Sosyalist İşçi 253 (13 Mayıs 2006)

 

Sayfa 15 :

marksizm 2006
Dünyanın her tarafı kıpır kıpır. Her tarafta hareket var. Latin Amerika’da emekçiler ayakta. Darbelere geçit vermiyorlar. Aşağıdan yukarı örgütler yükseliyor. Emekçiler hazırlanıyor.
Fransa’da işçiler ve öğrenciler birleşince hükümet parlamentodan çıkardığı yasayı geri çekmek zorunda kaldı. Daha önce de Fransız emekçileri Avrupa Birliği Anayasası’na hayır oyu vererek AB projesini çöpe yollamıştı.
Türkiye’de ise genel sağlık sigortası yasasına karşı yapılan referanduma 3 milyona yakın insan katıldı ve yasaya hayır dedi.
Bu koşullarda toplanan Marksizm 2006, 3 gün sürecek bir tartışma platformu. Hareketin çeşitli sorunlar Marksizm 2006 toplantılarında ele alınacak ve tartışılacak.
Sizde katılın, çevrenizdeki aktivistlerin katılmasına yardımcı olun.

Dünyanın solundaki kıta: Latin Amerika
Arjantin’deki IMF karşıtı ayaklanmadan bu yana dünyanın bu en yoksul ve talana uğramış kıtası hızla sola kayıyor. Hemen hemen bütün Latin Amerika ülkelerinde sol bir rüzgar esiyor. Venezüella’da ise Chavez’in Bolivarcı Devrimi yaşanıyor.

Kürt sorununda çözüm yolları
Kürt sorununda önemli gelişmeler var. Bir yanda Diyarbakır ve birçok başka kentteki ayaklanmalar, diğer yanda artan devlet baskısı. Çatışmalar yoğunlaşıyor ama bu arada “sorunun çözümü gündemde”.
Sosyalistlere ise önemli görevler düşüyor.

Savaş ve emperyalizm
ABD Irak’ta tam bir çıkmaz içinde. Bir dizi yalan söyleyerek Irak’a saldıran ABD şimdide aynı türden yalanları ileri sürerek İran’a saldırmak istiyor. Savaş karşıtı hareket ise Irak saldırısı öncesinde olduğu gibi gene ayakta.

Kapitalizm sonrası yaşam

“Başka bir dünya mümkün” hareketin en önemli sloganlarından birisi ve etkisi giderek hızla yayılıyor. Her gösteride, her mücadelede, her toplantıda bu slogan öne çıkıyor.
Kapitalizmin sömürüsü ve baskısı karşısında özgürlük ve eşitlik isteyenler için bu düzenden sonra nasıl bir dünya istediğimizi tartışmak son derece önemli.

Küresel ısınmayı nasıl durdurabiliriz?

Kapitalist talanın bir sonucu olarak dünyamız hızla ısınıyor. Esas olarak fosil yakıtlarının kullanımı bu ısınmanın başlıca nedeni. Dünya-mız acil tedbirler alınmazsa insan yapısı muazzam bir felaketle karşı karşıya ve bu fela-ket her an patlayabilir.

Medya ve direniş
Medya hayatımızın her alanını kontrol ediyor. Her gün medya tarafından fikir bombardımanına uğruyoruz. Herşeyi medya patronlarının sınıfının bakış açısı ile anlatıyorlar.
Bu medyaya karşı ne yapabiliriz ve acaba medya gerçekten çok mu güçlü. Onun etkisini kıramaz mıyız?

Yaşanan medeniyetler çatışması mı?
11 Eylül ile başlayan sürece Bush yönetiminin cevabı “haçlı seferi” oldu. Ogünden bugüne Batı dünyasını yoğun bir İslam korkusu sardı.
Türkiye’de de kendilerini laik sanan belli kesimler aynı korkuyu yayıyorlar. Ama acaba politik İslam bugün bir sorun mu yoksa yanyana durulması gereken bir akım mı?

Antikapitalist hareketin geleceği ve solda alternatif arayışları

1999 sonunda ABD’nin Seattle kentinde başlayan hareket yükse-lerek devam ediyor. Egemen sınıflar ise tam tersine hareketin bittiğini, gerilediğini anlatmaya çalışıyorlar ama her seferinde karşılarına yeniden güçlü bir hareket dikiliyor. Bu arada birçok ülkede oluşan yeni sol partiler emek hareketinin ileri sıçramasına büyük katkıda bulunuyorlar.


