Sosyalist İşçi 283 (19 Mayıs 2007)

 

Sayfa 3 :


BAŞYAZI
Kitleçizgisi
Küresel Eylem Grubu, KEG ilk kez 4 Kasım küresel ısınma mitinginde ortaya çıktı. Kimileri 4 Kasım eylemini küçümsemeye çalıştılar. “Ama küçüktü” dendi.
Gerçekten de 4 Kasım eylemi küçüktü. Aynı kadroların 3 Aralık 2005’de İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Eskişehir’de gerçekleştirdiği küresel ısınma eylemleri de küçüktü. Ama bütün bunlar daha büyük bir kampanyanın ilk adımlarıydı.
Nitekim 28 Nisan’da bu kampanyanın ürünelrini gördük. 28 Nisan KEG eylemine 10-15 bin kişi katıldı. Bunların büyük çoğunluğu KEG pankartı arkasında yürüdü. Ama yürüyüşe bir çok kırsal alandan da katılımlar oldu. Üstelik herşey katılanların kendi emekleri ile kendi olanakları ile gerçekleşti. Bu, zaten KEG’in farkını oluşturuyor.
26 Kasım 2006’da İzmir’de sağlık hakkı için yürüyüş vardı. Bu yürüyüşün örgütlenmesinde KEGli sağlık çalışanlarının rolü vardı. İzmir gösterisinin en canlı ve büyükkortejlerinden birisi KEG kortejiydi.
Sonra Ankara’da Medikomu Vermiyorum gösterisi gerçekleşti. Bir kampanyanın ilk yürüyüşüydü. Küçüktü ama başlangıçtı.
Küresel Eylem Grubu şimdi ikiş önemli kampanyanın hazırlığını yapıyor. Bir yandan Ekim ayında çok daha güçlü bir Medikomu Vermiyorum yürüyüşü planlanıyor, diğer taraftan da 8 Aralık uluslararası küresel ısınma eylem gününde Ankara’da büyük, gerçekten büyük bir eylem planlanıyor.
Binlerce toplantı yapacağız. Milyonlarca bildiri dağıtacağız. Yüzlerce stant açacağız. Farklı eylemler yaparak 8 Aralığa hazırlanacağız. Bütün KEG aktivistleri Nükleer Santral yasasını geri çektirmek için bütün yaratıcılıkları ile hazırlanmalıdır.
Nükleer santral yapılması yasasının geri çekilmesi bu gösterinin hedefi olacak ve yasa geri çekilene kadar eylemler sürecek. KEG hem medikoları koruyacak hem de Nükleer Santral yasasını geri çektirecek.
KEG, gençlerin, çok gençlerin örgütü. Başka bir dünya isteyenlerin örgütü. Bu nedenle farklı ve bu nedenle hızla büyüyor. Farklı çünkü KEG aktivistlerinin çoğunluğu kadın.
KEG’in önünde iki hedef daha var. Birincisi 2-7 Haziran ayları arasında Almanya’nın Rostock kentinde toplanacak olan G8’i protesto edecek. Ankara, İzmir, Bursa ve istanbul’da eylemler yapılacak.
İkincisi ise 7 Temmuz eylemi. 7 Temmuz’da küresel ısınmaya karşı bütün dünyada eylemler olacak. KEG bu küresel eylem gününde de yerini alacak.
İşimiz çok. Ama başarabiliriz.


Nükleer yasa çöplüğe!
Meclis son hızla nükleer santral kurmayı olanaklı kılan yasayı kabul etti. Kimsenin beklemediği bir anda nükleer santrallere karşı ses çıkartan, mücadele eden, kampanya yapan inisiyatiflerin anlattıklarını ciddiye almadan yangından mal kaçırır gibi yasa çıkartması meclisin nasıl bir yapıya sahip olduğunu da gösteriyor.
Lobilerin tasarısı
Mecliste kabul edilen nükleer güç santralleri kurulmasına ilişkin kanun tasarısına göre nükleer santral kuracak ve işletecek şirketler rekabet edecekler. Birinci olan şirket kurma hakkını kazanacak.
Tasarıya göre kamu şirketleri de nükleer santral yapmak üzere özel sektör ile ortak olabilecek.
Tasarı 2014'e kadar işletmeye girecek yerli kömür kullanan elektrik santrallerine ise 15 yıl alım garantisi getiriyor.
Çernobil'e
kafayı takanlar

Meclisteki görüşmeler sırasında AK Parti İstanbul Milletvekili Muharrem Karslı tam bir nükleer lobisi sözcüsü gibi konuştu. "Arkadaşlarımız, Çernobil kazasına kafayı takmış" diyen Karslı, bir de yalan söyleyerek bunun dışında tek bir kazanın bile gerçekleşmediğini söyledi.
Gerçekte 1950'lerden günümüze kadar çok sayıda nükleer santral kazası gerçekleşti ve çok sayıda insan öldü. Çevreye ve canlı ya-şamına korkunç zararlar verildi.
Nükleerin riskleri
AKP hükümetinin alelacele meclisten çıkarttığı tasarı nükleerin risklerini görmezden gelen bir kurnazlığın ürünü. Nükleer faaliyetlerin çok temel zararları var. Nükleer santraller güvenlik riski taşır, nükleer atıklar ise yüz binlerce yıl yok edilemez ve nükleer santraller nükleer silahlanma anlamını taşır.
Bu gerçeklere gözünü kapatanlar, halkın ve dünyanın sağlığıyla oynuyorlar.
Sinop Çernobil
olmayacak!

Nükleer lobiler Sinop'u gözüne kestirmiş durumda. Yasa tasarısı şimdi cumhurbaşkanında. Şimdi, nükleer yalanlarına, nükleer yalancılarına karşı yaygın bir kampanya örgütlemek zorundayız.
Sinop'un Çernobil olmasına izin vermemeliyiz.
Sesimizi sokakta, alanlarda örgütlemeliyiz.
Cumhurbaşkanına yasayı veto etmesi için baskı yapmalıyız.
Nükleerci partilere oy yok çağrısı yapmalıyız.
Ama en önemlisi, sokakta, imza standları açmalı ve kitlesel gösteriler örgütlemeliyiz.

Nükleerin
zararları
-14 Mart 2001 tarihinde Münih Çevre Enstitüsü tarafından yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Bu araştırma sonuçlarına göre Almanya'da Bayer Eyaletinde bulunan nükleer santrallerin çevresindeki yerleşim alanlarında yaşayan çocuklarda %40 oranında daha fazla kanser gözlendi.


Nükleer santral kazaları
AKP'li bakanlardan bazıları gözümüzün içine baka baka yalan söylüyor.
1952 Chalk River deneme reaktörü çekirdek erimesi gerçekleşti.
1957 Windscale/İngiltere Askeri amaçlı reaktörde yangın ve radyasyon kaçağı yaşandı.
1958 Vinca/Yugoslavya deneme reaktörü çekirdeğinin aşırı ısınması sonucunda 6 bilim insanı radyasyona maruz kaldı, 1'i öldü.
1961 SL 1, İDAHO FALLS/ABD Askeri deneme reaktörü infilak etti, 3 işçi öldü
1966 Enrico Fermi/ABD deneme reaktörü kısmi çekirdek erimesi
1969 Lucens/İsviçre deneme reaktörü kısmi çekirdek erimesi gerçekleşti.
1972 Fürgassen/Almanya 640 MW kaynar sulu reaktörde bir yüksek basınç sübabının çalışmaması, radyoaktif buhar kaçağı gerçekleşti.
1975 Tsuruga-1/Japonya 340 MW kaynar su reaktörü bir boru hattında kırık yüzünden 37 işçi radyasyona maruz kaldı.
1975 Leningrad-1/Sovyetler Birliği 380 basınçlı-su soğutmalı reaktörde kısmi çekirdek erimesi yaşandı.
1977 Bohunice A-1/Slocakya 100 MW gaz soğutmalı reaktörde çekirdeğin aşırı ısınması, radyasyon sızıntısı gerçekleşti.
1978 Brunsbüttel/Almanya 770 MW kaynar su reaktöründe bir buhar hattının
Kopması sonucunda radyasyon sızıntısı gerçekleşti.
1979 Three Miles İsland/USA 880MW basınçlı su reaktörü çekirdek erimesi.
1986 Çernobil 4/Ukrayna 1000 MW basınçlı su soğutmalı grafit reaktörü güç infilakı, yangın-yakıtının yüzde 70'i dünyaya yayıldı
1987 Trawsfynydd/İngiltere 200 MW gaz soğutmalı reaktör yangını
1991 Mihama-2 Japonya 500 MW basınçlı su reaktörü bir boru hattının kopması ile radyoaktif buhar kaçağı.
1992 Sosnovy Bor/Rusya 1000 MW basınçlı su soğutmalı reaktörün bir yakıt elemanı kanalının kopması.
Bunlar kazalardan sadece bir kısmı. Nükleer santrallerin tarihi nükleer santral kazalarının tarihidir.