Sosyalist İşçi 230 (2 Şubat 2005)
Sayfa 15: Not Defteri
TEKSİF anlaştı: Gene grev yok
Türk-İş'e bağlı TEKSİF sendikası greve bir gün kala sözleşme imzalayarak işçilerin ve sendika şubelerinin tepkisini çekti. Başlangıç olarak 11 iş yerinde ve eğer anlaşma sağlanamazsa Türkiye çapında 44 iş yerinde greve çıkma kararı almıştı.
TEKSİF'in altına imza attığı sözleşme ile ilk kez iki yıl değil 30 ay geçerli olacak bir sözleşme imzalandı. 1 Eylül 2004 tarihinden itibaren geçerli olacak sözleşmeyle işçi ücretlerine 6 ayda bir yüzde 6 zam yapılacak. Eski işçilerin 4 ikramiyesi korunurken, yeni işe girecek işçilere ise 2.5 ikramiye verilecek. Tüm ikramiyeler 12 aya bölünerek ücretlerle birlikte ödenecek. Böylece eski işçilerin eline aylık 10, yeni işçilerin eline ise 6 milyon lira geçecek. Ayrıca yüzde 100 zamlı ödenen fazla mesai ücretleri 15 ay boyunca yüzde 50'ye düşürüldü. 15 ay sonra yeniden yüzde 100 uygulanacak. Pazar mesaileri yüzde 300'den yüzde 200'e düşürülürken, esnek çalışma, ödünç işçilik ve denkleştirme uygulamaları da kabul edildi.
Böylece aradaki ikramiye farklılığı ile eski işçiler ve yeni işçiler arasında bir bölünme yaratılmış oldu.
Ayrıca DİSK'e bağlı Teks-til Sendikası ve Hak-İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikası da greve çıkma kararı almış olmasına rağmen bu sektördeki en büyük sendika olan Tekstil İş diğer sendikaların tutumuna aldırmadan masaya oturarak anlaşmayı imzaladı.
TEKSİF Kocaeli Şube Başkanı İbrahim Öner, ""Biz taban olarak, işçiler olarak greve çıkabileceğimizi, bu güçte olduğumuzu söyledik. Son toplantıya girene kadar taviz vermeyeceklerini söylüyorlardı. Ama toplantıda bizi sattılar" dedi.
Böylece sendika bürokrasisi, grev yoluyla rahatlıkla kazanılabilecek bir mücadeleyi bir kez daha engellemiş, ayrıca yaptığı anlaşmanın içeriği ile işçilerin bölünmesine neden olmuş oldu.
Emek Platformu 16 Şubat'ta alanlarda
Emek Platformu 16 Şubat'ta hükümetin sosyal güvenlik, sağlık ve eğitim alanındaki uygulamalarına karşı 81 ilde alanlara çıkı-yor. İktidara Uyarı Eylemi adını taşıyan eylemde hükümetin çıkardığı ve çıkarmayı düşündüğü yasalar olan Genel Sağlık Sigortası, Emeklilik Yasası, Aile Hekimliği, Temel Sağ-lık Yasası, Kamu Yönetimi Yasası, Kamu Personel Ya-sası, Yerel Yönetim Yasa-ları, İktidarı Uyarı Eylemi ile protesto edilecek.
Alanlara çıkmak, gösteriler yapmak zaman zaman yeni fırsatların önünü açsa da asıl kazandıranın tabandan, kampanyalar yaparak örgütlenen eylemler olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yapılması gereken, önümüzde kısa bir zaman olmasına rağmen 16 Şubat'a kadar bu eylemin bildirilerini dağıtmak, afişlerini asmak, bu eylemi örgütleyen toplantılar yapmak, herkesi bu eyleme katılmaya çağırmaktır.
TEKEL peşkeş çekiliyor
Tek Gıda-İş Güney-anadolu Bölge Şube üyesi yaklaşık 300 kişi TEKEL'in özelleştirilmesine karşı çıkmak için İnönü Parkı'nda eylem yaptı. Eylemde "TEKEL'i satanı bizde satarız","İş ekmek yoksa barış da yok" "Genel grev genel direniş" ve "Marlboro ülkesi olmayacağız" sloganları atıldı.
Grup adına açıklama yapan Şube Başkanı Gürsel Biliçıkık, TEKEL'in özelleştirilmesiyle milyonlarca insanın işsiz kalacağını ifade söyledi.
Biliçıkık "Sümer, Ak-santaş, Etbalık, Çukobirlik, Bossa, Güneysanayi ve Süt Kurumu bitirildi. Adana'da işsizlik oranı yüzde 40 arttı. Özelleştirme adı altında TEKEL peşkeş çekiliyor ve esnafın yüzü gülemez hale geliyor. Sosyal çerçevesiyle on binlerce insanın ekonomik kaybı, alışveriş yaptığı ve ekonomiye sağladığı katkı dikkate alındığında, Adana ekonomisine vereceği zararın gözden geçirilmesi gerekiyor. Tek Gıda-İş ülkesini seven herkesi bu direnişe destek vermeye çağırıyor" dedi.
