Sosyalist İşçi 321 (19 Nisan 2008)

 

Sayfa 12 :


NÜKLEER SANTRALLARI BIRAK
Güneşe ve rüzgara yatırım yap!
Meclisin kabul ettiği nükleer enerji yasası santrallerin kurulacağı bölgeler ve tüm ülkenin tehlike altına girmesi demek.
İnşaatları 10-15 yıl sürecek, tüm enerji üretme biçimlerinden daha pahalı olacak ve işletmeye açıldıktan sonra tüm enerji üretimi içindeki payı gene de çok küçük olacak.
Nükleer enerji büyük bir tehlike ve bu yasanın uygulanması yani nükleer santralların yapılması mutlaka durdurulmalıdır.
Emekçi sınıfların çıkarı
Nükleer santrallar enerji krizine bir çözüm olamaz.
Nükleer enerji fosil yakıtlara da alternatif olamaz.
Bu pahalı ve tehlikeli yolu seçenler küresel şirketleri dinliyor.
Oysa emekçi sınıfların çıkarı ucuz, güvenli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektir.
Rüzgar ve güneş enerjisi üretimi çok daha sera gazına yol açar. Kaynak tüketilmezdir ve basit yatırımla uzun süre kullanılabilir. Toplumun enerji ihtiyacını karşılamak hem kâr ve şirket mekanizmalarından kurtulmak, hem de küresel ısınma belasına karşı önlem almak demektir.
Küresel Eylem Grubu (KEG) küresel ısınmaya ve nükleer santrallerin yapımına karşı mücadele ediyor. KEG aktivistleri hükümet nükleer santral yapımını durdurduğunu ilan edinceye kadar mücadeleye devam edecekler. Bu insanın yerine kârı koyan yeni-liberalizme karşı direniştir.


Radyasyon ve insan sağlığı
“Nükleer enerji kabul edilemez çünkü insanlarda kaçınılmaz olarak kanser ve genetik hasarlara yol açar. Bilerek, rastgele ve kitlesel bir cinayettir.”
Radyasyon kansere yol açıyor.
Gerek nükleer santrallerde kullanılan plutonyumun çıkarılışında, gerek santrallerin çalışması sırasında atmosfere saldıkları radyasyon büyük bir sağlık sorunu.
Nükleer santrallara yakın bölgelerde oturanlar arasında triod sorunları, göğüs kanseri vakaları çok yoğun.
Bir de Çernobil veya Three Mile Island reaktöründe olduğu gibi kazalar olduğunda kanser olaylarında ve kanserden dolayı can kaybında muazzam büyük bir sıçrama görülmekte.
Radyasyon insan hücrelerini ya hemen öldürmekte ya da “gizli bir kuluçka döneminin” ardından tahrip olmuş hücreler hızla çoğalarak bir ur oluşturmakta. Buna kanser denmekte.


1 gigavat/saat elektrik üretimi için...
Nükleer santralda 1 gigavat/saat elektrik enerjisi üretebilmek için toplam 1343 gigavat/saat enerji gerekiyor. Ayrıca bu süreçte 427 bin ton CO2 salınımı yapılıyor.


Nükleer atıklar

Nükleer santrallerde kullanılan maddenin çıkarılmasından başlayarak her aşamada yoğun bir radyasyon insanlığın üzerine çökmektedir. Tüm nükleer santrallerin yaklaşık dörtte birine sahip olan ABD’de 3 milyon 510 bin 560 metreküp radyoaktif atık var.
Bu atıkların saklanması için çok çeşitli projeler var, ama bunların hiçbiri akıl karı değil. Bu nedenle radyoaktif atıklar çok büyük bir felaket potansiyeli ile ortada durmaktadır.