Sosyalist İşçi 316 (14 Mart 2008)

 

Sayfa 1 :


Dağı taşı bombalamak için kaynak var Sağlık ve eğitim için para yok!
Savaşa değil sağlığa bütçe
“Terörle mücadele” adı altında bugüne kadar 400 milyar dolardan fazla para harcandı.
Irak’a son müdahalenin 160 milyon dolara patladığı söyleniyor.
Dağı taşı bombalamaya, kurşuna, tanka bu kadar para harcayanlar, sıra sosyal güvenliğe, sağlığa, eğitime geldiğinde ‘para yok, zaten siz bir kara deliksiniz’ diyorlar.
Sosyal güvenlikte bahsedilen açık 30 milyar dolara yakın. Bu savaşa harcanan paranın yanında çok ama çok küçük bir miktar. Kaynak yok diyenler savunma harcamaları adı altında silaha ayrılan paylara baksın.
Bir yandan Irak’ta macera peşinde koşuyorlar, diğer yandan Ankara’da SSGSS denilen sosyal yıkım yasasını geçirmeye çalışı- yorlar. Bunlar hem barışa düşman, hem de emekçi sınıflara.
Barış sağlanırsa emekçi çocukları ölmez.
Barış sağlanırsa Türkiye bütçesini boşaltan savunma harcamaları azaltılabilir. Sağlığa ve eğitime daha fazla kaynak aktarılabilir.
Kürt sorunu barışçıl bir çözüme ulaşırsa kardeş iki halk yoksulluktan kurulabilir.
Sağlık ve sosyal güvenlikte yıkıma karşı sokağa çıkan işçiyle barış isteyen Kürt yoksullarının çıkarı ortaktır. İki mücadele birleşirse işte o zaman silaha değil insana yatırım yapmayı konuşabilecek duruma geleceğiz.


Cop, biber gazı yetmedi,
şimdi de sağır edecekler

Polis göstericileri dağıtmak için yeni bir yöntem bulmuş! LRAD adlı cihazla 30 derecelik açı içinde kalan eylemcilere kulakları çınlatacak yüksek ses verilecek. Ses 300-400 metre içinde etkili olacak. Yeni işkence teknolojisi 8 Mart’ta Kadıköy’de kadınlar üstünde denenmiş.
Kalıcı sağırlığa yol açan ses 160 desibel, söz konusu aletin 152 desibele ulaştığı söyleniyor. Yüksek frekanslı sesler maruz kalanları rahatsız edeceği gibi kulak zarını patlatabilir, bayıltabilir, hatta öldürebilir. Bu aletlerin Türk polisinin elinde nasıl kullanabileceğine dair yorum yapmaya gerek yok.
Gösterilerin önündeki tüm engellere kaldırılmalı. Biber gazı ve ses aracılı -ğıyla işkenceye hayır!


Macar halkı paralı eğitime ve sağlığa hayır dedi
Geçtiğimiz hafta sonu Macaristan'da halk sandık başındaydı. Hükümetin yeni-liberal "reform" programı Macar halkı tarafından reddedildi.
Macar hükümetinin doktor ve hastanelerde "katkı payı" ödenmesini, üniversitelerin paralılaşmasını hedefleyen yasası oy kullananların yüzde 80'i tarafından reddedildi.
Referanduma katılım oranı beklenenin üzerine çıktı, yüzde 50’nin üzerine ulaştı. Haklarını savunmak için sandık başına giden Macar halkı yeni-liberal hükümete sıkı bir tokat attı.
Macaristan’da hükümet derin bir krize itilirken, Doğu Avrupa’da pürüzsüz bir şekilde yürütülen yeni-liberal program ilk kez ciddi bir darbe aldı.


DADA:
Düzene karşı bir silah olarak sanat

Michel Löwy
sayfa: 10

Devrim kendi çocuklarını yer mi?
Irmak Can Özinanır
sayfa: 9

Avrupa solunda farklı tablolar
Alex Callinicos
sayfa: 8