sosyalist isci 361Başbakan ya yanılıyor ya da görmezden geliyor. Kriz Türkiye’yi teğet geçmiyor. Kriz yoksulları teğet geçmi- yor.
Kriz sanayi sektöründe çalışan on binlerce işçiyi teğet geçmiyor.
Belki bankalar batmıyor, belki Sabancılar, Koç’lar iflas etmiyor ama kriz yoksulları daha da yoksullaştırıyor.
Türkiye’de işsizlik oranı tarihinin en yüksek noktasında!
Dört milyon kişi işsiz.

Kapitalizmin krizine, küresel ısınmaya ve sosyal adaletsizliğe karşı harekete geç

İşsizlik dünya krizi ile beraber günden güne katlanarak artmakta. Milyonlarca işsiz kendisinin yani çalışanların yaratmadığı bu krizin faturasını ödüyor. Üstelik böyle devam ederse sadece bu yıl dünyada 50 milyon kişi işinden olacak. İşi olanlar ise kapitalizmin krizinde her zaman olduğu gibi patronlar tarafından sömürülüyor, daha fazla mesai ve daha az maaşa razı olmak zorunda bırakılıyor.

Darbeci general Şener Eruygur 2 Mayıs günü İstanbul'da Caddebostan'da bir mekanda kahve içerken görüntülendi. 2003-2004 arasında 4 kez darbe girişiminde bulunmuş, diğer arkadaşları pes etmesine rağmen o hızını alamamış ve 2007'de Cumhuriyet Mitingleri aracılığıyla hükümeti devirme planını uygulamıştı.

“Solun solun”da Ergenekon yarılması

Radikal gazetesi tarafından yayımlanan "Solun solu Ergenekon'a nasıl bakı- yor?" yazı dizisi soldaki büyük yarılmayı gözler önüne serdi.
2006 yılında Ümraniye'de bir evde Ergenekon'a ait cephaneliğin bulunmasıyla başlayan soruşturma geçen 3 yıla yakın sürenin sonunda önemli bir dönemece geldi.

DESA direnişi 1 yaşında
Desa işçilerinin direnişi 1. yılını geride bıraktı. Direnişin 1. yılını işçiler pasta keserek kutladı. Direnişin 1.yılı kutlamalarında pastayı kesen Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, "İşten çıkarmaların sendikal nedenli olduğunu Yargıtay’ın onaylandığını ve işverenin karara uyarak işçileri işe geri alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca işverinin hiçbir şekilde anlaşmaya yanaşmadığı, çalışanların işten çıkartılmanın yanında istifaya zorlandığını ve sendikalaşmayı önlemek adına tüm yolların denendiğine değinildi.

Hükümetteki kabine değişikliğiyle beraber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler yerini Kayseri milletvekili Taner Yıldız’a bıraktı. Basında çıkan haberlerde yeni bakanın sakalı önplana çıkartılırken, enerji politikaları geri gündemde tutuldu. Taner Yıldız kısa vadedeki planları arasında nükleer enerji ihalesinin sonuçlandırılması olduğunu açıkladı.

Genel Kurmay Başkanı’nın basın açıklaması ile eş zamanlı olarak başlayan ve yüzün üzerinde tutuklamanın yapıldı-ğı DTP operasyonuna tepkiler sürüyor.
Çeşitli kentlerdeki yığınsal eylemlerden sonra DTP’liler Sosyalist İşçi baskıya giderken Diyarbakır’da 10 bin kişi ile açlık grevine başladı.

Lezbiyenler, geyler, transeksüeller direndi kazandı
İki yıla yakın bir süredir devam eden Lambdaistanbul’un kapatılma davasında süreç sonuçlandı. Kapatma kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine geçen hafta tekrar görülen davada karar LGBTT hakları lehine oldu: Lambdaistanbul kapatılmıyor.

Roni Margulies
DTP üyelerinin iki günlük açlık grevi başlarken, İstanbul’un garip ve ücra bir özel üniversitesinde Ergenekon konulu bir toplantı yaptım. Döndük dolaştık, Kürt sorununa geldik.
Üç ayrı yaklaşım çıktı ortaya.

Geçen hafta Pakistan'da olanlar ABD'nin "teröre karşı" başlattığı savaşın süreceğinin bir göstergesi oldu. Taliban Swat Vadisi'nden Buner bölgesine doğru ilerleyerek başkent İslamabad'ın 100 km yakınına kadar gelmiş oldu.
Bu haber üzerine ABD Dışişleri bakanı Hilary Clinton Pakistan'ın bir "varoluşsal tehdit" ile karşı karşıya olduğunu söyledi. NATO'nun Afganistan'daki "iyi" savaşı bir anda yeni ve çok tehlikeli bir dönemece girdi. Pakistan Batı'nın Afganistan problemini çözmeye uğraşırken kendi içinde korkunç bir savaşa yakalandı.

Manşetler dehşet verici haberlerle dolu: domuz gribi salgını tüm dünyaya yayılıyor.
Tabii ki endişelenmek için birçok neden var. Normal A-tipi mevsimsel grip her yıl dünyada yaklaşık 1 milyon insanın ölümüne yol açıyor. Virüsün öldürücülüğünde en ufak bir artış, özellikle bulaşıcılığı da artarsa dünyada çok daha büyük sorunlara neden olabilir.

