Sosyalist İşçi 242 (6 Ekim 2005)

 

Sayfa 9 :

Avrupa Sosyal Forumu Hazırlık Toplantısı İstanbul'daydı

Atina'da gerçekleşecek Avrupa Sosyal Forumu'nun (ASF) III. Hazırlık Toplantısı, 23-25 Eylül tarihlerinde İstanbul'da yapıldı. Forum toplantılarına, iki yüzü yurtdışından olmak üzere, yaklaşık dört yüz kişi katıldı.
İTÜ Vakfı Maçka Sosyal Tesisleri'nde yapılan toplantılara Türkiye Sosyal Forumu (TSF) ev sahipliği yaptı. Türkiye Sosyal Forumu 6-9 Nisan 2006'da yapılacak olan ASF'ye bin kişilik bir katılım hedefliyor.
İstanbul toplantısı, özellikle ASF sürecinin doğuya doğru genişlemesi anlamında sembolik bir öneme sahipti. Toplantının katılımıyla ilgili teknik bilgiler, bu amaca önemli ölçüde ulaşıldığını gösteriyor.
Toplantıya yurtdışından:
- 197 yabancı delege katıldı.
- 34 farklı ülkeden katılımcılar vardı.
- 106 yabancı kuruluş temsil edildi.
Türkiye'den ise, 61 kurumdan 200 kadar katılımcı vardı.
İstanbul toplantısının temel amacı, bir önceki Prag Hazırlık Toplantısı'nda belirlenen 14 tematik alan üzerinden, sosyal forumun eksenlerini ve önceliklerini belirlemekti. Atina'da yapılacak sosyal forumda, program grubunun önerisiyle belirlenecek her bir eksen üzerine bir büyük toplantı tertiplenecek. Bin, iki bin kişilik yerlerde yapılacak bu toplantılar aynı zamanda forumun kamuya açık yüzünü temsil ediyor. Bu nedenle büyük toplantılar sürecin bütünü tarafından örgütleniyor.
Program, grubunun yürüttüğü bu çalışmanın haricinde, İstanbul toplantısında, şebeke (network) toplantıları yapıldı. 12 başlık altında gerçekleşen bu şebeke toplantılarında Atina-ASF'ye dönük çalışmalar ele alındı.
Hazırlık toplantısının Cumartesi günü yapılan genel toplantısını TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yaptıkları birer konuşmayla açtılar.
İstanbul toplantısında yapılan tartışmalarda, eksenlerle ilgili bir anlaşmaya varılamadı. Bu konudaki tartışma Ocak ayında Viyana'da yapılacak bir sonraki hazırlık toplantısında sonuca bağlanacak.
ASF Atina'nın tematik alanları İstanbul toplantısında gözden geçirildi. Bu tartışmaların sonucunda 14 tematik alana 2 konu daha eklendi. Atina forumunun tematik alanları şöyle:
1. Savaş ve barış. Irak'ın ve Filistin'in işgali, Avrupa'nın militarizasyonu, üsler, Kosova, Asya-Latin Amerika ve Afrika'da emperyalizm, savaş karşıtı hareket.
2. Avrupa ve neo-liberal küreselleşme. DTÖ, uluslararası örgütler.
3. Avrupa'daki göçmenler.
4. Ayrımcılık, ırkçılık ve aşırı sağ.
5. Ortak mülkiyet-kamu hizmetleri olarak tanınan sosyal haklar.
6. Esnek çalışma, güvenliği olmayan işler, yoksulluk ve dışlanma.
7. Çalışma, verimlilik, işsizlik ve tam istihdam.
8. Çevre: İklim değişiklikleri, sürdürülebilir gelişme.
9. Avrupa'da hangi demokrasiye ve hangi temel haklara doğru: Vatandaşlık, federalizm, devletlerin, devletsiz ulusların, Avrupa kurumlarının yeri.
10. Avrupa'da politik ekonomi: Merkez bankası, para değişimi kriterleri.
11. Eğitim hakkı, kitle iletişimi ve kültür.
12. Kadın hareketleri.
13. Seattle'dan bugüne hareketin stratejisi.
14. Avrupa Birliği için hangi yol: Hangi Avrupa için mücadele ediyoruz?
15. Tarım
16. Avrupa'da güvenlik politikaları
Bir sonraki ASF hazrılık toplantısı 5-8 Ocak 2006 tarihinde Viyana'da yapılacak.
(Bu yazı TSF raporundan kısaltılarak alınmıştır.)


