Sosyalist İşçi 227 (19 Kasım 2004)

 

Sayfa 2: Haberler

SSK'dan elinizi çekin
AKP 148 SSK hastanesinin Sağlık Bakanlığına Devri ile ilgili süreci başlattı.
SSK sağlık kurumlarını tasfiye edecek yasal düzenleme "Kamu Kurum Ve Ku-ruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakan-lığı'na Devredilmesine Dair Kanun Tasarısı" başlığını taşıyor.
1946'da kurulan ve 149 yılından beri kendi sağlık hizmetlerini üreten SSK, toplam hastane yatakla-rının %17'si ve toplam sağ-lık personelinin %8'i ile Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısına hizmet veriyor.
SSK'ya ait 148'i Hastane, 212'si Dispanser, 202'si Sağlık İstasyonu, 3'ü Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 6'sı Dispanser/Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 2'si Dispanser ve Hemodiyaliz Merkezi olmak üzere toplam 573 sağlık kurumunun el değiştirmesi planlanıyor.
Tasarıyla, aynı zamanda, SSK sağlık kurumlarında çalışan 6.313'ü uzman, 3.675'i asistan ve pratisyen toplam 9.988 hekim, 620 diş hekimi, 1.235 eczacı, 12.420 hemşire, 4.148 sağlık memuru, 1.974 ebe, 21.101 diğer sağlık personeli, 2.193 işçi ve 255 sözleşmeli toplam 53.985 sağlık personelin de Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi planlanıyor.
Tasarı bütün Bakanlıklar ile bunların bağlı, ilgili veya ilişkili kuruluşlarını ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarını kapsıyor. TBMM, Cumhurbaşkanlığı, yüksek mahkemeler, Türk Silahlı Kuvvetleri, üniversiteler, mahalli idareler ve mazbut vakıflara ait sağlık birimleri ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne ait sporcu eğitim ve sağlık merkezleriyse, hariç tutulmuş.
Kapsam dahilindeki bütün kamu kurum ve kuruluşlarına ait hastaneler, sağlık evleri, sağlık ocakları, sağlık merkezleri, dispanserler ile sağlık hizmeti sunan bütün birimleri buralarda çalışan personel, taşınır ve taşınmaz mallar, araç, gereç, malzeme, demirbaş, taşıtlar, her türlü hak ve yükümlülükleri ve bütçe ödenekleriyle birlikte Sağlık Bakanlığı'na devredilecek.
IMF istiyor
hükümet yapıyor
AKP önümüzdeki günlerde IMF'yle yeni bir stand-by anlaşması imzalayacak. Bu anlaşmanın şartlarından biri sosyal güvenlik reformunun yapılması.
Çalışanların mevcut haklarını daha da kısıtlayacak olan bu reform birkaç bileşenden oluşuyor.
Bir yandan emeklilik yaşı yeniden yükseltilip pirim ödeme gün sayıları arttırılacak ve emekli olmak daha da zorlaştırılacak. Diğer yandan emekli aylıkları aşamalı olarak yarıya kadar düşürülecek.
Sağlıkta dönüşüm programı
Sağlıkta Dönüşüm Programı kamu sağlık hizmetlerinin bütünüyle tasfiyesini ve sağlığın ticarileştirilmesini/özelleştirilmesini öngörüyor.
Bu programa göre SSK sağlık hizmetleri tamamen tasfiye edilecek.
Çalışma Bakanlığı sadece sağlık sigortası primlerinin toplanmasından sorumlu olacak. Sağlık hizmetleri ise piyasadan satın alınacak.
Hükümet, bu devir/tasfiye işlemiyle bütün çalışanlar için ek bir sağlık vergisi demek olan Genel Sağlık Sigortası'nın zeminini oluşturmaya çalışıyor.


Uygulanan Dünya Bankası’nın programı

AKP hükümeti SSK’ya ilişkin adımlarını Dünya Bankası Teknik Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı'na uygun olarak atıyor. Bu programda öngörülenler şunlar:
Sağlık hizmetlerinin finansman ve sunumunun birbirinden ayrılması.
Sağlık harcamalarının yeni bir "sağlık vergisi" olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile finanse edilmesi.
Vatandaşlara, GSS kapsamında, sınırlı bir Temel Teminat Paketi hizmeti verilmesi; daha fazla hizmet almak isteyenlerin özel ek sigortalar yaptırmaya zorlanması.
SSK sağlık kurumlarının Sağlık Bakanlığı'na devredilerek tasfiyesi.
Sağlık Bakanlığı'nın taşra teşkilatının kaldırılması ve Bakanlığın hizmet sunumundan çekilmesi; sadece piyasayı planlayıcı ve denetleyici bir rol üstlenmesi. Mevcut sağlık kurumlarından eğitim hastaneleri dışındakilerin il özel idarelerine devredilmesi. Hastaneler dışında kalan diğer bütün sağlık kurumlarının, gerekli görülürse, belediyelere devredilmesi.
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin temeli olan sağlık ocaklarının yok edilerek "Aile Hekimliği" modelinin uygulanması.
Üniversiteler ve Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olanlar hariç bütün kamu hastanelerinin "Sağlık İşletmeleri"ne dönüştürülmesi; işletme haklarının kırk dokuz yıllığına özel sağlık sektörüne verilmesi.
GSS primlerinin Çalışma Bakanlığı'na bağlı Sağlık Sigortası Kurumu'nca toplanması. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin aile hekimliklerinden; ikinci basamak sağlık hizmetlerinin sağlık işletmeleri ve özel sağlık kurumlarından satın alınması.
Hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının iş güvencesinin kaldırılarak sözleşmeli statüde çalıştırılması.
Hekim temel ücretlerinin arttırılması yerine performansa dayalı döner sermaye uygulaması.
İşyeri hekimliği alanında TTB'nin eğitim, ücretlendirme ve görevlendirme yetkisinin ortadan kaldırılması. İşyeri hekimlerinin çalışma ve ücretlerinin belirlenmesinin patronların inisiyatifine bırakılması.
Kamusal kaynakların özel sağlık sektörüne akıtılması. Kamu sağlık kurumlarının kaynaklarının, yatırımlarının ve personel alımlarının kısıtlanarak çökertilmesi.
Sağlık harcamalarının ve hekimlerin reçete yazma haklarının kısıtlanması.


SSK'nın alacakları 5.6 katrilyon
Zarar ettiği iddia edilen SSK'ya borcu olmayan yok. Kurumun 5.6 katrilyon prim, gecikme zammı ve sosyal yardım zammı alacağı var. Kurumun alacaklarının üçte biri kamu kuruluşlarına aitken, üçte ikisini ise özel sektörün borçları oluşturuyor.
Sosyal Sigortalar Kurumu'nun, toplam 5 katrilyon 619 trilyon 477 milyar lira tutarında prim, gecikme zammı ve sosyal yardım zammı alacağı bulunuyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının SSK'ya 2 katrilyon 11 trilyon 530 milyar lira, özel sektör kuruluşlarının ise 3 katrilyon 607 trilyon 947 milyar lira borcu bulunuyor.
SSK'nın, kamu kurum ve kuruluşlarından 760 trilyon 540 milyar lirası prim aslı, 1 katrilyon 82 trilyon 279 milyar lirası gecikme zammı, 168 trilyon 711 milyar lirası ise sosyal yardım zammı olmak üzere, toplam 2 katrilyon 11 trilyon 530 milyar lira alacağı bulunuyor.
KİT'lerin kuruma toplam 1 katrilyon 617 trilyon 145 milyar lira; kamu kurum ve kuruluşlarının ise toplam 76 trilyon 294 milyar lira borcu var. Özel sektör kuruluşlarının SSK'ya 1 katrilyon 720 trilyon 155 milyar lirası prim aslı, 1 katrilyon 887 trilyon 792 milyar lirası ise gecikme zammı olmak üzere, toplam 3 katrilyon 607 trilyon 947 milyar lira borcu bulunuyor.
Kamu kurumlarının borcu SSK'nın toplam alacaklarının yüzde 33.8'ini, özel sektör kuruluşlarının borçları ise yüzde 66.2'sini oluşturuyor.
Yaklaşık 35 milyon sigortalı ve yakını, kurumun verdiği sağlık hizmetinden yararlanıyor. Kurumun, Türkiye genelindeki 148 hastanesinde geçen yıl yaklaşık 1.5 milyon kişi yatakta tedavi edilirken, 65.5 milyon muayene yapıldı. SSK bünyesindeki 233 bin 504 kişiye bir hastane, bin 18 kişiye bir yatak düşüyor.


SES Genel Başkanı
İsmail Tombul:
“Bir yanda sağlık hizmetlerinin tek elde toplanılması gerektiğini söyleyen hükümet, diğer tarafta eğitim hastaneleri dışındaki birimlerin il özel idare-lerine devrini istiyor. Yani ya biri ya da diğeri yanlış. SSK hastaneleri işçilerden ve işçiler adına işverenlerden kesilen primlerle ya-şayan özel mülkiyetlerdir. Bunun için SSK hastane-lerinin gerçek sahiplerine sorulmadan yapılacak de-vir hukuka aykırıdır.
İlk hedefimiz tasarının yasalaşmaması. Ancak tasarı yasalaşırsa o zaman da hukuki yollara başvuracağız."