Sosyalist İşçi 317 (21 Mart 2008)

 

Sayfa 10 :


2 saatlik grev hükümete geri adım attırdı
Ya genel grev olsa?
Başbakan’ın yeni sosyal güvenlik ve sağlık yasası hakkında sendikacıları yalancılıkla suçlaması çalışanları öfkelendirdi. 14 Mart'ta Türkiye'nin birçok yerinde çalışanlar iki saatliğine üretimi durdurdu. Telekom işçilerinden sonra grev silahı ikinci kez kullanıldı ve etkili oldu. AKP yasayı gözden geçireceğini açıkladı.
AKP iktidarı ilk kez bu kadar yaygın ve kararlı bir işçi hareketiyle karşılaşıyor. 2006'da gündeme getirdikleri Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’na karşı mücadele Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) tarafından yürütülmüştü. Genel bir mücadele konusu olmamıştı.
Darbecilerin gerilemesi mücadeleye alan açıyor
Çalışanların tümü yasaya karşı tepkilerini bu kez açıkça gösteriyor. Uzun süre sonra ilk kez sendikalar ve emek örgütleri birlikte davrandı.
Geçen iki yılda gerçekleşen tartışmalar ve saflaşmalar, darbe girişimlerinin geriletilmesi, başörtüsü, Kürt sorunu, milliyetçilik gibi konularda demokrasiden yana olanların giderek daha etkili olması işçi sınıfına yaradı. Askerlerin ve sivil bürokratların et-kisinin azalması mücadelelerin önünü açı- yor. En son ekonomik krize karşı 1 Mart 2000'de gerçekleşen grevde sendikalar birlikte hareket etmiş ve çalışanların tümünün katılımıyla ben- zer iş bırakma eylemleri yapılmıştı.
Eylemlerin etkili olmasının iki nedeni var biri üretimden gelen gücün, yani grev silahının kullanılması. Diğeri ise, Türk-İş. En büyük işçi örgütü Türk-İş'in grev kararı alması tüm çalışanların harekete geçmesine neden oldu.
Telekom grevi yolu açtı
İşçi sınıfı hareketinin Telekom grevinden bu yana yeni bir mücadele dönemine girdiği 14 Mart'ta açıkça görüldü.
Ancak zafer şarkıları söylemek için henüz erken.
Dünyada yeni-liberal hükümetlerin başlıca gündemleri sosyal güvenliğin ve sağlığın özelleştirilmesi. Bu alandan elde edilebilecek kârları iştahla arzulu- yorlar. AKP küresel sermayenin partisi ve o da diğerleri gibi bunu yapmak istiyor. İkinci bir gerekçeye daha sahip. IMF 1 milyar dolarlık krediyi serbest bırakmanın koşulu olarak AKP'den SSGSS'yi yasalaştırmasını istiyor.
Çalışma Bakanı yasanın emeklilikle ilgili düzenlemelerinin gözden geçi- rileceğini söylüyor. Ancak yasanın bütünü toplumun büyük çoğunluğunun aleyhine. Çalışanlar yasa toptan çekilene kadar mücadele etmek zorunda.
İki saatlik greve ve 13-14 Mart'taki yürüyüşlere katılanların çoğu aynı soruyu sordu: Ya genel grev olursa? Ya sloganlardaki gibi işçiler, memurlar, tüm çalışanlar birleşirse? İşte AKP'yi zor durumda bırakacak olan tam da bu. Çalışanlar uzun süre sonra grev silahının ne kadar etkili olduğunu kavrıyor. Sonuç veren bu silahı kullanmaya devam edecekler. Hakkını arayan bütün ke- simler örgütlü işçi sınıfının yolunda yürümekten çe- kinmeyecek.
İşçiler sosyal yıkım yasasına karşı greve çıktığı saatlerde Yargıtay savcısı AKP hakkında kapatma davası açıyordu. İşçi hareketinin önünü kesmek için bundan daha iyi bir adım olamaz. Çalışanlar AKP'ye öfkeli, kendilerini değil zenginleri ve IMF'yi dinlediği için. Çalışanlar demokrasiden de yanalar. SSGSS'ye karşı mücadelenin kazanması darbecilerin bu mücadeleye hakim olmasını engellemekten de geçiyor.