Sosyal Forumların politik bir odağı olmalı mı?
İstanbul toplantısında ve daha önceki hazırlık toplantılarında en çok tartışılan konulardan bir 'öncelikler' meselesi. Bazılarına göre, savaş konusu diğer konulara göre fazla öne çıkıyor. ASF'nin 16 tematik alanının olduğu gibi korunmasını bu çerçevede savunanlar var.
Oysa savaş karşıtı hareketin temsilcileri hiçbir zaman sadece savaş konusunun öne çıkmasını savunmadılar. Aksine, sosyal forumlar, savaş karşıtı hareketle, bir dizi başka hareketi yanyana getirdiği için, bir sinerji oluşturuyor.
Bununla beraber, önceki sosyal forumlarda görülen açık bir şey var ki, forumların en büyük, en katılımlı toplantıları savaşı ele alan toplantılar oluyor. Önceki forumların yapıldığı Floransa, Paris ve Londra'da onbinlerce, yüzbinlerce kişi, savaş karşıtı sloganlar etrafında yürüyüşlere katıldı. Bunun nedeni ABD'nin Irak müdahalesinin, bütün diğer konuların kilit noktasında durmasıdır.
Bugün savaşı engellemeden, ABD emperyalizminin ve onun hegemonyasında bulunan uluslararası kuruluşların başka alanlardaki saldırılarını geriletmek mümkün değil. Tam da bu nedenle, bütün diğer konularda kampanya yapan aktivistler ve yeni aktivist kuşakları, kısa sürede savaşa karşı biraraya gelip büyük koalisyonlar oluşturdular, büyük gösteriler düzenlediler.
Atina'da yapılacak forumun da büyük ve kitlesel olmasını istiyorsak bu durumu göz önüne almalıyız. Savaşı onaltı konudan biri değil de, forumun politik odağı yapabilirsek, bu büyük aktivist kuşağıyla Atina'da buluşmak mümkün olacak.


Hazırlık toplantıları ne işe yarar?
Avrupa Sosyal Forumu yıl içinde yapılan beş büyük hazırlık toplantısıyla örgütleniyor. Bu hazırlık toplantılarında ASF'nin programıyla ve diğer detaylarıyla ilgili ayrıntılı denebilecek çalışmalar yapılıyor.
Hazırlık toplantılarına Avrupanın hemen her bölgesinden ve hemen her siyasi akımdan yüzlerce sosyal hareket katılıyor.
Sosyal forumlarda konsensüs ilkesiyle hareket ediliyor. Bu tip geniş süreçlerde mutabakatla işleri sürdürmekten başka yol bulmak çok zor.
Ancak bu yönteminin avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Konsensüs ilkesi nedeniyle neredeyse hiçbir karar büyük toplantılarda alınamıyor. Genel toplantılarda yapılan konuşmaların ardından, çözülemeyen sorun her zaman 'küçük' bir gruba havale ediliyor ve bu grup toplanarak gerçek kararı alıyor. Bu küçük grup içerisinde, genellikle büyük sendikaların ve siyasi hareketlerin temsilcileri bulunuyor.
Dolayısıyla sosyal forumların hazırlık toplantıları genellikle hassas dengelerin, inceliklerin gözetildiği yerler.
Forumun kendisiyle bu süreç arasında bir ayrım yapmak gerekir. Forum, aktivistlerin oluşturduğu büyük buluşma mekanları. Hazırlık aşaması ise sınırlı sayıda aktivistin katılabildiği, daha çok 'uzman'ların rol oynadığı süreçler.Haydi Atina'ya
4. Avrupa Sosyal Forumu 6-9 Nisan 2006 tarihlerinde Atina'da yapılacak. Sosyal foruma Avrupa’nın birçok bölgesinden onbinlerce aktivistin katılması bekleniyor.
Forumun bu kez Türkiye'ye yakın bir yerde yapılacak olması bizler için önemli bir fırsat. Atina'ya nispeten büyük sayılarda katılabiliriz.
Atina'ya gidiş için Türkiye Sosyal Forumu bir kampanya başlattı. Atina'ya bin kişilik bir katılım hedefleniyor.
Sosyal forumun programına ilişkin de TSF bir çalışma yapacak. Türkiye'deki mücadele deneyimlerini Atina'ya taşımak için çok sayıda seminer başvurusu yapılacak.
ASF-Atina'ya katılmak için TSF bürosuyla irtibata geçebilirsiniz.
TSF Ofis: 0212 2433715
Web: www.sosyalforum.orgHazırlayan: Erkin Erdoğan