Sosyalist İşçi 266 (30 Aralık 2006)

 

Sayfa 7 :


2006: Dünyada mücadele yılı
Geride bıraktığımız yıl bir yandan neo liberalizmin ve onun yol açtığı savaş çılgınlığının dünyamızı kasıp kavurduğu; öte yandan her ikisine karşı bütün dünya çapında radikal kitlesel mücadelelerin verildiği bir dönem oldu.
Kapitalizm her yerde ve her alanda; eğitim, sağlık, barınma, temiz hava ve su bulma hakkımıza; kısaca en temel insan haklarımıza ve bunları elde edebilmek için verdiğimiz mücadelelere saldırdı.
Uluslararası büyük tekeller küresel ısınma gibi dünyanın sonunu getireceği artık kesin görünen konularda bile kârlarını gözden çıkaramadılar.
Irak’ta 655 bin insanın ölümüne yol açan savaş ve işgal sürüyor. ABD, belki de siyasal yenilgisinin de desteklediği panik havasıyla, yeni hedeflere saldırmakta giderek daha aceleci davranıyor.
Kısacası, küresel kapitalist sistem küremizi her gün daha yaşanmaz bir yer haline getiriyor.
Ancak, Latin Amerika’dan Kore’ye, Irak’tan Endonezya’ya, Fransa’dan Yunanistan’a kadar her yerde, dünyanın ezilenleri ve söz hakkı verilmeyenleri, artık söz hakkını istemiyor, alıyor!
Irak direnişçileri Venezüella yoksullarına, Fransız öğrenci ve işçiler Yunanlı öğrenci ve işçilere ilham kaynağı oluyor.
Türkiye’de ilk kez küresel ısınma bu yılki kadar ciddiye alınıp aktivistler harekete geçiyor.
Dünyada yepyeni bir hareket kendini gösteriyor. Sonraki dört sayfada 2006 toplu hafıza tazeleme gösterisini izleyeceksiniz.


OCAK
Filistin’de Hamas seçimleri kazandı!

Yeni yıla girerken Bush, Irak'ta yapılan hataların ve savaşın sorumluluğunu üstlenmiş, Bolivya'da Morales, Bush'u en büyük terörist ilan etmiş, Ariel Şaron partisi Likud'u "aşırı sağ" ilân ederek müstakbel hükümet partisi Kadima'yı kurmuştu. Türkiye, 301 davaları ve "vatansever" kalabalıkların mahkeme baskınlarını yaşıyor, Avusturalya, tarihinin en sıcak yazını yaşamasına rağmen Kyoto'yu imzalamayacağını açıklıyor, bu arada, kuraklıkla ortaya çıkan çiftçi intiharlarına anlam vermeye çalışıyordu.
2006 hızlı başladı. Irak'ta seçimlerin kan gölüne çare olmayacağı çabuk anlaşıldı. Seçim sonrası, hükümet kurulana kadar en az bin insan öldü. Irak ABD için içinden çıkılmaz bir hâl almaya başlamıştı. Büyük bir yürüyüşle başlayan Dünya Sosyal Forumu Venezuela'nın başkenti Caracas'ta başladı. Şili'de seçimleri solun kadın adayı Michelle Bachelet kazandı. Terörle savaş, Güney Amerika'da gittikçe soluklaşan hegemonya derken Amerika'da canlar çok sıkkındı.
Türkiye'de Mehmet Ali Ağca tahliye edildi. GATA Ağca'ya çürük raporu verdi. Mahkemeyse Ağca'nın 18 Ocak 2010 tarihine kadar cezaevinde kalması kararlaştırdı. Tarihe "Şemdinli Olayları" olarak geçen durumun ardından tutuklanan uzman çavuş Tanju Çavuş hakkında 35 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Çavuş Çavuş daha sonra tahliye edildi. Aynı günlerde, Tarım Bakanı Mehdi Eker kuş gribiyle ilgili her gün bir açıklama yapıldığını söyleyerek, hiçbir tehlike olmadığını kaydetti. 11 ile yayılan virüs sebebiyle açıklamalar derde deva olmadı.
Türkiye'de medya için ayın bomba olayı doğalgaz kriziydi. Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden iki kat pahalı doğalgaz aldığı ortaya çıktı. Anlaşma gereği fiyat resmen açıklanamadığından kriz üzerinde fazla durulamadı. İsrail'de Ehud Olmert yetkileri eline aldı. Aynı gün seçimlerden galip çıkarak İsrail-Filistin sorununun parametrelerini değiştiren Hamas, 132 sandalyenin 76'sını ele geçirdi. Hilesiz geçen seçimin sonuçları ABD ve İsrail tarafından "terörist" ilân edildi. Kuşatma altındaki Filistin'e giden tüm yardımlar durduruldu. Filistin'in gümrük vergilerine dahi el kondu.
Ayın sonuna doğru henüz bilmiyorduk ama, rekorlarla dolu bir yıla giriyorduk...


ŞUBAT
Yüzbinler derin devleti protesto etti
Türkiye'de ilgi iç politikaya kaymaya başladı. Hakkari, Şemdinli Komisyonu'na konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ise Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'de gerçekleşen patlamalar için, devlet içindeki oluşumlara işaret ediyor, "Hırsız evin içinde olursa kilit işe yaramaz" diyordu.
Başbakan'ın Diyarbakır konuşması sırasında dile getirdiği "Kürt sorunu" artık temel gündem haline gelmişti. Bu sıralarda Danimarka'da Muhammed'i hicveden karikatürler basılmasıyla Danimarka başbakanı Rasmussen'in deyişiyle "küresel bir kriz" patlak verdi. Protesto gösterileri sırasında onlarca insan ölürken ifade özgürlüğü ve dine saygı kavramları sert geçen tartışmanın argümanlarıydılar. Türkiye'de karikatür krizi görece hafif atlatılıyordu ki Trabzon Santa Maria Kilisesi papazı Andrea Santaro'nun 16 yaşında bir lise öğrencisi tarafından kilisede öldürüldüğü haberi gündeme düştü.
Birçok gazeteci, televizyoncu ve yazar 'Türklüğü aşağılamaktan' ardından da 'suç işlemeye kışkırtma' suçundan yargılanıyorlardı. "Hayata Dönüş Operasyonu" ile ilgili dava da bu günlerde görülüyordu. Asayişi bozmayan nitelikteki izinsiz gösteri ve basın açıklamaları, yargılama konusu olmaktan çıkarıldı.
Hamas'ın sürgündeki liderlerinden Halid Meşal Türkiye'yi ziyaret etti. The Guardian, ABD ordusunun işkence, tecavüz hatta cinayet olaylarının siste-matik şekilde uygulandığını anlatan Ebu Garib raporunu yayınladı. BM uzmanlarının Guantanamo raporu çeşitli işkenceleri belgelerken, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, ABD`den, Guantanamo`daki cezaevini derhal kapatmasını istedi.


MART
Irak işgali üçüncü yılında...

Mart ayı Irak'ın işgalinden beri olduğu gibi, protestolarla karşılandı. Protestolardan nasibini alan bir diğer konu da Kenan Evren'in, Muğla Üniversitesi'nde 12 Eylül darbesinden dolayı hiç pişmanlık duymadığını söyleyerek, "Eğer yeniden Genelkurmay Başkanı olsam ve o şartlar yaşansa yine müdahaleden çekinmezdim" demesiydi. Öğrenciler Evren'i, "darbeciler dışarı" sloganlarıyla uğurladı. Evren hakkında "Askeri darbeleri övdüğü' iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve Van Cumhuriyet başsavcısı Ferhat Sarıkaya görevinden alındı. Diyarbakır'da, Batman'da, Hakkari'de, Mardin'de çıkan olaylarda en az 10 kişi öldü, 300'e yakın yaralı olduğu da anlaşıldı. Demokratik Toplum Partili belediye başkanlarıyla ilgili soruşturmalar birbirini izliyordu.
ABD'nin Irak işgalinin üçüncü yılı dünyada büyük gösterilerle protesto edildi. Maliyet ABD için 250 milyar doları, ölen asker sayısı da 2300'ü aşmıştı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın nükleer dosyasını hiçbir kanıt göstermeden BM Güvenlik Konseyi'ne havale etti. Ertesi hafta, İran'ın nükleer faaliyetlerine karşı çıkan Bush'un, anlaşmaları ihlal ederek nükleer silah geliştirmiş olan Hindistan'ı ziyareti sırasında, iki ülke arasında nükleer işbirliğini öngören anlaşma imzalandığını gördük.
İsrail'de seçimleri Başbakan Vekili Ehud Olmert'in partisi Kadima kazandı. Ariel Şaron'dan yadigâr tek taraflı çözüm politikası Filistin için yeni bir felaketin başlangıcı olacaktı. Fransa'da işverenlere yeni elemanlarını iki yıl içinde gerekçe göstermeden işten çıkarma hakkı veren iş yasası değişiklikleri, yasaya karşı çıkan öğrencilerle polis arasında çatışmaların da yaşandığı gösterilere yol açtı. İşçi sendikalarının çağrısıyla, Fransa'da mart, genel grevle sona erdi.
Kanada'da 300 bin fok devlet izniyle döve döve öldürüldü. Araştırmalar, Güney Kutbu'ndaki buzulların erimesinin son yıllarda hızlandığını ortaya koyarken Kuzey Kutbu'nun Amerika tarafında BP'ye ait bir petrol boru hattının korozyon sonucu delinmesiyle en az 120 bin litre ham petrol karla kaplı tundranın 7 dönümünü kapladı.
İspanya'da Katalanların millet olarak tanındığı ve özerklik haklarının artırıldığı yeni statü kabul edildi. Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele veren ETA örgütü ateşkes ilan etti.