SON SÖZ
19-21 Mayıs’da Marksizm 2006 toplanıyor. Herşeyden Marksizm’in katılımını çoğaltmak için çalışmak zorundayız. 3 gün boyunca 8 toplantıda çeşitli sorunlarımızı tartışacağız.
Ardından 3 haziran mitingi geliyor. Miting Ankara’da. 3 Haziran Küresel Eylem Grubu için hayati bir öneme sahip. Her yerde 3 Haziran için çalışmak, katılımı yükseltmek zorundayız.
Ve tabii ABD’nin İran2a saldırısı her gün gündeme daha çok oturuyor. ABD’nin çeşitli yetkilileri İran2a saldıracaklarını artık açıkça ifade ediyorlar.
Atina’da toplanan ASF Eylül ayında bir haftalık bir küresel eylem kararı aldı.
Biz şimdiden bu küresel eyleme hazırlanmalıyız. BAK standları, toplantılar bildiri dağıtı en önemli işimiz. BAK’ı aşağıdan yukarı bir kere daha örgütlemeliyiz.
Ve son olarak DSİP’in inşası. Bir süredir üye kazanımı hızlandı. Bunu daha da hızlandırmak gerekir. Ancak DSİP hareketin dışında değil, ancak tam merkezinde büyüyebilir.


sosyalist işçi
ne savunuyor?

Aşağıdan sosyalizm

-Kapitalist toplumda tüm zenginliklerin yaratıcısı işçi sınıfıdır. Yeni bir toplum, işçi sınıfının üretim araçlarına kolektif olarak el koyup üretimi ve dağıtımı kontrol etmesiyle mümkündür.
Reform değil, devrim
-İçinde yaşadığımız sistem reformlarla köklü bir şekilde değiştirilemez, düzeltilemez.
-Bu düzenin kurumları işçi sınıfı tarafından ele geçirilip kullanılamaz. Kapitalist devletin tüm kurumları işçi sınıfına karşı sermaye sahiplerini, egemen sınıfı korumak için oluşturulmuştur.
-İşçi sınıfına, işçi konseylerinin ve işçi milislerinin üzerinde yükselen tamamen farklı bir devlet gereklidir.
-Bu sistemi sadece işçi sınıfının yığınsal eylemi devirebilir.
-Sosyalizm için mücadele dünya çapında bir mücadelenin parçasıdır. Sosyalistler başka ülkelerin işçileri ile daima dayanışma içindedir.
-Sosyalistler kadınların tam bir sosyal, ekonomik ve politik eşitliğini savunur.
-Sosyalistler insanların cinsel tercihlerinden dolayı aşağılanmalarına ve baskı altına alınmalarına karşı çıkarlar.
Enternasyonalizm
-Sosyalistler, bir ülkenin işçilerinin diğer ülkelerin işçileri ile karşı karşıya gelmesine neden olan her şeye karşı çıkarlar.
-Sosyalistler ırkçılığa ve emperya-lizme karşıdırlar. Bütün halkların kendi kaderlerini tayin hakkını savunurlar.
-Sosyalistler bütün haklı ulusal kurtuluş hareketlerini desteklerler.
-Rusya deneyi göstermiştir ki, sosyalizm tek bir ülkede izole olarak yaşayamaz. Rusya, Çin, Doğu Avrupa ve Küba sosyalist değil, devlet kapita-listidir.
-Sosyalistler bu ülkelerde işçi sınıfının iktidardaki bürokratik egemen sınıfa karşı mücadelesini destekler.
Devrimci parti
-Sosyalizmin gerçekleşebilmesi için, işçi sınıfının en militan, en mücadeleci kesimi devrimci sosyalist bir partide örgütlenmelidir. Böylesi bir parti işçi sınıfının yığınsal örgütleri ve hareketi içindeki çalışma ile inşa edilebilir.
-Sosyalistler pratik içinde diğer işçilere reformizmin işçi sınıfının çıkarlarına aykırı olduğunu kanıtlamalıdır.
-Bu fikirlere katılan herkesi devrimci bir sosyalist işçi partisinin inşası çalışmasına omuz vermeye çağırıyoruz.