Sosyalist İşçi 339 (7 Kasım 2008)
MARKSIZM 2008
ANTİKAPİTALİST TARTIŞMALAR
ANKARA: 7, 8, 9 Kasım
İZMİR: 15, 16 Kasım
BURSA: 22 Kasım
KOCAELİ: 23 Kasım
İSTANBUL: 26, 27, 28 Aralık
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi tarafından 1992'den bu yana her yıl düzenlenen Marksizm tartışma toplantıları bu yıl 5 şehirde birden gerçekleşiyor.
Küresel ekonomik kriz ve yeni-liberalizmin çöküşü dikkatleri Karl Marks'ın devrimci düşüncesine çevirdi. Saygın iş çevreleri, CEO'lar, İshak Alaton gibi kapitalistlere göre Marks haklı çıktı! BBC Marks'ın kitaplarının dünya çapındaki satışının arttığı haberini geçiyor. İş Bankası Kapital'i basmaya hazırlanıyor, ancak bu ne İş Bankası'nı ne de yeni-liberal finans sistemini kurtarabilir. Akıtılan onca paraya rağmen bankalar iflas etmeye devam ediyor. Dünya ekonomisinin küçüleceği ise aynı çevreler tarafından açıkça söyleniyor.
Kapitalistler krizin faturasını çalışanlara ödetmeye başladı. Bir çok işletme çalışanlarını işten çıkarıyor. Türkiye'de olduğu gibi dünyanın her yerinde kemer sıkma adı altında sosyal harcamalar azaltılıyor, çalışanlara düşük ücret dayatılıyor.
Karl Marks sadece kâr oranlarındaki düşüşün sistemin karakteristik özelliği olduğu ve kapitalizmin bunalımlara gebe olduğunu söylememişti. Özel mülkiyet ve işçilerin ödenmemiş emeğine dayalı olan kapitalist sömürü düzeninin krizinin yeni bir topluma geçişi hem zorunlu hem de mümkün kıldığı vurgulamıştı. Marks'a göre insanlığın bolluk içinde özgürce yaşayabileceği yeni bir düzenin önündeki engel eski toplumun güç ve iktidar ilişkileriydi. Bu ilişkiler çalışanların ve tüm ezilenlerin aşağıdan mücadelesiyle yıkılmalıydı.
21. yüzyılda dünya her zamankinden çok daha fazla zengin. Verimlilik düzeyi her geçen gün artıyor. Ancak fakirlik, eşitsizlik, adaletsizlik bu zenginlikle bir arada bulunuyor. İnsanı değil kârı merkezine koyan sistem bankaları kurtarırken insanları fakirliğe ve işsizliği itiyor.
Ekonomik krizin yanı sıra bir başka büyük kriz daha bugüne damgasını vuruyor. Küresel ısınma artık tartışmasız bir gerçek olarak kabul ediliyor. Dünyanın önümüzdeki 20 yıl içinde bildik gezegen olmaktan çıkacağı bir çok rapor ve belgeyle ortaya dökülüyor.
Kapitalizm şirketleri kurtarıp gezegeni tam gaz bir cehenneme çevirirken dünya halklarına emperyalizmi ve savaşı dayatıyor. Afganistan ve Irak hâlâ işgal altında. Filistin, Lübnan, Suriye, İran ve Pakistan savaş politikalarının hedefinde.
Marksizm 2008, insanlığa acı ve gözyaşından başka bir şey vermeyen kapitalizme karşı başka bir dünyanın mümkün olduğunu düşünenlere bir tartışma platformu sunuyor. İçinden geçtiğimiz bu kritik dönemi anlamak, krize ve sosyal yıkım politikalarına karşı nasıl direneceğimizi konuşmak, işçi sınıfının ve sosyal hareketlerin önünü açacak politikaları birlikte tartışmak için Marksizm 2008 iyi bir fırsat.
Marksizm 2008’in ev sahibi DSİP. Ancak her toplantıda farklı örgüt ve geleneklerden konuşmacılarla kürsüyü paylaşıyor. Sunuşların ardından her konu tüm katılımcıların tartışması açılıyor. Tartışmaların her biri sokağa daha güçlü çıkmamızı sağlayacak.
Antikapitalist tartışmaların ilk adresi Ankara. Darbelerin merkez üssünde dünyayı değiştirmeyi konuşalım.
Marksizm’de bugüne kadar kimler konuştu? İşte bazıları: Orhan Pamuk, Kerem Kabadayı, Ahmet İnsel, Murathan Mungan, Ufuk Uras, Ayhan Bilgen, Doğan Tarkan, Fethiye Çetin, Ferhat Kentel, Ömer Laçiner, Bülent Somay, Mehmet Ali Alabora, Sinan Özbek, Alex Callinicos, Yıldıray Oğur, Avi Haligua, Chris Harman, Ercan Karakaş, Kemal Nebioğlu, Roni Margulies, Küçük İskender, Metin Üstündağ, Aydın Cıngı, Talad Ahmet, Bejan Matur, Orhan Koçak, Ragıp Duran, Rıdvan Akar, Hayri Kozanoğlu, Sevgi Göğçe, Barış Pirhasan, Nuray Mert, Tayfun Mater, Murat Çelikkan, Mete Çubukçu, Metin Yeğin, Doğan Erbaş, Hakan Tahmaz, Ümit Şahin, Ömer Madra, Sabahat Tuncel, Akın Birdal, Stefan Bornost, Murat Coşkun, Seyfi Öngider, Ertuğrul Kürkçü, Eray Özer, Eylem Çağdaş, Yelda, Panos Garganas, Özgür Gürbüz, Talat Ahmet, Metin Çulhaoğlu, Tayfun Görgün.