Sosyalist İşçi 220 (11 Haziran 2004)

 

Sayfa 4:

DİSK Kongresi yapıldı
DİSK'in 12. Olağan Genel Kurulu, 4-6 Haziran tarihlerinde İstanbul Grand Cevahir Kongre Merkezi'nde Yapıldı.
Genel Kurul'un ana teması "barış, özgürlük, demokrasi" olarak belirlendi. Genel Kurul'a 400 delege katıldı.
Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda sendikacı ve kitle örgütü temsilcisi de DİSK Kongresi'ne katıldı ve destek verdi.
Genel Kurula DİSK ve bağlı sendikalarda görev yapmış eski yönetici ve üyelerin yanı sıra, Sebahat Türkler, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci, Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, TTB Genel Başkanı Gencay Gürsoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu katıldı.
Ayrıca Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun (ETUC) yanı sıra, Fransa'dan CFDT ve CGT, İtalya'dan CGIL ve UIL, Yunanistan'dan GSEE, Portekiz'den CGTP, Filisten'den PGFTU, Güney Kıbrıs'tan PEO, Almanya'dan IG Metall, Kuzey Kıbrıs'tan UTAMS, Bulgaristan'tandan CİTUB gibi sendikaların temsilcileri de DİSK Kongresi’ndeydi.
DİSK Genel Sekreteri Musa Çam'ın açış konuşmasıyla başlayan genel kurulda önce demokrasi mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşu yapıldı, ardından 1963'ten bu yana DİSK'in tarihini anlatan bir sinevizyon gösterisi sunuldu.
Daha sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK'in "üye sayısından bağımsız bir şekilde" etki sahibi olduğunu söyledi. Süleyman Çelebi, yasalar, sendikal eğitim, örgütlenme, toplu sözleşmeler, grev yasakları, cezaevleri, Kürt sorunu ve barış gibi bir dizi konuda aldığı tutumların örnek olduğunu söyledi.
Kongre'nin son günü oylamaya geçildi. Oy kullanıldı
Seçimlere 365 delege katıldı. 33 delege boş oy kullandı. Geçerli 332 oyun 280'inini alan Süyelman Çelebi Genel Başkanlığa, 297 oy alan Musa Çam ise Genel Sekreterliğe yeniden getirildi. Aynı listede yer alan Genel-İş Genel Başkanı Mahmut Seren 288, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu 295, OLEYİS Genel Başkanı Kamer Aktaş 294, Gıda-İş Genel Başkanı Celal Ovat 253 ve Lastik-İş Genel Sekreteri Nuri Serin 268 oyla yönetim kurlu üyeliklerine getirildi.

Genel Kurul'da alınan kararlar:
" Sermaye egemenliğine ve emperyalizme karşı mücadele
"Savaş örgütlerinin ve NATO zirvesinin protesto edilmesi
"Demokrasi ve temel özgürlükler için mücadele
“ Sendikal hak ve özgürlükler için mücadele
" 4857 sayılı kölelik yasasına karşı mücadele
" Emekçilerin Avrupası için mücadele
" Kadın sorunu ve kadın işçilerin hakları
"Sosyal devletin tasfiyesine karşı mücadele
"Daha iyi yaşam koşulları için mücadele
"Şiddete, teröre ve savaşa karşı mücadele
"DİSK Araştırma Enstitüsü'nün (DİSK-AR)
yeniden yapılandırılması
"Geçmiş kararların değerlendirilmesi ve teyidi
"Etnik ve kültürel zenginliğimizin korunması için mücadele
"Tarihsel ve doğal zenginliklerin korunması için mücadele”

 

Aliağa'da işçi yürüyüşü
Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1 Haziran'da TÜPRAŞ ihalesinde yürütmenin durdurulması kararını verdi. Karar işçilerin öfkesiyle karşılaştı. TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi çalışanı binlerce PETKİM ve TÜPRAŞ işçisi1 Haziran sabahı işbaşı yapmadılar. İşyerlerinin önünde toplanan yaklaşık 5000 işçi slogan atarak Aliağa'ya doğru yaklaşık 2 kilometre yürüyüş yaptılar.
TÜBİTAK çalışanları eylem yaptı
TÜBİTAK'ta Tez Koop-İş üyesi işçiler, "yemekhanenin özelleştirilmesi" gerekçe gösterilerek işten atılan 13 işçinin geri alınması için 1 Haziran'da eylem yaptı.
TÜBİTAK Başkanlık binası önünde toplanan işçiler yakalarına "Kavga değil barış istiyoruz" yazılı kokartlar takarak ve sloganlar atarak işten atılmaları protesto etti.
Harb-İş'ten eylem
Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda çalışan Harb-İş sendikası üyesi işçiler, işyerindeki baskıları protesto etmek için yürüyüş düzenlediler.
İş çıkışı servis araçlarına binmeyen yaklaşık 1200 işçi, işyeri önünde toplandı. İşçiler, taleplerini halka duyurmak için Harb-İş sendikasına kadar alkışlarla yürüdüler.
KESK'in yetki mücadelesi başladı
KESK Genel Başkanı Sami Evren, yetki sürecinin başlamasıyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, daha önceki yetki süreçlerinde yaşanan aksaklıklara dikkat çekildi.
KESK açıklamasında Sami Evren, "Emekli olmuş ya da istifa etmiş üyelerin bildirilmemesi, sahte üyelikler, siyasi erkin ve bürokratlar eli ile bazı sendikalara zorla üye yapılması, muhalif sendika üyelerine yönelik kimi bölgelerde yürütülen yıldırma politikaları, bakanlık bürokratlarının verilerle rahatça oynayabilmesi yetki sürecine dair bir dizi şaibeye yol açmaktadır" dedi.
Açıklamada KESK'in, "Ağustos’ta alanlara çıkacağı" da ayrıca vurgulanıyor.