İstanbul
13 Mart: Tünel'de toplanan çoğunluğu Türk-iş üyesi 3 bin çalışan Taksim'e yürüdü. Birçok eylemde orantısız güçleriyle kenarlarda bekleyen polis yok denecek kadar azdı.
Petrol-İş, Tek Gıda-İş, T. Haber-İş, Belediye-İş katılımıyla öne çıktı. Türk-İş'li işçiler hükümeti istifaya davet etti. 'Hükümet yasanı al başına çal', 'yalancı başbakan istemiyoruz' sloganları her beraber atıldı.İstanbul Barosu önünde avukatlar işçilerle buluştu.
Gösteri yapılması ağır dayak nedeni olan Taksim Meydanı öfkeli çalışanlar tarafından dolduruldu.
Eylemde tam bir birlik havası hakimdi.
14 Mart: Haydarpaşa Garı'nda BTS ve Demiryol-İş üyesi işçiler iki saatlik iş yavaşlattı. Ankara'ya giden Başkent Ekspresi hareket etmedi. Banliyö trenleri durdu.
Üretimi durdurduktan sonra Cerrahpaşa'da toplanan çoğunluğunu Eğitim-Sen'lilerin oluşturduğu 3 bin KESK üyesi Saraçhane Parkı'na yürüdü. Bin belediye işçisi Büyükşehir Belediyesi önünden protesto ıslıklarıyla aynı yere geldi.
Aynı gün Tıp bayramında SSGSS'yi protesto eden sağlık çalışanları da yürüdü. İstiklal Caddesi'den Taksim Meydanına yürüyen ve burada 1 saatlik eylem yapan TTB üyeleri ve tıp öğrencileri hükümeti uyardı.
Deri-İş 40 fabrikada üretimi durdurdu, 1000 kişilik eylem gerçekleşti.
Ümraniye Organize Sanayi bölgesinde işçiler yürüdü.
Kartal merkezde Emek Platformu bileşenleri basın açıklaması yaptı.
Telekom işçileri de iş çıkışı Mecidiyeköy’de yürüdü.

Çalışanlar her yerde sokaktaydı

İki saatlik greve katılım tüm Türkiye’de yüksekti.
l Bergama'da 700 kişi polis barikatını aşarak eylem gerçekleştirdi.
l Kocaeli ve Gebze'de her fabrika, her iş yeri bir eylem alanıydı. Her köşe başında, her iş yerinin önünde eylem vardı. Greve katılım çok yüksek oldu.
l Adana'da 5 000 kişilik eylem gerçekleştirildi, greve katılım çok daha yaygın oldu.
l Antalya 'da 1500 kişi sokağa çıktı. Novamed işçileri de eylemde yer aldılar.
l Bursa da bütün büyük işyerlerinde grev hayat geçti, pek çok işyerinin bahçesinde 2 saatlik grev esansında eylemler gerçekleşti.
l Mersin de 10 bin kişi sokağa çıktı. Yürüyüş AKP il binasının önünde sona erdi, hükümetten yasanın geri çekilmesi istendi.
l Ordu'da birkaç farklı noktada sokaklara çıkıldı, KESK'e bağlı çaışanların yoğun katılımı vardı.
l Akhisarda Emek Platformu bileşenleri basın açıklaması yaptı.
l Manisa da hastanelerde iş bırakıldı.
l Aydın da iş bırakma ve basın açıklamsı gerçekleştirildi.
l Sivas ta Emek Platformu bileşenlerinin yaygın katılımıyla 2 saatlik iş bırakma gerçekleşti ve KESK şubeler platformu sokağa çıktı.
l Rize'de Eğitim-Sen liler basın açıklaması yaptı.
l Sinop'ta greve katılım % 90 lara ulaştı.
l Zonguldak'ta tüm maden ocaklarında grev tam katılım ile gerçekleşti. TTB ve Eğitim-Sen ve Belediye çalışanları da iş bıraktı.
l Çaycuma'da sağanak yağmura rağmen 300 kişilik basın açıklaması yapıldı. Okullar ve PTT greve tam katılım sağladı.
l Denizli'de de Emek Platformunun çağrısına yoğun katılım oldu.
l İskenderun'da greve katılım yüksek idi. Körfez hastanesi bahçesinde tüm bileşenler toplandı. 44 günlük grevleri kazanımla sonuçlanan Telekom işçileri de eyleme firesiz katıldı.
l Çorum da hayat 2 saat boyunca durdu. Greve katılım % 100'e yakın gerçekleşti. KESK 500 kişilik yürüyüş yaptı.
l Muğla da da Hayat durdu. Yatağan termik santralinde ve Soma'da ki madenlerde çalışan işçiler firesiz greve çıktılar.
l Kayseri’de de basın açıklaması gerçekleştirildi.
l Bodrum da KESK lilerin katılımı yüksek oldu. TEDAŞ'a taşeron işçiler arıza halleri dışında çalışmadılar.
l Fethiye'de basın açıklaması yapıldı.
l Trakya'da katılım düzeyi çok yüksek oldu. Keşan'da 1000 kişilik yürüyüş yapıldı.
l Çorlu'da da yaklaşık 1000 kişilik bir yürüyüş oldu.
l Çerkezköy de büyük işyerlerinde hayat durdu. Bütün işçiler önce fabrika bahçelerine çıktı arkasından birleşerek Organize Sanayi içerisinde yürüyüş gerçekleşti.
l Lüleburgaz'da basın açıklaması yapıldı.
l Çanakkale merkezde grev esnasında 1000 kişilik eylem gerçekleştirildi.
l Gaziantep' de katılım % 100'e yakın oldu. Adliye önünde 1000 kişiye varan katılımla eylem gerçekleştirildi.
l Kilis'te 100 kişilik basın açıklaması oldu.
l Malatya'da her sektörde iş bırakıldı.
l Diyarbakır'da belediye önünde toplanan yüzlerce çalışan eylem yaptı.
l Tunceli'de grev % 100 katılımla gerçekleşti.
l Elazığ'da 300 kişinin katılımı ile basın açıklası gerçekleştirildi.