Sosyalist İşçi 242 (6 Ekim 2005)
3 Aralık'ta küresel eylem
İklim değişimine, petrole, savaşa karşı haydi sokaklara
Katrina kasırgası New Orleans'ı yerle bir etti. Kasırganın bilançosu ağırdı. Yüzbinlerce insan göç etmek zorunda kaldı. Göç etmek için imkanları olmayan fakir ve siyah insanlardan yüzlercesi öldü.
Afet değil cinayet
Son on yıldır dünya, fırtınaları, selleri ve buna ben-zer bir çok hava olayını çok ağır şekilde yaşıyor. 2004 yılında Bangladeş'in sular altında kalması, sıcak hava dalgası yüzünden başta Fransa olmak üzere Avrupa'da 35 bin insanın hayatını kaybetmesi bunlardan bazıları. Bazı bilim insanlarına göre 2050 yılında bazılarına göre ise belki de yarın iklim değişikliğinde geri dönülemez noktalara gelinecek.
Petrol uygarlığı gezegeni mahvediyor
Birleşmiş Milletler 21.yüzyıl için yaptığı tahminlerde deniz seviyesindeki yükselmenin 88 cm.'yi, küresel ortalama sıcaklıktaki artışın ise 5.8 santigratı bulabileceğini belirtiyor. 1990 yılında imzalanan Kyoto protokolü ile ülkeler sera gazı emisyonlarını sınırlı bir şekilde azaltmak yönünde adım attılar.
Ancak sera etkisi salınımında yüzde 36'lık payla en büyük yere sahip olan petrol uygarlığı ABD ve büyük kömür rezervleri bulunan Avustralya gibi bir dizi ülke bu protokole imza atmamakta direniyor. Bütün insanlığa ait olan dünyayı kâr hırsı ile kirletmekten hiç çekinmiyorlar.
3 Aralık'ta eyleme
Peki küresel kapitalizmin bu tahribatına dur demeyecek miyiz? Kyoto protokolü gibi küresel ısınmayı engelleme yönündeki sınırlı bir adım bile ABD ve onunla ittifak kuran ülkeler tarafından görmezden gelinirken, görev bize düşüyor. Bunun için ilk adımı Avrupa Sosyal Forumu hazırlık toplantılarında attık. ASF küresel ısınma ve insan eliyle meydana gelen iklim değişikliklerine karşı küresel bir direniş çağrısı yaptı.
3 Aralık 2005 günü dünyanın bir çok kentinde küresel ısınmaya karşı yürüyüşler ve mitingler gerçekleşecek. Hedef, dünya toplumunu olan bitenler karşısında bilgilendirmek, küresel şirketler karşısına kampanyalarımız ve mücadelemizle dikilmek, kar hırsı ile yanıp tutuşan küçük azınlığa karşı büyük çoğunluğu harekete geçirebilmek.
Küresel Isınma Eylem Günü Çalışma Grubu kuruldu
Bu çağrıyla birlikte Türkiye'de ilk adımlar atıldı. İstanbul'da ilgili örgütlerden aktivistlerin yanı sıra bir çok bağımsız aktivistin katıldığı bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda en başta kampanyanın inşasında asgari müştereklerde buluşulması gerektiği vurgulandı. Kampanyanın bir örgütler ittifakı olmaması gerektiği, katılımcıların hepsinin bağımsız kimlikleri ile katılmalarının ve kararların birkaç kurumun lideri tarafından değil bizzat aktivisler tarafından alınmasının önemi belirtildi. Kampanyanın tüm platformlarında kadınların, gençlerin ve aktivistlerin en öne çıkmasının önemli olduğu özellikle vurgulandı.
Bir an önce Türkiye'de sayısız inisiyatif, kurum ve bireyin iklim değişikliğine karşı harekete geçilmesi perspektifine kazanılması çok önemli. Kyoto Anlaşması’nın imzalanması için 3 Aralık’ta tüm dünyayla birlikte bizler de yığınsal bir eylem örgütlemeliyiz. Küresel ısınmaya karşı, petrol uygarlığına karşı, büyük şirketlere karşı bizim de küresel bir şekilde diğer dünya halklarıyla aynı anda sokağa çıkmamız bize güç katacak.
ÇAĞRI
Eylemler, Kyoto Protokolü'ne taraf ülkelerin toplantısına paralel düzenleniyor.
İklim felaketlerinin giderek daha sık kapımızı çaldığı bu günlerde uluslar arası kamuoyunu harekete geçirmek,küresel düzeyde iklim değişikliği konusundaki sorunlara dikkat çekmek ve Bush yönetiminin protokolü imzalaması için baskı oluşturmak giderek daha da acil bir hale geliyor.
Montreal'deki toplantılar bu konuda uluslar arası düzeyde harekete geçmek için önemli bir olanak sunuyor.
EYLEM ÇAĞRISINA DESTEK VERİN
"3 aralık 2005'te, Montreal'de Kyoto Protokolü Toplantısı (28 kasım-9 aralık 2005) sırasında düzenlenecek olan uluslararası eylem çağrısını destekliyoruz.
"Bu eylemler ABD ve Avusturalya'nın Kyoto Protokolünü imzalamasını taleb etmektedir.Eylemler,aynı zamanda tüm ülkelerin mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde emisyonları azaltmasını,sera gazlarının etkin bir şekilde stabilize edilerek,büyük bir tehdit haline dönüşen iklim değişikliğinin engellenmesini talep etmektedir.”
Çağrıya destek vermek için [email protected] adresine kurumunuzun veya kişi olarak adınızı yazdığınız bir mail atabilirsiniz.Desteğiniz,henüz eylem ağına katılmamış olan kesimleri de sürece katmamıza yardımcı olacak.
3 Aralık Küresel Isınma Eylem Günü Çalışma Grubu