Sosyalist İşçi 302 (17 Kasım 2007)

 

Sayfa 7 :


DurDe "Kristal Gece"yi andı
Nazi soykırımının sembolik başlangıç günü sayılan 9-10 Kasım haftası için DurDe Girişimi bir dizi etkinlik düzenledi. Bunlardan ilki 5 Kasım günü Karakedi Kültür Merkezi'nde (KKM) Prof. Dr. Baskın Oran'ın konuşmacı olduğu "Milliyetçilik Irkçılığa Nasıl Evrilir?" başlıklı panel oldu. Basında da yer alan bu panele katılım ve yapılan tartışmalar oldukça verimliydi.
9 Kasım günü yine KKM'nde ırkçı neo-nazi örgütlenmelerini anlatan 2005 yapımı "Beyaz Terör" belgesel filmin gösterimi yapıldı. Belgesel Amerika ve Avrupa'da neo nazi hareketin hangi araçları kullanarak örgütlendiklerini çıplak gözle görülecek bir netlikle anlatıyor.
10 Kasım günü yine KKM'nde "Nazi Soykırımı ve günümüzde ırkçılığa karşı mücadele" başlıklı bir söyleşi düzenlendi. Söyleşide yanlış faşizm ve milliyetçilik anlayışlarının bu akımlara karşı mücadeleyi zayıflattığına vurgu yapılarak hangi mücadele araçlarının kullanılacağı tartışıldı.
Aynı gece Beyoğlu'nda DurDe aktivistlerini buluşturan bir gece düzenlendi. Gecede çeşitli ülkelerin etnik müzikleri eşliğinde DurDe etkinliklerinin sergilendiği slayt gösterileri yapıldı.
Daha önce yalnızca Yahudi cemaatinin içe kapalı etkinlikleriyle anılan Kristal Gece ilk kez bir başka grup tarafından anılmış oldu. Aktivistler önümüzdeki yıllarda bu anmaların daha etkin biçimde yapılmasının önemine de vurgu yaptı.


Bursa'da iklim değişikliği paneli
10 Kasım Cumartesi günü Bursa'nın Nilüfer Belediyesi'nde gerçekleşen "İklimler değişiyor, ya siz?" başlıklı panelde küresel iklim değişikliğinin sebepleri, insan ve doğa üzerindeki etkilerinin yanı sıra alınabilecek önlemler konuşuldu. Küresel Eylem Grubu adına konuşan Önder Algedik, geldiğimiz noktadan artık geri dönüşün olmadığına, bilim yapmak yerine artık sokağa çıkma vaktinin geldiğine sunumu eşliğinde değindi ve herkesin 8 Aralık'ta Kadıköy'e gelmesi için çağrı yaptı.
Yaklaşık 50 katılımcının bulunduğu panelde salondan katkı büyüktü. Bursa-KEG aktivistleri Bursa'da yürüttükleri kampanyayı ve 8 Aralık için Bursa'nın katılımının büyük olması gerektiğini anlattı. Sulama üzerine çalışanından, öğretim görevlisine kadar birçok katılımcı kendi tecrübelerini ve fikirlerini paylaştı.
Panelden sonra verilen kokteylde Bursa'dan 2 otobüsün gidebileceği, fakat bu sayının daha da artabileceği konuşuldu.


İzmir ve Dikili'de KEG toplantıları
10-11 Kasım günlerinde KEG İzmir'de 2, Dikili'de 1 "küresel ısınmayı durdurun" toplantıları düzenledi. Toplam 100 kişinin katıldığı toplantıların konuşmacısı KEG sözcüsü Ümit Şahin'di.
Dikili'deki toplantının katılımcıları 2A ve 8A için otobüs kaldıracaklarını belirttiler.
Bergama-Manisa bölgesinde ekolojik mücadelenin öncülüğünü yapan Oktay Konyar KEG eylemlerine katılım için desteğini sunacağını belirtti.
Ege Üniversitesi'nde KEG standı açılıyor, 9 Eylül Üniversitesi'de iklim değişikliğine karşı film gösterimleri başlayacak.

Afyon:
KEG toplantısına 20 kişi katıldı ve Cumhuriyet Üniversitesi'nde küresel ısınmaya karşı neler yapabileceği tartışıldı.


Barış operasyonla gelmez!
25 Ekim' de Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu'nda savaş karşıtı öğrenciler bir basın açıklaması yaptı. 150 öğrencinin katıldığı yürüyüş sonrası yapılan açıklamada tezkerenin değil halkların kardeşliği ve barışın çözüm olduğu vurgulandı.

İstanbul:
Küresel ısınma karşıtları birleşiyor

11 Kasım tarihinde MMO'da kurum ve bi-reylerin katıldığı toplantı yapıldı. Toplantıda, Ali-beyköy Tunceliler Derne-ği, Munzur Çevre Derne-ği, Munzur Koruma Kurulu, Bianet, Yeşiller, Dünya Yalnız Bizim Değil , Birgün, DurDes, İstanbul Tabip Odası, ÖDP İstanbul İl Örgütü , Barışarock, Barışapedal, DSİP, Greenpeace, Beşçeşmeler Kültür Sanat Derneği, EMEP, KEG Beyoğlu, KEG Kadıköy, 78'liler Vakfı, Sosyalist İşçi Gazetesi, Marul (Busos Çevre Projesi) KESK İstanbul Şubeler Platformu, Eğitim- Sen 2. Nolu Şube'den katılımcılar yer aldı.
Toplantıya katılan kurumlarca 30 Kasım 7 Aralık arası "Küresel iklim değişimini biz durdurabiliriz" haftası olarak ilan edildi.

