Sosyalist İşçi 261 (14 Ekim 2006)

 

Sayfa 10 :


MÜZİK: John Lennon
FBI’ın tehlike olarak gördüğü müzisyen

1960’larda Amerikan gizli iç istihbarat örgütü FBI rejime karşı çıkan herkesi tehdit olarak saptıyordu. Kara Panterler, Martin Luther King, sosyalistler, Vietnam Savaşı karşıtları FBI’ın takibi altındaydılar. Sık sık şiddetli saldırılarına muhatap oluyorlardı.
1970’lerin başında FBI’ın düşmanlar listesine Beatles grubunun eski üyes, John Lenon’da eklendi.
FBI 1971’de ABD’ye göç eden Lennon’u ülkeden çıkarmaya çalışıyordu. John Lennon’la ABD arasındaki bu mücadele bir süre önce “ABD John Lennon’a karşı adlı bir belgesele konu oldu.
Belgesel dünyanın en ünlü rock müzisyenlerinden birisinin nasıl bir devrimci haline geldiğini ve yaptığı müziği nasıl mücadelenin hizmetine vermeye çalıştığını anlatıyor.

Lennon’un
solculaşması
Beatles kadar yükselen ve ünlü olan bir grup daha bulmak zor. kendilerinden önceki herkesi hızla geçtiler ve müzik dinleyicilerini tam anlamı ile sarstılar.
Beatles’ın yükseliş yıllarında, 1966’da John Lennon “biz İsa’dan daha popüleriz” diyebilmişti ve bu iddianın doğruluk payı çok yüksekti. Lennon’un bu sözleri sağcılar tarafından büyük bir protesto ile karşılandı. Ku Klux Klan Beatles’ın plaklarını yaktı.
Ancak sağcılar sadece John Lennon’un sözlerine değil tüm rock müziğinin yükselişine tepki gösteriyorlardı. Rock sosyal bir karşı koyuşu temsil ediyordu. Seksizme karşı çıkıyor, otoriteye isyan ediyor ve sağcı ahlaki değerlere karşı çıkıyordu.
Ancak John Lennon daha farklı bir biçimde radikalleşiyor, özellikle de o yıllardaki Vietnam savaşına karşı hareketten etkileniyordu. Belgesel’de konuşan Tarık Ali “Dünya ile ilgilenmeyebaşladı ve dünya onu değiştiriyordu” diyor.
1966’nın sonunda Lennon Japon sanatçı Yoko Ono ile karşılaştı. Yoko Ono’nın Beatles grubunun parçalanmasında rolü olduğu iddia edilir ama politik olarak Lennon’un sola eğilimini hızlandırdığı kesin.
Lennon ve Yoko Ono İngiltere’de genç Troçkist hareketin önde gelenleri ile tanıştılar. Lennon’un “Revolution” (Devrim) adlı şarkısı bu tartışmaların bir ürünüdür.
Revolution’dan sonra Lennon ve Yoko Omo giderek Lennon’un süper star konumunu politik mesajlarının yayılması için daha çok kullanmaya çalıştılar. Bu arada “Barışa Bir Şans Tanıyın” çıktı. Kısa zamanda bu şarkı savaş karşıtı gösterilerde yaygınca kullanılmaya başlandı.

Egemenlerle çatışıyor
1970’de Beatles dağıldı. Lennon’un ilk solo albümleri daha önce ifade edemediklerini dillendirdiğni söylediği şarkılar oldu.
1972’de çıkardığı albümünde politikleşmeye devam etti. Albümdeki her şarkı bir politik konuya değiniyordu. Örneğin “Attica State” 1971 hapishane ayaklanmasını, “Sunday Bloody Sunday” Kuzey İrlanda’daki katliamı anlatıyordu.
Bu albüm John Lennon’un müziğinin de en iyi örneklerini içeriyordu. Blues’a yaklaşıyordu.
ABD’ye taşınmalarından sonra oradaki radikallerle birlikte olmaya, tartışmaya başladılar.
1971’de beyaz Panterler hareketinin hapse yollananm lideri “John Sinclair” için bir şarkı yaptılar ve onun için konserlere katıldılar.
Bu konserin ardından Nixon’un seçim kampanyasında ona muhalefet eden bir konser turuna çıkma hazırlığı yaptılar ama bu arada Nixon Lennon’u ABD dışına çıkarmak için hazırlıklara başladı.
FBI’ın Lennon ve Yoko’yu sınırdışı etme kampanyası bir ölçüde yıldırıcı oldu ve 1972’den itibaren Lennon giderek soldan uzaklaşmaya başladı. Ancak dokümanter John Lennon’un soldan uzaklaşmasının başka nedenleri olduğunu da ileri sürüyor. Sonunda 1960’ların aktivizmi gerilemeye başladı ve Lennon’da giderek içine kapandı. Kendi kişisel sorunlarına döndü.
Oz dergisinin editörü Felix Dennis yönetici sınıfların diğer müzik idollerine fazla aldırmadığını fakat Lennon’un farklıolduğunu söylüyordu: “Onda entellektüel bir yan vardı.”


İzmir’de KEG kuruldu
İzmir Küresel Eylem Grubu, KEG geçen hafta 30 kişinini katıldığıbir toplantı ile kuruldu.
Toplantıda geçen sene 3 Aralık günü yapılan İklim Değişimi Yürüyüşü’nün yanı sıra 13 Mayıs’da yapılan Küresel İklim Sempozyumu değerlendirildi.
Toplantıya çok sayıda üniversiteli ve liseli genç katıldı. Liseliler daha önce okullarında küresel iklim toplantıları düzenlediklerini ve 4 Kasım öncesinde yenilerini örgütleyeceklerini söylerken Ege ve 9 Eylül Üniversitesi’nden toplantıya katılan gençler de önümüzdeki haftalarda okullarında yoğun bir kampanya sürdürme kararı aldılar.
KEG kuruluş toplantısı 4 Kasım’ın yanı sıra Genel Sağlık Sigortası ve Aile Hekimliği uygulamasını da konuştu ve 26 Kasım’da İzmir’de yapılacak mitinge kadar yoğun bir kampanya sürdürme kararı aldı.
Acilen bir GSS bildirisi hazırlanacak ve yaygın bir biçimde dağıtılacak.
Bu arada KEG’in sağlık sigortası ve aile hekimliği uygulaması için bir broşür çıkarması da tartışıldı.
Öğrenciler ise GSS uygulamasının üniversite ayağı olan medikolar için kampanya yapmayı tartıştılar.


Barış'ın sesi artık ODTÜ'de
Nihayet Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK) ın ODTÜ ayağıda seslerini küresel barış hareketine kattı.
Kampüste özellikle hazırlıkta ki akitivistlerin yardımıyla açılan standlar bir hafta boyunca yüzlerce bildiri dağıtıp, öğrencilere Küresel BAK’ı ve amaçlarını anlattı.
Önceleri tedirgin yaklaşan öğrenciler, tek derdimizin Barış Hemen Şimdi olduğunu kavradıkları anda, kendileri bizzat etkinliklerde aktif rol almaya başladı.
Her hafta pazartesi günü saat 17.30 da Sosyal Bilimler Binasın’da toplanan grubun öncelikli hedefi, okulun tanıdığı bir topluluk olmak. Bu anlamda bürokratik çalışmaları hızlandıran ODTÜ-BAK, bu süreç içerisinde etkinliklerine ara vermiyor. Atölye çalışmaları, çeviri grupları ve makale tartışma günleri ile küresel savaş karşıtı harekete sesini katmaya devam ediyor.
[email protected]
[email protected]


“Umut İşgal Edilemez”

Okulların açılması ile beraber, aylardır Ankara’da sürdüğümüz "İran Irak Olmasın", "Lübnan'a Asker Gönderilmesin!" kampanyalarımızı çok daha güçlü bir şekilde okullara taşımaya başladık.
Cebeci Kampüsünde ve ODTÜ'de Küresel BAK toplantıları yapıldı. Toplantılar oldukça canlı geçiyor. Bu yıl, Cebeci Kampüsü’nde bir olan topluluk sayımızı 3'e çıkarmaya çalışıyoruz, öte yandan ODTÜ ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakül-tesi'nde de topluluk kur-ma çalışmaları sürüyor.
Cebeci'de her yıl "Küresel Barış ve Adalet Öğrenci Topluluğu" tarafından düzenlenen Umut İşgal Edilemez Festivali'nin üçüncüsü için ise (UF 2007) ön hazırlıklar yapmaya başlandı. UF 2007'nin bu yıl, tüm Türkiye'den savaş karşıtı öğrencileri buluşturan bir festival olması amaçlanıyor.
UF 2007 için önerilerinizi şimdiden [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Cebeci BAK: 0505 703 47 43
DTCF BAK: 0535 514 11 73
ODTÜ BAK: 0532 673 15 61
Ziraat BAK: 0544 770 15 79