Sosyalist İşçi 322 (25 Nisan 2008)

 

Sayfa 11 :


nükleer santralları durdurabiliriz 26 NİSAN’a doğru
Boğaziçi Üniversitesi’nde Nükleer karşıtı basın açıklaması
21 Nisan pazartesi günü Boğaziçi Üniveristesinde iklim konusunda çalışan "marul" grubu “nükleer santral istemiyoruz” basın açıklaması yaptı.
İklim değişimine çözümün nükleer değil yenilenebilir enerji olduğunu söylediler ve devletten nükleer yerine yenilenebilir enerji için teşvik istediler.
Nükleer santralların insanlığın geleceğini tehdit ettiğini söyleyen grup 26 Nisan mitinginden önce tüm Türkiye'de başlayan "Ya Patlarsa" haftasının kendi okullarında da başladığını ilan etti ve tüm hafta okulda yapacağı nükleer karşıtı etkinliklerinden bahsetti. "Nükleer santral istemiyoruz" diye slogan atan grup nükleer lobinin yerine biraz da gençlerin dinlenmesi gerektiğini vurgulayarak basın açıklamasını sonlandırdı.


Barışapedal nükleere karşı
26 Nisan Kadıköy mitingi ile sonlanacak olan ‘Ya Patlarsa’ haftasının açılışı Barışapedal basın açıklaması ile gerçekleştirildi.
Barışapedal aktivistleri Beşiktaş İskelesi önünde toplandı.
Barış bayrakları, ‘nükleer santral istemiyoruz’ dövizlerini taktıkları bisikletleri ile önce basın açıklaması, sonrasında şehir turu yaptılar.


Ankara’da kampuslarda
nükleer karşıtı toplantılar

26 Nisan eylemine hazırlanırken Ankara'da Cebeci ve ODTÜ kampuslarında iki nükleer toplantısı yapıldı.
Cebeci'deki ve ODTÜ'deki toplantılarda söz alan gazetemiz yazarı Doğan Tarkan, nükleerin akılcı olmadığını, nükleerle ilgili öne sürülen argümanların bütünüyle yalan olduğunu anlattı.
Doğan Tarkan "küresel iklim değişimine karşı nükleer santrallerin temiz enerji olduğunu söylüyorlar oysa bnun için gerekli olan uranyumun çıkarılması işlemi sera gazlarına katkıda bulunuyor" dedi. Tarkan aynı zamanda bu işin sorumlusunun artık gelişmiş kapitalist ülkelere elindeki teknolojiyi satamayan nükleer lobileri olduğunu vurguladı .
ODTÜ'de konuşmacı olan akademisyen İnci Gökmen ise Çernobil kazası sırasında bir bilim insanı olarak yaşadıklarını anlatarak, yaptıkları araştırmalarda çayda yüksek miktarda radyasyon bulmalarına rağmen devletin kendilerine araştırma yapılmaması ve yapıldığı takdirde yayınlanmaması konusunda bir yazı gönderdiğini söyledi.
Hem Doğan Tarkan hem de İnci Gökmen, nükleer atıkların zararına dikkat çekerken, bir yandan da bundan zarar görenlerin yoksullar olacağını anlattı. 26 Nisan’a çağrı yapıldı.


Ankara'da Eğitim-Sen mitingi
Eğitim-Sen tarafından Ankara Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen mitinge yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Kamusal haklara sahip çıkmak ve eğitimdeki sorunlara sahip çıkmak üzere yapılan mitingde sık sık SSGSS ve hükümet aleyhine sloganlar atıldı, darbe karşıtı sloganlar ise pek yoktu.
DSİP üyeleri mitinge Eğitim-Sen 5 nolu şubenin pankartı arkasında katılarak, hem SSGSS'ye hem de darbeye ve çetelere karşı sloganlarla yürüdüler. "Ergenekon halka hesap verecek", "Sağlığıma Dokunma, Sigortamı Attırma", "Al al al! Çal Çals Çal! AKP yasanı al başına çal" gibi sloganlar atıldı.


Nükleer karşıtı toplantı sakıncalı bulundu
Küresel Eylem Grubu’nun Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştireceği ‘Ya Patlarsa?’ başlıklı nükleer karşıtı toplantı okul yönetimi tarafından engellendi. Dekanlık toplantıyı “sakıncalı” buldu. Öğrencilerin yaşadığı Göyük Köyü’nde standda 26 Nisan çalışması sürüyor.


