Sosyalist İşçi 253 (13 Mayıs 2006)
Avrupa Sosyal Forumu
4-7 Mayıs tarihleri arasında Atina’da yapılanDördüncü Avrupa Sosyal Forumu çok önemliş bir dönemde toplandı. Kısa süre önce Fransa’da yeni işçi yasalarımücadele ile geri püskürtülmüştü, Latin Amerika’da sol bir dizi başarı elde etmişti ve İran’a askeri müdahale artık daha açık ve net bir biçimde tartışılıyor. Bu saldırı adeta kesin bir hal aldı.
Sosyal Foruma 30 bin kişi kayıt yaptırdı. Sosyal Forum düzenleyicileri ilk defa Doğu Avrupa’dan ve Türkiye’den bu kadar büyük bir katılım olmasının büyük bir başarı olduğunu vurguluyorlar. Orta Doğu’dan da 100’e yakın aktivist geldi. Bugünlerde ağır baskı altında olan Mısır’daki demokrasi mücadelesinin aktivistleri de Atina’ya gelmeyi başarmışlardı.
Ayrıca Atina’da ki sosyal forumun örgütlenmesinde ilk kez sendikalar bu kadar büyük bir katkıda bulundular.
200’den fazla toplantının düzenlendiği Sosyal Forum’da en büyük toplantılar savaş karşıtı toplantılar oldu.
DSİP üyesi ve BAK aktivisti Yıldız Önen’in konuştuğu Cuma akşamki büyük savaş karşıtı toplantıya 1.000’den çok aktivist katıldı. Yıldız Önen’in yanı sıra ABD Barış ve Adalet koalisyonundan George Martin, ABD gaziler örgütünden Geoffrey Millard, İngiltere’den Kate Hudson, Chris Nineham, Mısır’dan Samir Amin, Irak Kerkük’ten Seih Al Zarkani, Yunanistan’ın devrimci marksist örgütü SEK’ten Maria Stylou, Filipinlerden Walden Bello’da konuşmacılar arasındaydı.
Bu toplantıya salondan katılan Fransız aktivist Jose Bove’de büyük alkış aldı.
Bu sosyal forumun başlıca eksikliği büyük seminerlerin yapılmamış olmasıydı. Dolayısıyla bir konunun forumu belirlemesi engellenm ek istendi ama buna rağmen savaş karşıtlığı belirleyici bir üstünlüğe sahipti.
Alex Callinicos, Walden Bello, Suzan George’un katıldığı toplantıda oldukça büyük ve heyecanlıydı.
Fransa ve Bolivya üzerine yapılan toplantılara da katılım oldukça yüksekti.
ASF’yi örgütleyenler Sosyal Forum’un 1970’deki diktatörlüğe karşı büyük öğrenci ayaklanmasından bu yana ki en büyük siyasi etkinlik olduğunu söylüyorlardı.
Sosyal Forum daha öncekilerde de olduğu gibi sadece bir tartışma platformu değildi. Katılanların ve toplantılarda konuşanların büyük çoğunlöuğu hareketin içinden, mücadeleden geliyorlardı. Bu nedenle bütün toplantılar sokağın, mücadelenin havasını taşıyorlardı.
Selanikte ki bir fabrika işgalinden delegeler de Foruma katılmışlardı. Onların yanı sıra çeşitli Yunan sendikaları ertesi hafta yapılacak grev için destek toplamaya çalışıyorlardı.
Atinaya gelmeyi başaran Mısırlı aktivistlerden birisi faklı ülkelerden egelen aktivistlerle yan yana olmanın çok önemli ve öğretici olduğunu anlatıyordu.
Sosyal Forum’un son günü toplanan Sosyalk Hareketler Toplantısı’nda savaş karşıtı kampanyalar Irak ve İran için 23-30 Eylül tarihleri arasında sürecek bir haftalıkbir kampanya yapılması önerisini yaptılar ve bu öneri kabul edildi.
Sosyal Forum’dan bir dizi başka karar daha çıktı.Kasım ayında küresel ısınmaya karşı bir eylem yapılacak. Genetiği değiştirilmiş organizmalara karşı mücadele yaygınlaştırılacak.
Sosyal Forum boyunca DSİP’in Yunanistan’daki kardeş örgütü SEK 2500 gazete satarken DSİP’liler de 100’e yakın gazete sattılar.
DSİP’li konuşmacılar çevre, Kıbrıs, Kürt Sorunukonularında düzenlenen toplantılarda da konuştular.
Forum’un son günü düzenlenen yürüyüş Amerikan Konso-losluğu’nun da önünden geçti.
Forumu düzenleyenlşerin 75 bin kişinin katıldığını söylediği yürüyüşte savaş karşıtları en önde yer aldılar. Onların ardından ise Yunan SEK geliyordu.
Yürüyüşte çok küçük bir grup anarşistin sağa sola saldırması ve ardından da yürüyüş kortejlerinikaslkan gibi kullanması bir ölçüde tepki çekti.
Yürüyüş çok coşkuluydu ve savaş karşıtı sloganlarla birlkikte yeni liberalizme karşı sloganlar yürüyüşe hakimdi
Türkiyeli savaş karşıtlarının korteji BAK bütün yürüyüşün en canlı kortejlerinden birisiydi.
Uluslararası Sosyalizm Akımı’nın toplantısı
Uluslararası Sosyalizm Akımı son gün yapılan toplantıdan sonra kent merkezinde büyük bir tiyatro salonunda kendi toplantısını yaptı.
Yuınanistan’dan Panos garganas, İngiltere’den Alex Callinicos, Almanya’dan Christina Buchholz’un konuştuğu toplantıda Türkiye’den de DSİP adına Erkin Erdoğan katıldı.
Dünyadaki genel politik durum değerlendirmesi ile birlikte hareketin inşasının önemi ve bu arada devrimci partilerin inşasının önemi konuşmacılar tarafından vurgulandı.
“Bizim üniversitemizden 16 kişi ASF’ye geldik. Farnsa’da sokaklara çıkan milyonlar Avrupa’nın geriş kalanına cesaret verebilir. Politik kararların aşağıdan gelmesi için politik olarak örgütlenme-liyiz.”
Teddy Franciscot, Paris VII Jouelot Universitesinden bir öğrenci.
Sosyal Forum çok etkileyici idi. Değişik deneylerin yan yana gelmesi çok önemli. ASF’de en çok bundan etkilendim.
Erkan Kara
Gerek Sosyal Forum’da gerekse de yürüyüşde belirleyici konunun savaş karşıtlığı olması, savaş karşıtı toplantıların yığınsallığı bu ülkede savunduğumuz politik çizginin ne denli doğru olduğunu gösterdi.
Özden Dönmez
Hayatımda ilk kez Amerikan Elçiliği’nin önünde “Amerika Terörist” diye bağırdım. Yürüyüş çok politik ve heyecan vericiydi.
Aynur Karaş
O berbat başbakan, Silvio Berlusconi’den kurtulduk ama çok daha dost bir hükümetimiz olmayacak. Biz
Genova 2001 protestolarından gelen bir nesiliz.
Romano Prodi’nin hükümeti solun ve hareketin desteğiile işbaşına geldi. İktidarda ancak bizim desteğimizle kalabilir. Oturup bekleyemeyiz, hareketi ileriye doğru götürmeliyiz.
Francesco Chiodelli, İtalya’nın Bergamo Universitesinde öğrenci