Sosyalist İşçi 226 (29 Ekim 2004)

 

Sayfa 13:

"Sınıfımız birleşmeli!"

Meena Menon Hintli bir tekstil işçi sendikası aktivisti. Geçen Ocak'ta Bombay'da gerçekleşen Dünya Sosyal Forumu'nun örgütlenmesine katıldı. Ayrıca kadın ve küreselleşme tartışmasında da konuştu. Aşağıda Londra’da ki konuşmasından bir parça bulunuyor:

Küreselleşmenin kadınlar üzerinde şiddetli bir etkisi oldu. Bunu Asya ülkelerinde daha açık görebilirsiniz.
Finansal kurumlar bu ülkelere 1990’dan sonra girdi. Kadınlar için bu, işsizlik anlamına geldi. Kaybedilen işlerin çoğu kadınlar tarafından yapılmaktaydı. Kadınlar iş gücünün ve sendikaların önemli bir unsuruydu.
Ben tekstil endüstrisinde çalışıyorum. Erkek sendika liderleri kadınların işten çıkarılmasını kabul etti. Gelir üretimi aile temelli oldu. Aileler küçük işler almaya başladı, kadınlar da bu işin baş örgütleyicileri oldu.
Aile emeğinin bir parçası iseniz, bilinç anlamında bir sınıfın parçası olamazsınız. Bu durum kadınların bilincinde etkili oldu. İş, artık ev işinin bir parçası olmuştu.
Küreselleşmenin ilerlemesi yoksulun kenara itilmesi demektir. Küreselleşme kadınları sınıfsal açıdan böldü. Medyanın orta düzeyinde çalışan çok sayıda kadın görebilirsiniz. Bu kadınların çoğu daha yoksul kadınlarla aralarında bir ilgi ortaklığı kurmuyor.
Analizle
Kadın hareketlerinin çoğu şu noktayı görmekte başarısız oldu ve küçük kliklere dönüştüler. Biz binlerce kadın olarak yürümeyi bekliyorduk. Bu gerçekleşmedi. Burada bir yanlışlık var.
Gerçekten de, kadın hareketinin küreselleşmenin bu yeni aşamasında ne yapacağı üzerinde düşünmeye ihtiyacımız var. Yoksullarla ortak amaçlar geliştirmeliyiz. Irk, sınıf ve cinsiyet sorunlarını içeren bir ilgiler ortaklığını nasıl yaratacağız?
Bazılarımız kelimelerden ve analizleri tartışmaktan uzaklaşmaya başladı. Çok sık kelimeler üzerinde takılıp kalıyoruz ve analizleri kaybediyoruz.
Bir kömür madeninde benim bir yoldaşım çalışıyordu, karısı da sendika işlerini yapıyordu. Karısı çok uzun saatler boyunca çalışıyordu. Ev işlerini yapabilmek, giysileri yıkamak ve kurumaları için dışarıya asmak istiyordu.
Erkekler gerçekten çok öfkeleniyorlardı. Bunu karı koca ilişkisine bir tehdit, bir itiraz olarak algılıyorlardı. Bu konularda erkeklerle konuşmak başkalarıyla konuşmaktan daha fazla zaman alıyordu. Bunlar sınıf bilinçli işçilerdi.
Sendika görevlilerinin karılarını neden dövdüklerini açıklayan bir analize ihtiyaç var. Patriarşinin en başta gelen analiz olduğunu iddia etmeyeceğim, fakat bu durumu da patriarşi olarak açıklarım, çünkü bu kelime bir şeyleri ifade ediyor.
En başta gelen analiz sınıfa dayalı olandır. Politik bir hareket kurmak istiyorsak bunun içindeki küçük kutupları iyi görmemiz gerekir. Eğer göremezsek sınıfın birliğini kaybederiz, çünkü bunlar sınıfı bölen güçlerdir. Kapitalizme karşı savaşmak için bunu anlamalıyız.