Cebeci Kampüsü: "Küresel ısınmayı durduralım"
Geçtiğimiz hafta KEG ve Greenpeace aktivisti Hilal Atıcı'nın konuşmacı olarak katıldığı "Küresel Isınma: Neden, Nasıl, Ne yapabiliriz?" başlıklı toplantı Cebeci Kampüsünde gerçekleşti. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı toplantıda, "Küresel ısınmaya karşı bireylerin yapabileceği en önemli şey; sokağa çıkmak, değişim talep etmektir" vurgusu öne çıktı.
1-8 Aralık eylemlerine katılımanın önemi anlatıldı. Toplantıya katılanlardan 20'den fazla iletişim bilgisi bıraktı.
Cebeci de yürüyecek!
KEG aktivistlerinin oluşturduğu Antikapitalist Öğrenci Topluluğu çağrısıyla Cebeci Kampüsünde 28 Kasım'da "Küresel Isınmayı Durduralım" yürüyüşü gerçekleşecek.

Ankara’da küresel ısınma toplantısı

31 Ekim günü Ekin Sanat Merkezi’nde KEG tarafından düzenlenen toplantıya TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş, Greenpeace’den Hilal Atıcı, KEG aktivistleri Önder Algedik ve Doğan Tarkan katıldı.
Konuşmacılar küresel ısınmanın nedenleri ve sonuçlarının yanı sıra nasıl mücadele edilmesi gerektiğini de tartıştılar.
Greenpeace’den Hilal Atıcı alternatif enerji senaryolarını anlatırken TUDEF Genel Başkanı Ali Çetin Ankara’daki ekmek zammının ve daha önceki su sorununun yönetenler tarafından küresel ısınmaya bağlandığını bunun aslında bir bahane olduğunu vurguladı.
KEG aktivisti Doğan Tarkan da küresel ısınmaya karşı mücadelenin aslında antikapitalist bir mücadele olduğunu çünkü küresel ısınmanın bütünüyle kapitalizmin ürünü olduğunu vurguladı.
Bütün konuşmacılar 1 Aralık’ta Ankara’da, 8 Aralık’ta İstanbul Kadıköy’de yapılacak toplantıların önemini vurguladılar ve herkese katılma çağrısı yaptılar.
Ankara küresel ısınma toplantısına 65 kişi katıldı.


sosyalist işçi ne savunuyor?
Aşağıdan sosyalizm
-Kapitalist toplumda tüm zenginliklerin yaratıcısı işçi sınıfıdır. Yeni bir toplum, işçi sınıfının üretim araçlarına kolektif olarak el koyup üretimi ve dağıtımı kontrol etmesiyle mümkündür.

Reform değil, devrim
-İçinde yaşadığımız sistem reformlarla köklü bir şekilde değiştirilemez, düzeltilemez.
-Bu düzenin kurumları işçi sınıfı tarafından ele geçirilip kullanılamaz. Kapitalist devletin tüm kurumları işçi sınıfına karşı sermaye sahiplerini, egemen sınıfı korumak için oluşturulmuştur.
-İşçi sınıfına, işçi konseylerinin ve işçi milislerinin üzerinde yükselen tamamen farklı bir devlet ge-reklidir.
-Bu sistemi sadece işçi sınıfının yığınsal eylemi devirebilir.
-Sosyalizm için mü-cadele dünya çapında bir mücadelenin parçasıdır. Sosyalistler başka ülkelerin işçileri ile daima dayanışma içindedir.
-Sosyalistler kadınların tam bir sosyal, ekonomik ve politik eşitliğini savunur.
-Sosyalistler insanların cinsel tercihlerinden dolayı aşağılanmalarına ve baskı altına alınmalarına karşı çıkarlar.

Enternasyonalizm
-Sosyalistler, bir ülkenin işçilerinin diğer ülkelerin işçileri ile karşı karşıya gelmesine neden olan her şeye karşı çıkarlar.
-Sosyalistler ırkçılığa ve emperyalizme karşıdırlar. Bütün halkların kendi kaderlerini tayin hakkını savunurlar.
-Sosyalistler bütün haklı ulusal kurtuluş hareketlerini desteklerler.
-Rusya deneyi göstermiştir ki, sosyalizm tek bir ülkede izole olarak yaşayamaz. Rusya, Çin, Doğu Avrupa ve Küba sosyalist değil, devlet kapitalistidir.

Devrimci parti
-Sosyalizmin gerçekleşebilmesi için, işçi sınıfının en militan, en mücadeleci kesimi devrimci sosyalist bir partide örgütlenmeli-dir. Böylesi bir parti işçi sı-nıfının yığınsal örgütleri ve hareketi içindeki çalışma ile inşa edilebilir.
-Sosyalistler pratik içinde diğer işçilere reformizmin işçi sınıfının çıkarlarına aykırı olduğunu kanıtlamalıdır. Bu fikirlere katılan herkesi devrimci bir sosyalist işçi partisinin inşası çalışmasına omuz vermeye çağırıyoruz.