Sosyalist İşçi 258 (24 Ağustos 2006)

 

Sayfa 14 :



MÜZİK: Bulutsuzluk Özlemi
Acil Demokrasi
Bulutsuzluk Özlemi bu sene 20’inci yılını kutluyor. 1986’da Türkiye’de hala 12 Eylül diktatörlüğünün baskısı sürerken, hala nefes almak bile zorken kurulmuş ve “Acil Demokrasi” diye haykırmış. Tam da ortaya çıktığı yılın talebini dillendirmiş.
Bulutsuzluk Özlemi’nin solisti Nejat Yavaşoğulları grubun aynı zamanda bestecisi, gitaristi, söz yazarı, stüdyo çalışanı. yani hemen hemen grubun ruhu o. Zaten en baştan beri grupta o var. Bulutsuzluk Özlemi ile Nejat Yavaşoğulları özdeşleşmiş durumda.
En ünlü besteleri hep o yazmış. Gençliğinde Moğollar’dan etkilendiğini söylüyor ama sonra giderek bu etki kalkmış ve giderek Nejat kendi tarzınıbulmuş. İyi de yapmış.
Bulutsuzluk Özlemi’nin müziği politik. Belki bütün şarkıları politik değil ama onlar için esas olan politika.
Yıllar boyu solgrupların gecelerine çıktılar. Çeşitli festivallaere katıldılar. Acil Demokrasi çağrısını tekrarladılar ve en önemlisi eskimemeyi başardılar.
Türkiye hemen hemen daima Acil Demokrasi istenecek bir ülke. Demokrasi sık sık tamamen gündemden kalkar, daha sık devlet tarafından ayaklar altına alınır. Dolayısıyla Acil Demokrasi hep gündemde.
Grubun ismi ise bugün antikapitalist hareketin başka bir dünya talebine çok uygun. Bulutsuz yani farklı bir dünya isteniyor aynen bugünün aktivistlerinin talep ettiği ve uğrunda mücadele ettiği gibi. Nejat Yavaşoğulları mesleği olan mimarlığın ve belki de asıl mesleği olan müzisyenliğin yanı sıra tam bir aktivist. Onu Barışarock’un basın açıklamasında, Küresel BAK’ın yürüyüş kortejinde ya da nükleer santrallara karşı bir eylemde görmek mümkün. O iyi bir aktivist.
Bu arada yeni albümleri çıkıyor. Nejat Yavaşoğulları bu albümün farklı olacağını ve belki de şaşırtıcı olacağını söylüyor.
Bulutsuzluk Özlemi 20 yıldır müzik yapmaktan, 20 yıldır konsere çıkmaktan ve albüm yapmaktan bıkmadıklarını aksine keyif aldıklarını söylüyor.
Nejat Yavaşoğulları ve Bulutsuzluk Özlemi en baştan beri Barışarock’a katılıyor. Hatta Barışarock’un bugünlere gelmesinde diğer birçok grupla birlikte onların da büyük payları var.
Şenay Güler




KİTAP
Marksizme Giriş

Chris Harman’ın çeşitli kitapları arasında Marksizme Giriş önemli bir yer tutar. Bir çok “sosyalizm alfebesi” gibi öğretici, didaktik değildir. Marksın düşünc elerini pratik içinde özetler ve daha çok okurunu Marks’ı okumaya yönlendirir. Ama Harman asıl olarak okurunu mücadeleye çağırır.
Marksizmin güç ve anlaşılmaz olduğu hep söylenir ve zaten egemen sınıf dünyanın bir bütün olarak anlaşılmaz olduğunu anlatır. Hiç değilse, anlaşılması çok zordur derler. Yani, boşuna çabalşamayın, biz sizin yerinize dünyayı siz yorumlarız...
Oysa marksizmin temel fikirleri iddia edilenin tam tersine çok basittir. Bir kere marksizmi kavradığınızda dünyayı yorumlamak, yaşadığımız krizleri, savaşları, karşı karşıya geldiğimiz baskıları anlamak çok kolaylaşır.
Chris Harman marksizmi daha da kolaylaştırmaya çalışmıyor sadece marksizmin temellerini özetliyor.
Eğer başka bir dünya için mücadele ediyorsanız, yaşadığımız dünyayı daha iyi yorumlayabilmek istiyorsanızMarksizme Giriş’i okuyun. 110 kolay okunur sayfanın sonunda kendinize güveniniz daha da artacak.

Marksizme Giriş
Chris Harman, Z yayınları, 110 Syfa

Sosyalist İşçi dağıtıcılarından isteyebilirsiniz. 5 YTL


HEYKEL
Rodin İstanbul’da

Heykel sanatının en ünlü isimlerinden Rodin’in heykellerinin bir kısmı İstanbul’a geldi. Picasso gibi Rodin’de Emirgan’daki Sabancı Müzesinde. Gitmesi zor ama görümesi mutlaka gerekli bir sergi bu.
Rodin 1840’da Fransa’da doğup 1917’de ölmüş. Bir işçi sınıfı ailesinden geliyor.
İlk önemli heykeli Tunç Çağı’nı Belçika’da yaşadığı yıllarda, 1875’de yapmış.
Kullandığı marcottage tekniği ile aynı heykel elemanlarını defalarca farklı isimlerle ve farklı kombinasyonlarla kullanmış.
En ünlü eseri Düşünen Adam . Bu heykeli Sakıp Sabancı Müzesi’nde görmek mümkün.
Diğer önemli heykelleri arasında Öpüş, Burghers of Calais, Cehennemin Kapıları sayılabilir.
Son yıllarında gözünü modelden ayırmadan veya kalemini kağıttan kaldırmadan yaptığı erotik resimler skandallara neden oldu.
Rodin, günümüzün modern heykelinin temellerini oluşturan sanatçılardan birisi.


11 Eylül üzerine bir belgesel
Loose Change 6 genç Amerikalı’nın yaptığı bir belgesel 6 bin dolar gibi çok kısıtlı bir bütçe ile hazırlanmış. Belgeseli hazırlama fikri önce DylanAvery’den çıkmış. Amacı 11 Eylül arkasında bir dizi komplo teorileri olabileceğini göstemekmiş. Ancak araştırmalarını sürdürdükçe gerçekten bir komlo olduğu kanısına varmışn ve bir grup arkadaşı ile birlikte “Loose Change”i yapmış.
Loose Change’de yayınlanan veriler çok çarpıcı. Anlatılan olayın arkasında El Kaide’nin değil bizzat ABD’nin olduğu. O kadar çok belge veriliyor ki ABD yetkilileri dahi bunları kolayca vecaplayamıyorlar.
Loose Change’in iddialarının doğru olup olmaması önemli değil. Yani gerçekten Pentagon’a ve İkiz Kulelere El Kaide militanlarınca mı yoksa ABD tarafındna mı saldırıldı? Önemli olan ABD yetkililerinin böyle bir olayı uzun süredir beklemekte olduğu.
Bir önemli belge ise Usame Bin Ladin’in 11 Eylül’den 1 seneden az bir süre önce Amerikalılar tarafından tedavi edildiği.
Loose Change internet üzerinden parasız olarak dağıtılıyor. Kısa süre önce Türkçe’ye de çevrildi.
Loose Change’i Hardwaremania.com/forum/showthread.php?t=60599’dan indirebilirsiniz. Bu site Türkçe.