Küresel Barış
ve Adalet Koalisyonu
Bush'un yemin törenin Türkiye'den yanıt
19 0cak Perşembe günü Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu Galatasaray Postanesi önünde yaptığı basın açıklaması ile Bush'un ikinci dönem başkanlık yemini törenini protesto etti. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı basın açıklamasında Bush'un aslında Irak halkının tepesine bomba yağdırmaya, dünya halklarını sömürmeye devam etmek için yemin ettiği vurgulandı. Buna karşılık olarak da savaş karşıtları Bush'un peşini bırakmayacaklarına, ona karşı mücadele etmeye devam edeceklerine söz verdiler. Basın açıklamasının ardından İstiklal Caddesi'nde 19 Mart gösterisine çağrı yapan bildiriler dağıtıldı.
“Sergi Değil Eylem”
26 Ocak Çarşamba günü Sergi Değil Eylem İnisiyatifi tarafından bir sergi düzenlendi. Bir ay boyunca kampanya yaparak Irak'taki işgale karşı resim, heykel vs. gibi çeşitli eserler yapan Sergi Değil Eylem İnisiyatifi üyeleri, önce bu eserlerle Galatasaray Postanesi önünde bir basın açıklaması yaptılar. “Sergi Değil Eylem” Karakedi Kültür Merkezi'nde.
19 Mart'ta eylemdeyiz
Kadıköy BAK 19 Mart'a hazırlık etkinliklerinden birisini Kahve Bahane'de gerçekleştirdi. BAK aktivisti olan ve Irak işgali başlamadan önce işgali engellemek amacıyla örgütlenen insan kalkanı ekibinin içinde yer alan Tolga Temuge'nin sunuş yaptığı toplantıda 19 Mart küresel eylem gününün önemni vurgulandı. Tolga Temuge'nin işgal öncesi ve sonrası Kuzey Irak'ta yaptığı röportajlardan oluşan belgesel ise oldukça ilgi çekiciydi.
sosyalist işçi
ne savunuyor?
Aşağıdan
sosyalizm
-Kapitalist toplumda tüm zenginliklerin yaratıcısı işçi sınıfıdır. Yeni bir toplum, işçi sınıfının üretim araçlarına kolektif olarak el koyup üretimi ve dağıtımı kontrol etmesiyle mümkündür.
Reform değil, devrim
-İçinde yaşadığımız sistem reformlarla köklü bir şekilde değiştirilemez, düzeltilemez.
-Bu düzenin kurumları işçi sınıfı tarafından ele geçirilip kullanılamaz. Kapitalist devletin tüm kurumları işçi sınıfına karşı sermaye sahiplerini, egemen sınıfı korumak için oluşturulmuştur.
-İşçi sınıfına, işçi konseylerinin ve işçi milislerinin üzerinde yükselen tamamen farklı bir devlet gereklidir.
-Bu sistemi sadece işçi sınıfının yığınsal eylemi devirebilir.
-Sosyalizm için mücadele dünya çapında bir mücadelenin parçasıdır. Sosyalistler başka ülkelerin işçileri ile daima dayanışma içindedir.
-Sosyalistler kadınların tam bir sosyal, ekonomik ve politik eşitliğini savunur.
-Sosyalistler insanların cinsel tercihlerinden dolayı aşağılanmalarına ve baskı altına alınmalarına karşı çıkarlar.
Enternasyonalizm
-Sosyalistler, bir ülkenin işçilerinin diğer ülkelerin işçileri ile karşı karşıya gelmesine neden olan her şeye karşı çıkarlar.
-Sosyalistler ırkçılığa ve emperya-lizme karşıdırlar. Bütün halkların kendi kaderlerini tayin hakkını savunurlar.
-Sosyalistler bütün haklı ulusal kurtuluş hareketlerini desteklerler.
-Rusya deneyi göstermiştir ki, sosyalizm tek bir ülkede izole olarak yaşayamaz. Rusya, Çin, Doğu Avrupa ve Küba sosyalist değil, devlet kapita-listidir.
-Sosyalistler bu ülkelerde işçi sınıfının iktidardaki bürokratik egemen sınıfa karşı mücadelesini destekler.
Devrimci parti
-Sosyalizmin gerçekleşebilmesi için, işçi sınıfının en militan, en mücadeleci kesimi devrimci sosyalist bir partide örgütlenmelidir. Böylesi bir parti işçi sınıfının yığınsal örgütleri ve hareketi içindeki çalışma ile inşa edilebilir.
-Sosyalistler pratik içinde diğer işçilere reformizmin işçi sınıfının çıkarlarına aykırı olduğunu kanıtlamalıdır.
-Bu fikirlere katılan herkesi devrimci bir sosyalist işçi partisinin inşası çalışmasına omuz vermeye çağırıyoruz.