Sosyalist İşçi 246 (8 Aralık 2005)

 

Sayfa 5 :

Türkiye’de ilk iklim değişikliği gösterisi
Eylül ayında başlayan İklim değişimini protesto çalışmaları sonunda 3 Aralık günü dünyanın birçok kentinin yanı sıra Türkiye’de de İstanbul ve İzmir’de miting ve Bursa, ve Eskişehir’de basın açıklamaları ile sonuçlandı.
İstanbul’da ki miting son derece canlıydı. Bazı partilerin ve sol grupların da desteklediği mitinge çeşitli çevre örgütleri ve TMMOB’de katıldı. Ancak en büyük ve etkili korteji Küresel Isınma Çalışma Grubu oluşturuyordu.
Mitinge katılanlar esas olarak ABD ve Türkiye’yi Kyoto Protokolu’nu imzalamaya çağırırken sık sık ABD’nin dünyayı kirleten başlıca ülke olduğu da vurgulandı.
Kadıköy İskele meydanına kadar yüründükten sonra burada önce Ömer Madra ve Mehmet Ali Alabora’nın konuştuğu bir miting yapıldı, ardından Nejat Yavaşoğulları, Grup Çamjur ve Barış Akarsu’nun konseri gerçekleşti.


İzmir’de miting
İzmir’de de sivil toplum örgütleri miting düzenledi. Küresel Isınma İzmir Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ve çok sayıda sivil toplum örgütünün desteklediği ''ABD Kyoto'yu İmzala- Temiz Enerji İstiyoruz'' mitingi için Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kalabalık, daha sonra Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüdü.
Yürüyüş yapanlar arasında siyanürle bölgelerinde altın arama faaliyetlerini protesto eden Bergama ve Eşmeli köylülerin kefen giyerek mitinge katılması dikkati çekti. Küresel Isınma İzmir Çalışma Grubu Sözcüsü Vezan Karabulut, mitingde yaptığı konuşmada, “dünyanın giderek ısındığını, iklimlerin hızla değiştiğini, bu gerçeği herkese duyurmanın ve çözüm bulmanın zamanı-nın geldiğini söyledi.”
Çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de konuşma yaptığı miting, küresel ısınmanın yaratacağı tehlikenin anlatıldığı bir tiyatro gösterisi ile son buldu.


Ankara’da gösteri
Ankara’da çalışmalar aktivist Tolga Temuge'nin Jeoloji Müh. Odası toplantı salonunda "iklim değişikliği" fenomeni üzerine yaptığı sunum ile kampanya startını verdik.
Toplantıya Jeoloji, Ziraat, Makina ve Metalurji Müh. Odalarından, Ekoloji Kollektifi’nden ve Yeşiller'den temsilciler katıldı. Ayrıca DTCF, Cebeci Kampüsü ve ODTÜ'den bağımsız öğrenciler ve DSİP'liler ile birlikte toplam 35 kişi vardı.
Bu ilk toplantının ardından Ankara'da bir çalışma grubu oluşturulması ve düzenli olarak toplantı yapılması kararı alındı. Makine Müh. Odası Ankara Şubesinde yapılan ilk çalışma grubu toplantısında Kyoto Protokolü'nün içeriği üzerine bir tartışma yaşandı. Esas olarak Ekoloji Kollektifi'ni temsilen toplantıya katılan arkadaşlar "Kyoto Protokolünün imzalanması talebinin" son derece gerici olduğunu, böyle bir talep ile yola çıkılamıyacağını söylediler. Bunlara cevap olarak salonun çoğunluğunca "Kyoto'nun yetersizliğinin açık olduğu, ancak en geniş kesimleri bir araya getirmek için bu talebin iyi bir başlangıç teşkil edeceği" söylendi. Sonraki toplantılarda hız kesmeden devam ettirilen bu tartışma ile faaliyetin geniş kesimlere ulaştırılmasına tam anlamıyla set çekildi ve pratik işlerin örgütlenmesi işinin üzeri örtüldü.
"Kyoto'yu imzala" talebini red eden Ekoloji Kollektifi’ni Meteoroloji ve Çevre Müh.endisleri Odaları da destekledi. Bu tutum iş yapmak isteyen pek çok kişi üzerinde olumsuz etki yarattı.
Her şeye rağmen kampüslerde ve Konur Sokak’ta açılan standlar, kafelerde gösterimi yapılan "Cemre" filmi, forumlar ve toplantılar ile küçük de olsa bir duyarlılık yaratıldı. Küçük ama coşkulu.
Bu coşkuyla DTCF, ODTÜ ve Cebeci kampüslerinden gelen öğrenciler ve kampanyanın diğer aktivistleri ile birlikte 100 kişiye ulaşan kalabalığımızla tüm dünya ile aynı gün sokağa çıktık. "Katil ABD, gezegeni kirletme", "İmzala, imzala, Kyoto'yu imzala", "Bush petrol satıyor, dünyamızı yakıyor" "biz anti kapitalistiz" sloganları ile sokakta basın açıklamasını yaptık.
Kemal BAŞAK