Volkan Akyıldırım
Milliyetçiler kendi milletlerinin binlerce yıla uzanan "şanlı" tarihinden bahseder. Oysa milletler ve milliyetçilik çok yakın bir dönemin ürünüdür; 18. yüzyılda ortaya çıkmış, 19. yüzyılda tüm dünyaya yayılmıştır. Bu dönem, dünya çapında kapitalizmin hakim olduğu süreçtir. Milliyetçilik fikrinin dünyaya yayılması 1789'da Fransa'da burjuvazinin iktidara gelişiyle başladı.

Enternasyonalizm, yani uluslararası işçi sınıfının birliği ve dayanışması için mücadele, sosyalistler için olmazsa olmaz bir ilkedir. Bu bir niyet sorunu değildir. Kapitalist sistemin yapısı enternasyonalizmi zorunlu kılar.
Kapitalizm doğduğu andan itibaren bir dünya sistemidir. Dünya ekonomisi, ayrı ayrı ülke ekonomilerinin bağımsız birer devre olarak birleşmesi değil, organik bir bütündür.

Kapitalizm, ilk sermaye birikimini 15. yüzyılda Afrika'nın köleleştirilmesiyle elde etti. Batılı beyaz uluslar Afrikalı siyah uluslara göre üstündü, siyah tenliler insan bile değildi.
1789'da Fransa'da burjuva devrimi gerçekleştiği sırada kapitalizm, Batı Avrupa'nın bir kısmında ve Kuzey Amerika'da hakimdi. Ulus-devletlere dayalı dünya sistemi zenginliği elinde bulunduran ulusların diğerlerini ezmesini doğal kabul ediyordu. Güçlü, dolayısıyla devlet kurma hakkına sahip olan uluslara karşılık bazı uluslar hiçbir zaman onlar gibi olamazdı. Kapitalizm ulusal baskıyı kullandı.

22 Mayıs Cuma
16.00 - 17.15 Susurluktan Hrant'a:
Darbe girişimlerini nasıl durduracağız?
17.45 - 19.00 Dünyada ve Türkiye'de krize karşı direniş
19.15 - 20.30 Kürt sorununda çözümün neresindeyiz?

Toplumda politik bir saflaşma var. Saflaşma en çok Ergenekon örgütü davası etrafında yaşanıyor. Vapurda, dolmuşta, otobüste, evde, kahvede Ergenekon tartışılıyor.
Sol içinde de bir saflaşma yaşanıyor ve bu saflaşmada da Ergenekon davası çok belirleyici. Biliyoruz ki, Ergenekon davası başka bir hükümet döneminde, iktidarda AKP yerine başka bir partinin olduğu bir dönemde başlasa ve sürdürülseydi, tartışma daha değişik biçimlerde sürebilir, sol Ergenekon davasına bu kadar mesafe almayabilirdi.

DSİP Genel Başkanı
Doğan Tarkan
Dünya ve Türkiye derin bir kriz içinde. Fabrikalar kapanıyor, insanlar işlerini kaybediyor. Krizin bir süre daha derinleşerek süreceği açık.
Yunanistan, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde krize karşı daha yoğun bir direniş var. Türkiye'de ise henüz ciddi bir direniş hareketi başlamadı.

Şenol Karakaş
Sovyet devriminin liderlerinden Troçki, henüz 26 yaşında 1905 devriminin üzerinde yükseldiği işçi sovyetlerinin başkanı olmuştu. Sosyalizm anlayışı dinsel dogmalardan ibaret olan stalinist gelenek, her din gibi bir öcü yaratma ihtiyacının ürünü olarak saldırdığı Troçkist geleneğe, en çok küçük burjuvalığı layık görmüştür.
Oysa Troçki sadece 1905 devriminin, yenilen devrimin değil, 1917 devriminin, zafere ulaşan sosyalist devrimin de üzerinde yükseldiği sovyetlerin başkanıdır.

Şenol Karakaş
Türkiye İstatistik Kurumu verileri, işsizlik oranının yüzde 16 olduğunu gösteriyor. İşsizlik rekoru kırılıyor. Bu, Türkiye’de dört milyon kişinin işsiz olduğu anlamına geliyor.
Aynı kurumun verileri, 4 milyon işçinin 530 bininin son bir yılda işten çıkartıldığını gösteriyor.
Aile bazında hesaplanırsa 16 milyon kişi her akşam kaç ekmek yiyeceğini ölçüp biçmek zorunda.
İşsizliğin azalacağı yönünde hiçbir işaret de yok henüz.

Alman sinemasının bu yıl en çok ses getirecek gibi görünen filmi Baader Meinhof Kompleksi geçtiğimiz film festivalinde Türkiye prömiyerini yapmış oldu. Film, “Bir terör filmi: Der Baader Meinhof” ismiyle (herhangi bir ülkede ‘terör’ vurgusunun başlığa taşınma ihtiyacı duyulmamıştı) gösterildi ve şimdilik belirsiz bir tarihe kadar sinemalarda görünmüyor. Almanya’nın 70 yıllarda adından sıkça söz edilen silahlı örgütü Kızıl Ordu Fraksiyonu’nu ele alan film belki de konuyla ilgili Türkiye’de vizyona girebilen ilk film olacak.

Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası