Sosyalist İşçi 339 (7 Kasım 2008)

 

Sayfa 1 :


Zengine vergi
emekçiye zam

29 kasım kapitalizmin krizine karşı ankara’ya
KESK’in yanına


Kriz patronları harekete geçirdi. Yine vergi indirimi istiyorlar, hatta hiç vergi ödememenin peşindeler. İşçilerin ücretlerinden kesilen primlerin biriktiği işsizlik fonuna göz diktiler.
Türkiye’de vergilerin yüzde 80’ini çalışanlar ödüyor. Ücret daha cebimize girmeden sayısız vergi kesiliyor. Tüketim mallarına konan dolaylı vergilerle çifte vurgun yapılıyor. Vergi gelirleri içerisinde en düşük kalem zenginlerin verdiği vergiler. Bu yüzde 3 oranını geçmiyor. Az vergi veriyorlar, tüm zenginliğe el koyuyorlar. Hükümet çalışanların değil, onların istediğini yapıyor. Ancak bu böyle gitmez. Vergiyi zenginler ödemelidir. Çalışanların ücretlerine zam yapılmalıdır. Adaletsizliğe son vermek için mücadelenin tam zamanı.


İşte yeni asgari ücret

Hükümet 2009'da ücretli çalışanlarına sefaleti yaşatmakta kararlı gözüküyor. Kamu emekçileri maaşlarına olduğu gibi asgari ücrete de yüzde 4 zam yapılacak. Yılın ikinci yarısı tekrar yüzde 4 artırılacak. Halen brüt 638,7 YTL olan asgari ücret sadece 25,55 YTL zamlanıyor. Ocak-Haziran döneminde asgari ücretlilere brüt 664,25 TL ödenecek. Enflasyonun yüzde 10'unun üzerine çıktığı bugün yapılan zamla çalışanlarla dalga geçiliyor.
Emekli maaşları da aynı kaderi paylaşıyor. Emekli aylıkları yılın ilk yarısında 4,89, ikinci yarısında 4,89 oranında artacak.
Yüzde 4’lük sefalet zammı politikası bütün çalışanları etkileyecek. Bir örnek olacak ve ücretleri düşük tutmak isteyen patronlar belli ki bu zam oranının arkasına sığınacak.
Asgari ücret ve ücretler üzerindeki vergiler kaldırılmalıdır.
İnsanca yaşayacak bir ücret tüm çalışanların hakkıdır.

Zamlar yağmur gibi

BOTAŞ, doğal gaza son yılların en fahiş zammını yaptı. Zam en fazla çalışanları vurdu, konutlarda doğalgaz yüzde 22,50 oranında arttı. Dünyada petrol fiyatları düşerken Türkiye'de BOTAŞ halkı soymanın peşinde. Doğalgazın ardından elektrik ve suya yeni artışlar kapıda. Gıda fiyatları tırmanıyor. Alım gücü düşerken ücretler geriliyor.

Kapitalist ekonomi iflas ediyor

Reformlar için devrimci mücadele

Katil gidiyor

İşçi sınıfı dünya çapında büyüdü