönelik tehditleri giderek artıyor. 1 Mart tezkeresinin reddedişinin ikinci yıldönümü olan bugün, bir grup Küresel BAK aktivisti ve Doğu Konferansı Girişimi üyesi Suriye halkına Türkiye'deki savaş karşıtlarının desteğini sunmak üzere yola çıktılar' dedi. Ardından şair Orhan Alkaya bir basın açıklaması yaptı. Orhan Alkaya, 'Bush, Rıce ve Rumsfeld gibilerinin Amerikası ise tehditlerine aralıksız devam ediyor. Bugünlerde İran ve Suriye'yi tehdit ediyorlar. Ama merak etmesinler, dünya savaş karşıtlarının gözü üzerlerinde. ABD Irak'tan çekilene kadar da gözümüz üzerlerinde olmaya devam edecek. Bush'u 1 Mart'ta engelledik. Umuyoruz ki 19 Mart küresel eylem gününde dünyada ve İstanbul sokaklarında bir araya gelecek olan savaş karşıtlarının kitleselliği savaş isteyenleri caydırmaya yeter' dedi. KESK Genel Başkanı Sami Evren ise yaptığı konuşmada, 'Tüm savaş karşıtlarını 19 Mart'ta Kadıköy'de yapılacak Irak'ta İşgale Son' mitingine davet ediyoruz' dedi.
Basın açıklamasına ayrıca Mazlum Der İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan, sanatçı Zeynep Tanbay, Yol İş 1 No'lu Şube Yönetim Kurulu üyesi Ali Eraslan, TMMOB genel merkez temsilcisi Hüseyin Yeşil, Sosyal Demokrasi Vakfı Başkan Vekili Erol Kızılelma, Türkiye Sakatlar Derneği temsilcisi Hüseyin Eroğlu katıldı.
Basın açıklaması Küresel BAK aktivistlerinin attığı sloganlarla sona erdi.


Avrupa Birliği tartışmaları
26 Şubat Cumartesi günü Karakedi Kültür Merkezi'nde Avrupa Birliği'nin tartışıldığı bir panel düzenlendi. DSİP’den Doğan Tarkan ve ÖDP üyesi ve Birgün gazetesi yazarı Saruhan Oluç'un konuşmacı olduğu toplantıda bir çok başlıkta AB süreci değerlendirildi.
Doğan Tarkan, Avrupa Birliği'nin temel olarak yeni liberal ekonomik saldırganlığın meşrulaştırıldığı bir süreç olduğunu anlattı. Bu yüzden AB'ye karşı çıkmanın öenmli olduğunu ama bunu yaparken milliyetçi yaklaşımlarla araya kesin bir mesafe koymanın da gerekli olduğunu vurguladı. AB'ye karşı çıkmanın, AB sürecinde gündeme gelen demokratikleşme adımlarına karşı çıkmak anlamına gelmeyeceğini, hatta bu başlıklar için (Kıbrıs sorunu, ermeni sorunu gibi) sosyalistlerin çoktan kampanya yapmaya başlamalarının gerekli olduğunu anlattı. Anti kapitalist hareketin de AB'ye karşı çıkmasının çok önemli olduğunu altını çizen Doğan Tarkan, konuşmasını, AB'den geldiği sanılan demokratik açılımların Avrupa işçi sınıfının yüzlerce yıllık mücadelesinin ürünü olan kazanımlar olduğunu da altını çizdi.
Saruhan Oluç ise AB'nin sermayenin birliği olduğunun çok açık olduğunu vurguladıktan sonra, AB sürecinin yarattığı imkanların sol tarafından değerlendirilememesinin önemli bir eksiklik olduğunu altını çizdi. Solun Türkiye'de onyıllardır uğrunda mücadele ettiği ekonomik ve sosyal haklarla ilgili taleplerin, AB ile birlikte gündeme gelmesinin ve solun olan biteni uzaktan izlemesinin yanlış olduğunu vurgulayan Saruhan Oluç, "Emeğin Avrupası" tezinin AB sürecine iki açıdan çok olumlu bir yaklaşım için özgün bir temel sunduğunu anlattı. Bunlardan ilkinin, "Emeğin Avrupası" tezinin milliyetçilikle arasına koyduğu mesafe olduğunu vurgularken, tezin diğer öneminin ise sermayenin Avrupasına karşı tüm emekçileri uyarması olduğunu söyledi.
Toplantı salondan gelen sorular, katkılar ve konuşmacıların son konuşmalarıyla bitti.


Bursa'dan Irak'ta işgale son çağrısı
Çağdaş Gazeteciler Derneği'nde 'Irak'ta İşgale Son!' başlıklı bir toplantı yapıldı. Toplantıya İstanbul'dan Hakan Tahmaz ve Mor ve Ötesi grubunun solisti Harun Tekin konuşmacı olarak katıldılar. 50 kişinin katıldığı toplantıda 19 Mart'ta İstanbul Kadı-köy'de yapılacak büyük gösteriye otobüs kaldırılması, 19 Mart'a kadar Uludağ Üniversitesi'nde bir toplantı daha yapılması üzerine konuşuldu.


Çerkezköy'de konser
ÖDP tarafından 27 Şubat Pazar günü Çerrkezköy'de düzenlenen konserde 19 Mart'ta İstanbul Kadıköy'de düzenlencek mitinge çağrı yapan bir konuşma yapıldı. Konuşmayı Kırklareli BAK aktivistlerinden Yahya Balcı yaptı.


Sabancı Üniversitesi'nde en 'hayır'lı 1 Mart toplantısı
Sabancı Üniversitesi öğrencileri tarafından "En 'Hayır'lı 1 Mart" başlıklı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Vakit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, NTV savaş muhabiri Nevin Sungur, Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi Ayşe Gül Altınay katıldı. İlk olarak 1 Mart 2003'de meclisten tezkerenin geçmemiş olmasının ne kadar önemli olduğu vurgulandı. Ardından Bush'un yeni tehditlerine karşı tıpkı iki yıl önce yaptığımız gibi mücadele etmenin gerekli olduğu söylendi. Toplantıya 100 kişi katıldı. Sabancı Üniversitesi öğrencileri 19 Mart mitingi için üniversiteden servis kaldıracaklarını söylediler.


İzmir’de panel
19 Mart küresel eylem günü için İzmir'de panel yapıldı
'ABD İşgaline Ortak Olma' kampanyası çerçevesinde bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olatrak İsrail'den Sahar Franses, avukat Hilal Küey ve Erhan Keleşoğlu katıldı. Toplam 92 kişinin izlediği panelin açılış konuşmasını Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçad yaptı.
Panelde Erhan Keleşoğlu genel olarak Ortadoğu, Irak ve Filistinde yaşanan siyasal gelişmeleri, önümüzdeki süreçte neler olabileceği konularında görüşlerini aktardı.
Hilal Küey işgal hukuk, direniş ve direniş hukuku kavramlarını irdelerken aynı zamanda Irak için Dünya Halk Mahkemesi çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Sahar Franses ise işgal altında bulunan Filistin halkının yaşadığı sıkıntılar, işgal altında yaşam, İsrail'in uygulamaları ve politikaları ile Filistin özgürlük mücadelesinin geleceği konularında görüşlerini açıkladı.


Isam El Rawi Maltepe'deydi
Maltepe'de 'ABD'yi Durdurabiliriz' isimli bir panel yapıldı. Panele konuşmacı olarak Isam El Rawi, Şenol Karakaş ve Masis Kürkçügil katıldı. 200 kişinin katıldığı panelde Isam El Rawi Irak'ta yaşanan gerçekleri, işgalin boyutlarını anlattı. Masis Kürkçügil Uluslarası Savaş karşıtlarından, ABD saldırganlığından ve umutlarımızı barış için örgütlememiz gerektiğinden bahsetti.

sosyalist işçi ne savunuyor?
Aşağıdan sosyalizm
-Kapitalist toplumda tüm zenginliklerin yaratıcısı işçi sınıfıdır. Yeni bir toplum, işçi sınıfının üretim araçlarına kolektif olarak el koyup üretimi ve dağıtımı kontrol etmesiyle mümkündür.
Reform değil, devrim
-İçinde yaşadığımız sistem reformlarla köklü bir şekilde değiştirilemez, düzeltilemez.
-Bu düzenin kurumları işçi sınıfı tarafından ele geçirilip kullanılamaz. Kapitalist devletin tüm kurumları işçi sınıfına karşı sermaye sahiplerini, egemen sınıfı korumak için oluşturulmuştur.
-İşçi sınıfına, işçi konseylerinin ve işçi milislerinin üzerinde yükselen tamamen farklı bir devlet gereklidir.
-Bu sistemi sadece işçi sınıfının yığınsal eylemi devirebilir.
-Sosyalizm için mücadele dünya çapında bir mücadelenin parçasıdır. Sosyalistler başka ülkelerin işçileri ile daima dayanışma içindedir.
-Sosyalistler kadınların tam bir sosyal, ekonomik ve politik eşitliğini savunur.
-Sosyalistler insanların cinsel tercihlerinden dolayı aşağılanmalarına ve baskı altına alınmalarına karşı çıkarlar.
Enternasyonalizm
-Sosyalistler, bir ülkenin işçilerinin diğer ülkelerin işçileri ile karşı karşıya gelmesine neden olan her şeye karşı çıkarlar.
-Sosyalistler ırkçılığa ve emperya-lizme karşıdırlar. Bütün halkların kendi kaderlerini tayin hakkını savunurlar.
-Sosyalistler bütün haklı ulusal kurtuluş hareketlerini desteklerler.
-Rusya deneyi göstermiştir ki, sosyalizm tek bir ülkede izole olarak yaşayamaz. Rusya, Çin, Doğu Avrupa ve Küba sosyalist değil, devlet kapita-listidir.
-Sosyalistler bu ülkelerde işçi sınıfının iktidardaki bürokratik egemen sınıfa karşı mücadelesini destekler.
Devrimci parti
-Sosyalizmin gerçekleşebilmesi için, işçi sınıfının en militan, en mücadeleci kesimi devrimci sosyalist bir partide örgütlenmelidir. Böylesi bir parti işçi sınıfının yığınsal örgütleri ve hareketi içindeki çalışma ile inşa edilebilir.
-Sosyalistler pratik içinde diğer işçilere reformizmin işçi sınıfının çıkarlarına aykırı olduğunu kanıtlamalıdır.
-Bu fikirlere katılan herkesi devrimci bir sosyalist işçi partisinin inşası çalışmasına omuz vermeye çağırıyoruz.