Londra’da 10 bin kişi
3 Aralık’ta en büyük gösteri Londra’da yapıldı. 10 bin kişinin katıldığı gösteri ABD ve İngiliz hükümetlerinin iklim değişikliği konusunda hiçbir şey yapmamalarını eleştirdi.
Göstericiler arasında Blair’e ve onun Kyoto Anlaşması’nı imzalamayan tutumuna karşı derin bir öfke vardı.
Göstericiler Başbakan’ın evinin önüne geldiklerinde Blair’e bir mektup verdiler. Daha sonra ABD konsolosluğunun önüne gelindi ve gösteri orada devam etti.
Gösteriden hemen önce İngiltere’nin kıyılarından geçen ve ülkenin ılık bir iklime sahip olmasını sağlayan sıcak su akıntılarının hızla soğumakta olduğu açıklanmıştı ve bu gösteriyi önemli ölçüde etkiledi.
Bilimcilere göre ılık su akıntıları son 12 yılda üçte bir oranında yavaşlamıştı.Eğer durum böyle devam ederse bu İngiltere’nin ortalama ısısının 1 derece düşmesi anlamına gelecek.
Gösteriye katılanlar Blair’in “temiz enerji” diyerek nükleer santraller kurma planına da karşı çıkıyorlardı.
Montreal’de
7 bin kişi
Kanada’nın Montreal kentinde de eksi 50 dereceye varan soğuğa rağmen binlerce kişi katıldı.
2 kilometre süren gösteri son derece renkliydi.
Montreal gösterisine çeşitli çevre örgütlerinin yanı sıra sendikalar da katıldılar.
Gösteriye Kanada Dışişleri Bakanı ve Quebec Eyaleti Çevre Bakanı da katıldılar.
Haberi hazırlayanlar Sinan Mutlu ve Onder Algedik.


Eskişehir’de basın açıklaması
Hamamyolu Caddesi'nden Porsuk Bulvarı Adalar Mevkii’ne kadar ellerinde pankart ve dövizlerle yürüyen göstericiler Yediler Parkı’nda toplandılar.
Burada grup adına açıklama yapan Barbaros Tosunlar, dünyanın küresel ısınma yüzünden geriye dönülmez bir iklim felaketinin eşiğinde olduğunu belirterek, "Küresel ısınma sebebiyle bozulan denge, bitki ve hayvan türleri üzerinde yok edici etki yapıyor. Birçok canlı türünün nesli tükenme tehdidi altında. Atmosferdeki sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla bugüne kadar 156 ülkenin imzaladığı Kyoto Protokolü, henüz tek başına küresel ısınmanın yüzde 25'inden sorumlu olan ABD tarafından imzalanmış değil “ dedi.