Kürt sorununun çözümünde tarihsel bir eşikteyiz. Çok önemli adımlar atıldı. Akan kanın durması için büyük bir hamle yapıldı. Barış elçilerinin sınırdan girmeleri ve serbest bırakılmaları çözüm sürecinin hangi yönde ilerleyeceğini de gösteriyor.

13 Ekim'de KESK Genel Başkanı Sami Evren ile Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaptıkları  basın toplantısıyla iki konfederasyonun da, 25 Kasım'da Toplu İş Sözleşmesi hakkının kullanılması için bir günlük Uyarı Grevi yapmakta kararlı olduğunu açıkladılar. 

Alex Callinicos
International Socialism gazetesinin editörlüğünü yapan ve uzun yıllar boyunca Socialist Worker'ı hazırlayan Chris Harman, 6 Kasım'ı 7 Kasım'a bağlayan gece Kahire'de geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti.

Chris Harman
Devrimler sadece bir grup sosyalistin çabası sayesinde olmaz. Devasa sosyal krizlerin yarattığı ve Lenin'in "yönetilenler eskisi gibi yönetilmek istemez ve yönetenler eskisi gibi yönetemez" diye tanımladığı durumlar devrime yol açar. 

Burak Demir
19 Ekim'de Mahmur'dan ve Kandil'den gelen PKK'li gerillaların "Pişman olduğumuz için değil, liderimiz Abdullah Öcalan çağırdığı için geldik" demeleri ve buna rağmen tutuklanmamaları tüm Kürt illerinde ve İstanbul gibi bazı batı Türkiye illerinde coşkuyla karşılandı. Bu yaşananlar coğrafyada barış isteyen herkesin umutlarını canlandırırken Türkiye egemen sınıfını ve bu sınıfın çıkarlarına göre hareket eden AKP'yi korkuttu. 

Volkan Akyıldırım
Albay Dursun Çiçek imzalı darbe planının orjinalinin ortaya çıkması yetmedi. Bu belgeyi başka darbe belgeleriyle birlikte ifşa eden subayın itirafları, Genelkurmay karargahındaki cunta örgütlenmesini isim isim ve hiyerarşik olarak göstermesi de yetmedi. Başından itibaren darbe tezgahlarından haberdar olan, üstelik medyanın karşısına çıkarak bunları açıkça yalanlayan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hala koltuğunda oturu- yor. Darbeci Dursun Çiçek ve arkadaşları ise TSK tarafından kollanıyor. Ergenekon savcılarına ifade vermekten hala kaçıyorlar.

İstanbul'da gerçekleşen Alevi mitingi onbinlerce insanın katılımına sahne oldu. Kemalist rejim tarafından kuruluş yıllarından itibaren baskı altında tutulan, Laik-Sunni-Hanefi-Türk kimliği dayatmasına maruz kalan Aleviler tüm ezilenler gibi bugün haklarını istiyor.

Roni Margulies
Yeni bir sol parti oluşturma doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. Çeşitli illerde toplantılar yapılıyor. Yeni partinin temel siyasi görüşlerini öneren "Çerçeve Metin" başlıklı bir metin tartışılıyor. Metin yeni çevre ve kişilere ulaştırılmaya çalışılıyor. Bazı çevrelerle görüşmeler yapılıyor. Baskın Oran ve Ufuk Uras seçim kampanyalarından bildiğim çoğu isim bu çalışmaların içinde.

 

 

 

Almanya'da OPEL krizi: İşçiler ayaklandı

 

General Motors'un OPEL'i satmaktan vazgeçmesi, Almanya'nın gündemine bomba gibi düştü. OPEL'in Kanadalı Magna'ya satılmasına kesin gözüyle bakılırken, GM'den yapılan açıklamada OPEL'in stratejik öneminden dolayı satıştan vazgeçildiği belirtildi. OPEL'in GM'den ayrılması ve Kanada şirketi Magna ile Rus Sberbank'a satılmasından yana tutum alan Almanya hükümeti, Almanya'daki fabrikaların kapatılmaması koşuluyla Opel'e 1.5 milyar avro devlet

Sudan'da yaşanan dramın tarihsel kökleri epeyce eskilere dayanıyor. Darfur sorunu, genellikle Araplar ve Afrikalı siyahlar arasında bir etnik sorunmuş gibi gösterilse de asıl çelişki bundan oldukça farklı. Sudan'daki etnik ayrımların kışkırtılması, sömürgecilik dönemine dek uzanıyor.

