Sosyalist İşçi 285 (9 Haziran 2007)
Barselona Mayıs 1937
İspanya’da karşı devrim
Mayıs Olayları sadece bir provokasyon değil fakat 1936 Temmuz’unda ortaya çıkan devrimci çözüm olanağının bir karşı devrimle çözümüydü.
Artık solun en militan kesimlerine karşı yok etmek üzere vahşi bir saldırı başlamıştı.
3 Mayıs 1937 günü 3 kamyon dolusu Cumhuriyetçi polis ve o günlerde Cumhuriyetçi Saldırı Birliği olarak anılan gücün askerleri Barselona merkez telefon santralını bastılar. Bu olay tarihe “Mayıs Olayları” olarak geçti.
Mayıs Olayları İç Savaş içinde İçsavaş olarak tanımlanır ve 10 ay önce faşistlerin ayaklanmasına karşı başlayan devrimci sürecin bitimidir.
Barselona şehrinin merkezindeki telefon santralı işçi iktidarının sembolüdür. Anarşist CNT sendikası tarafından kontrol edilen telefon santralı ile işçiler Barselo-na ile Valencia’daki Merkezi Hükümet arasındaki tüm iletişimi kontrol edebiliyorlardı.
Bu İçsavaşda burjuva düzenini yenişdne kurmak ve tüm olayı faşist güçlerle demokrasi güçleri arasındaki bir mücadeleye indirmek isteyen merkezi hükümet için kabul edilemez bir durumdur.
telefon santralına salıdırı Katalan Polis Şefi ve İspanya Komünist Partisi üyesi Rodriguez Salas tarafından alındı.
Ancak Barselona’da başlayan gelişmeler aslında İspanyol stalinistlerinin ilerki aylarda çok daha kapsamlı bir gerilim yaratma stratejilerinin parçası olarak görülmeli. Stalinsitler ileriki aylarda devrimi bastırmak için çok daha kapsamlı adımlar attılar.
Polis binaya geldiğinde telefon santralının işçileri derhal bir makinalı tüfeği sokağa çevirdiler.
Sokaklarda ise telefon santralına saldırıldığı derhal duyuldu ve bir genel grev başladı. Binlerce silahlı işçi şehrin heryerinde barikatlar kurmaya başladılar.
Aylardır devrime dönük saldırılar bu hızla karşı koyuşu ortaya çıkardı.
Sonraki günlerde şehrin her tarafında silah sesleri yükseldi. Çatışmalarda 300 kişi öldü. Katalonya’nın başka yerlerinde de benzer gelişmeler yaşandı.
Çatışmaların merkezin-de CNT vardı. Barikat-larda devrimci sosyalist Poum’da CNT’ye katıldı.
Halk Cephesi’nin iki paritisi Komünistler ve Katalan Milliyetçileri hüküğmet binalarını ve parti merkezlerini savundular.
Grevci işçiler Halk cephesi hükümetine bağlı güçlerden çok daha güçlüyüdler ve Poum hükümet binalarının ele geçirilmesi gerektiğini savunuyordu ama CNT yöneticileri böyle bir adıma, iktidarı almaya hazır değildi.
CNT Halk Cephesi hükümeti ile işbirliği yapma politikasına sahipti. Farklı bir adımın anti-faşist mücadeleyi zayıflatacağına inanıyordu.
CNT yöneticileri radyodan yaprıkları konuşma-larda işçilerden silahlarını bırakmalarını istedi. Bu çağrılar Barselona işçileri arasında büyük bir kafa karışıklığı ve demoralizasyon yarattı.
Sonunda barikatlar terk edildi. Poum yapayalnız kalmamak için anarşist işçilerin tutumunu izledi ve onlarla birlikte silah bıraktı.
Hatta Poum ve CNT liderlikleri stalinist provokasyona karşı büyük bir zafer kazanıldığını iddia ettiler.
Tutuklamalar
Yapılan görüşmelerde geri çekileceklerini söyleyen hükümet güçleri anarşistlerin ve devrimci sosyalistlerin silahbırakması ile durumunu güçlendirdi ve yüzlerce işçi merkezine saldırarak yüzlerce işçiyi tutukladı.
8 Mayıs günü Valencia’dan 5 bin iyi silahlı hükümet taraftarı asker Barselona’ya girdi.
Sonuç başka türlü olabilir miydi? O sıralarda Meksika’da sürgünde olan Rus devrimcisi Leon Troçki, Durutti’nin Dostları adlı anarşist örgütlenme ve bazı Poum üyeleri durumun farklı olabileceğini düşünüyorlardı.
İktidarın barselona’da işçiler tarafından ele geçi-rilmesini ve halk Cephe-si’nin karşı devriminin daha en baştan durdurulmasını mümkün görüyorlardı.
Troçki işçi yığınların bütün Cumhuriyetçi bölgede iktidarı kazanabileceğini söylüyordu. Ancak hükümetin elindeki büyük güçler göz önüne alınırsa bu o kadar da kolay değildi.
Ne var ki, sonuçta işçi sınıfı hareketinin en militan kesiminin geri çekilmesi çok önemli bir fırsatın kaçırılmasına ve Cumhuriyetçi İspanya’da bir süredir başlamışolan karşı devrimin ilerleme fırsatı yakalamasına neden oldu.
Daha sonra bir Poum liderinin söylediği gibi Mayıs Olayları sadece bir provokasyon değil fakat 1936 Temmuz’unda orta-ya çıkan devrimci çözüm olanağının bir karşı devrimle çözümüydü.
Artık solun en militan kesimlerine karşı yok etmek üzere vahşi bir saldırı başlamıştı.
Andy Durgan,
Ken Loach’ın Ülke ve Özgürlük filminin baş danışmanı
1937 İspanya
Stalinist İspanya Komünist Partisi Sovyetler Birliği’nde yaşananları İspanya’da tekrarladı. Faşisme karşı ayaklanan işçi harektini bastırdı. Amaç Rusya ile Batılı ülkeler arasındaki ilişkiyi zorlamamaktı.
İspanya’da Devrim batılı emperyalist ülkelerin Rusya’ya olan güvenini sarsacaktır ve bu nedenle Rusya’da Stalin ve onunbaşında olduğu rejim İspanya devrimini kanla boğdu.
1937 Rusya
Rusya’da 1920’li yılların sonunda başlayan karşı devrim 1936-37 yıllarında doruğa çıktı ve 1917 Devrimi’ni gerçekleştiren Bolşevik Partisi’ni imha etmeye başladı. 1917’nin tüm Bolşevik önderliği katledildi. İşçi sınıfının bütün önderleri ya öldürüldü ya da daha uzun süreli bir ölüm süreci için toplama kamplarına gönderildi. O yıllarda Rusya’ya kaçmak zorunda kalan tüm diğer partilerin liderlikleri de yok edildi.
İzmir
DurDe toplantısı
22 Mayıs tarihinde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakül-tesi'nde hocaları tek tek dolaşarak açık gazete satışına çıktık. Aynı zamanda daha önceden hazırladığımız "Dur De!" kampanyasıyla ilgili dosyaları sunduk.Destek vereceklerini söylediler.15 gazete sattık. Her hafta okulda açık gazete satışına çıkma ve gazete masası açma kararını aldık.
DurDe kampanyasının İzmir'de ki ilk toplantısını 26 Mayıs Cuma günü Konak Kültür Merkezi'nde (salona Atatürk fotoğraflarından oluşan sergiden geçerek ulaştık!) Cengiz Algan'ın sunumuyla gerçekleştirdik. 80 kişilik bir toplantıydı. Hızla yaygınlaşan ırkçılığa ve milliyetçileğe karşı herkesin dur demek için önerisi, paylaşımı vardı. Önerileri/planları/tartışılanları şu şekilde sıralayabiliriz;
-her hafta Cuma günü Yakın kitabevinde toplanma
-çeşitli yerlerde (okullarda...)toplantılar düzenlemeli
-milliyetçiliğin tüm öğelerine karşı çıkılmalı
-politik gündem tartışılmalı ve anında tepki verilmeli
-çözüme kadar sıkı bir takipçi olmalı
-söylemleri sulandırmalı,mizaha başvurulmalı
-suç duyurusunda bulunmak için bir hukuk komisyonu oluşturulmalı
-sokakta da iş yapmalı
-Hrant Dink'in katillerinin yargılandığı gün eylem yapılmalı
-kiliselerle görüşülmeli ve işbirliği sağlanmalı(dinler arası hoşgörü)
-Dikili'de yerleşke verilmeyen halka destek olmalı,o köyde misafir olmalı,sorumluluk ateşini orda başlatmalı
-sivas katliamını protesto etmeli
-hepimiz dünyalıyız pasa-portu..
İzmir’de rock festivali
"Yeryüzündeki her türlü savaşa, terörizme, militarizme, şiddete, ırkçılığa, şovenizme, etnik ve cinsel ayrımcılığa, açlığa, yoksulluğa, paralı eğitim ve sağlık hizmetine, adaletsizliğe, insan hakları ihlallerine, kültürel sosyal yozlaşmaya, gericiliğe, çevre ve doğa katlıamına, nükleer santrallere karşı evrensel barıştan yana…" alternatif rock festivali rock-A 22-24 Haziran 2007 tarihlerinde Selçuk Pamucak Sahili'nde yapılacak.
Rock-A için
yapabileceklerimiz:
Bu haftadan itibaren Bornova, Alsancak, Karşıyaka, Buca ve Konak'ta açılacak tanıtım masalarına destek verebiliriz.
Rock-A organizasyonundaki ilgili arkadaşlarla iletişime geçerek festivalin bin türlü işinde büyük ihtiyaç duyulacak gönüllü gruplarına katılabiliriz.
Kısa bilgiler:
Festivalde sahneye çıkmak üzere 120'nin üzerinde grup başvurmuş.
Tiyatro, söyleşi ve çeşitli atölye çalışmaları için çok sayıda başvuru var.
Ulaşımı kolay ve ucuz hale getirmek için çalışmalar sürüyor.
Festivaldeki her türlü iş gönüllüler tarafından sürdürülecek. Bu yüzden festivalin ruhuna uygun kolektif calışmalar için çok sayıda gönüllüye ihtiyaç var.
10 Haziran Pazar günü yapılacak toplantı Selçuk'ta festival alanında yapılacak.
Festivalin internet sitesi: http://www.rock- a.org