DurDe bir çok yerelde örgütleniyor
Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi “301 Kaldırılsın, Irkçılar Yargılansın” kampanyası çerçevesinde, kampanyanın yerel ayaklarını oluşturmak üzere çeşitli şehirlerde toplantılar yapmaya başladı.
Ağustos 2007’den beri süren kampanya 7 Haziran’da İstanbul’da bir mitingle sonlandırılacak. Kampanyaya ve mitinge İstanbul dışından katılacaklara ve ilgi duyan insanlara, hem girişimi tanıtmak hem de aktivist grupları oluşturmak üzere çeşitli şehirlerde aktivist toplantıları düzenlenme kararı alınmıştı.
İlk toplantı Bursa’da yapıldı. İkincisi ise Eskişehir STGM ofisinde gerçekleşti.
Daha önce Eskişehir’de, Baskın Oran’ın konuşmacı olduğu bir toplantı yapılmış ve çok sayıda insandan iletişim bilgisi alınmıştı.
Üçüncü toplantı Ankara’da yapıldı ve bazı sorunlar tartışıldı. Bundan sonra aktivist toplantıları yapılması planlanan şehirler şunlar: Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Denizli, Muğla, İzmir, Akhisar ve Afyon.
DurDe girişimcileri başka şehirlerden de talep gelmesi halinde örgütlenme çalışmasına gidileceğini duyuruyor.


Misket bombaları yasaklansın
Misket Bombalarına Karşı Uluslararası Eylem Günü olan 19 Nisan’da, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nin çağrısını desteklemek için saat 12.30’da Galatasaray Meydanı’nda Küresel Bak’ın katılımı ile basın açıklaması gerçekleştirildi. Yaklaşık 100 kişinin katlımı ile gerçekleştirilen basın açıklamasında girişim adına Muteber Öğreten açıklamayı okudu.
Misket bombalarının yüzlerce küçücük bombacık taşıyan silahlar olduğunu, kara mayınlarında olduğu gibi asker sivil ayrımı yapmadan herkesi hedef aldığını, kurbanlarının üçte birinin çocuklar olduğu, onlarca yıl etkin kalabileceği söylendi.
Dublin’de yürütülen görüşmelerde, misket bombalarının kullanımını, üretimini ve devrini yasaklayan sözleşmeye Türkiye’nin de taraf olması istendi.


sosyalist işçi ne savunuyor?
Aşağıdan sosyalizm
-Kapitalist toplumda tüm zenginliklerin yaratıcısı işçi sınıfıdır. Yeni bir toplum, işçi sınıfının üretim araçlarına kolektif olarak el koyup üretimi ve dağıtımı kontrol etmesiyle mümkündür.

Reform değil, devrim
-İçinde yaşadığımız sistem reformlarla köklü bir şekilde değiştirilemez, düzeltilemez.
-Bu düzenin kurumları işçi sınıfı tarafından ele geçirilip kullanılamaz. Kapitalist devletin tüm kurumları işçi sınıfına karşı sermaye sahiplerini, egemen sınıfı korumak için oluşturulmuştur.
-İşçi sınıfına, işçi konseylerinin ve işçi milislerinin üzerinde yükselen tamamen farklı bir devlet ge-reklidir.
-Bu sistemi sadece işçi sınıfının yığınsal eylemi devirebilir.
-Sosyalizm için mücadele dünya çapında bir mücadelenin parçasıdır. Sosyalistler başka ülkelerin işçileri ile daima dayanışma içindedir.
-Sosyalistler kadınların tam bir sosyal, ekonomik ve politik eşitliğini savunur.
-Sosyalistler insanların cinsel tercihlerinden dolayı aşağılanmalarına ve baskı altına alınmalarına karşı çıkarlar.

Enternasyonalizm
-Sosyalistler, bir ülkenin işçilerinin diğer ülkelerin işçileri ile karşı karşıya gelmesine neden olan her şeye karşı çıkarlar.
-Sosyalistler ırkçılığa ve emperyalizme karşıdırlar. Bütün halkların kendi kaderlerini tayin hakkını savunurlar.
-Sosyalistler bütün haklı ulusal kurtuluş hareketlerini desteklerler.
-Rusya deneyi göstermiştir ki, sosyalizm tek bir ülkede izole olarak yaşayamaz. Rusya, Çin, Doğu Avrupa ve Küba sosyalist değil, devlet kapitalistidir.

Devrimci parti
-Sosyalizmin gerçekleşebilmesi için, işçi sınıfının en militan, en mücadeleci kesimi devrimci sosyalist bir partide örgütlenmelidir. Böylesi bir parti işçi sı-nıfının yığınsal örgütleri ve hareketi içindeki çalışma ile inşa edilebilir.
-Sosyalistler pratik içinde diğer işçilere reformizmin işçi sınıfının çıkarlarına aykırı olduğunu kanıtlamalıdır. Bu fikirlere katılan herkesi devrimci bir sosyalist işçi partisinin inşası çalışmasına omuz vermeye çağırıyoruz.