Muhip Tezcan
Bugünlerde Avusturya'nın başkenti Viyana, öğrenci işgalleriyle sarsılıyor.

Avusturya hükümeti, "uluslararası piyasayla uyum sağlamak" bahanesiyle eğitim masraflarını öğrencilere yükleyip ders ücretlerini arttırmaya çalışıyor. Bunun nedeni Türkiye de dâhil olmak üzere bütün Avrupa'da yaygınlaştırılmaya çalışılan Bolonya süreci. Bu süreç temel olarak Avrupa'daki yükseköğretim

Başımızı nereye çevirsek bir mücadele konusuyla karşı karşıyayız. PKK'li barış elçilerinin sınırdan girmesi, ırkçıların hezeyana kapılması, Dursun Çiçek imzalı cunta belgesinin gerçek olduğunun açığa çıkması.

Küresel krizin emekçiler üzerindeki etkisi, yoksulluk, eşcinsellerin ezilmesi, travestilerin öldürülmesi ve baskı altına alınması.

İlker Karayılan
Dünya 2009 yılının Mart ayında yeni bir salgın hastalıkla tanıştı. Aslında yaklaşık 30 sene önce görülen bir tür grip artık bir salgın boyutuna ulaşmıştı: Domuz gribi. Zamanında önlem alınmaması, ilaçların insanlara ücretsiz ulaştırılmaması sebebiyle hastalık artık tüm dünya için bir kabus olmuş durumda.

Selim Işık
1930'larda Ekim Devrimi'ni tasvir eden bir çok yağlı boya tablo ortaya çıkmıştı. Devrimin liderlerinden biri olan Lenin koskocamandı. Devrimin diğer lideri Troçki'nin yerine konmuş devasa parti bayrağının yanında mağrur bir şekilde duruyordu.  Lenin'in ayaklarının bastığı yerde duran Rus işçileri ve köylüleri, kitle denizinde sadece küçük bir noktaydı. Bu düpedüz Ekim Devrimi'nin içeriğinin boşaltılması ve Lenin etrafında yaratılan liderlik kültünün pazarlanmasıydı.

Can Irmak Özinanır
Toplumun çok dinamik olabilen bir kesimi olarak gençliğin Marksizm içinde bir kategori olmaması bazı yanlış değerlendirmeleri de beraberinde getirmektedir. Bunlardan birincisi gençliği, öğrencilerden ibaret sayan ve bu kategoriyi de her nasılsa "küçük burjuvalık"la özdeşleştiren bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın

Şenol Karakaş
Solda bir akıl hastalığı baş gösterdi. Her türlü demokratik gelişme, ABD'nin oyunu, ABD'nin planı olarak reddediliyor.

Onlarca yıllık geleneğiyle, marksizmden geriye, bu solun elinde kala kala ABD planları kaldı. İnsan, "Acaba solun bazı kesimleri bazı gizli belgelere mi ulaştı, Pentagon'da yapılan bir dizi toplantının kayıtlarını mı ele geçirdi?" diye sorası geliyor.

Meltem Oral
Güncel politikadan, devrimci marksist geleneğe uzanan geniş tartışma başlıklarının olduğu Marksizm 2009 etkinliği, "kapitalizmi tarihe gömelim" vurgusuyla gerçekleşti.

Neslihan Uras
YÖK’ün kuruluş yıldönümünde, üniversiteye özgürlük talebimizi bir kez daha coşkulu bir şekilde haykırdık. 7 Kasım’da Ankara’da “Üniversiteden postal izlerini silelim!” dedik.

Hüseyin Alışkan
9 Kasım Pazartesi günü Kadıköy Belediyesi bünyesinde, 'yaşama ve çevre politikalarına etkileri' alt başlığı adı altında "Küresel ısınma paneli" yapıldı. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "küresel ısınma nedir?" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası