Sosyalist İşçi 342 (28 Kasım 2008)
ANTİKAPİTALİST TARTIŞMALAR ANKARA, İZMİR, BURSA VE KOCAELİ’NDE GERÇEKLEŞTİ
MARKSİZM 2008
1992'den bu yana Devrimci Sosyalist İşçi Partisi tarafından düzenlenen Marksizm tartışmaları bu yıl altı ilde gerçekleşiyor.
Ankara ile İzmir’den sonra geçen hafta Bursa ve Kocaeli'nde yapılan antikapitalist toplantılar dünyanın ve Türkiye'nin güncel sorunları hakkında bir çok başlık ve canlı tartışmaya sahne oldu. Sırada Akhisar ve İstanbul antikapitalist tartışmaları var. Bursa ve Kocaeli'nde neler tartışıldı? İşte notlar ve izlenimler:
BURSA
l Bursa'da Marksizm 2008'in ilk toplantısı olan "Ortadoğu'da savaş ve İslam fobisi"nde DSİP'ten Ahmet Yıldırım ve Mazlum-Der'den Hasan Ünal konuştu. Ahmet Yıldırım Ortadoğu'daki savaşın dinler arası bir savaş ya da barış ve demokrasi taşıma hamlesi olmadığını vurguladı. 11 Eylül'den sonra ABD emperyalizminin küresel ölçekte hegemonya kurmak, enerji hatlarını ve üretimini kontrol etmek için bahaneler öne sürdüğünü ve Batı'daki İslam korkusunun bunun üzerinden şekillendiğinden söz etti. Hasan Ünal ise Lübnan'da Hizbullah, Filistin'de Hamas ve Afganistan'daki Taliban direnişlerinin birer anti emperyalist direniş olduğunu, bu hareketlerin İslamcı olmasının onların anti emperyalist olmayacaklarını yansıtmayacağını söyledi. Her iki konuşmacı da Ortadoğu'daki anti-emperyalist direnişlere destek çağrısında bulundu.
l "Bankaları değil gezegeni kurtar" başlıklı toplantıda DSİP'ten Esra Erener ve ÖDP'den Mehmet Kartal konuştu. Esra Erener, küresel ısınmanın sorumlusunun, kapitalizm olduğunu, küresel iklim değişikliğini durdurabilecek hareketin anti kapitalist bir hareket olacağını vurguladı. Fosil yakıtların ve nükleer santralların yerine rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir/sınırsız enerji kaynaklarına dönülmesinin dünyayı bu felaketten kurtarabileceğini vurguladı. Mehmet Kartal ise dünyada hala 2 milyar insanın elektriğe dolayısıyla aydınlatmaya ulaşamadığını, ancak her yıl enerji için yüzlerce ton fosil yakıt kullanan insanların mevcut olduğu tespitini yaptı.
l Bursa antikapitalist tartışmaların son toplantısı "Kürt sorunu nasıl çözülecek?"te DSİP'ten Reşit Elçin, Barış Meclisi'nden Ayla Yıldırım ve DTP'den PM üyesi Kutbettin Üşenç konuşmacıydı. Ayla Yıldırım Türkiye'de Kürt halkının cumhuriyetin kuruluştan bu yana hakları için direndiğini, ama Kürtlerin hep dışlandığını ve bugünkü sürece gelindiğini söyledi. Reşit Elçin ise sorunun bir kimlik, dilini konuşma ve kültürünü yaşama sorunu olduğunu, ırkçı ve milliyetçilerin sorunları giderebilecek talepleri reddederek çözümün önünü tıkadığını söyledi. Elçin'e göre çözüm devletin tutum değiştirmesinden, daha fazla demokrasiden, Kürtlerin basit ve haklı taleplerinin karşılanmasından geçiyor. Kutbettin Üşenç Üşenç'e göre Kürt sorununun çözümü için DTP'nin önerdiği demokratik özerklik projesi bir an önce uygulanmalı. Üç konuşmacı da DTP'nin kapatılmaması ve Kürtlerle dayanışma çağrısı yaptı.
KOCAELİ
l Kocaeli'nde antikapitalist tartışmalar "Küresel iklim krizi" toplantısıyla başladı. DSİP ve Küresel Eylem Grubu (KEG) üyesi Meltem Oral konuştu. Fosil yakıtlara dayalı enerji tüketimine son verilmeden yaklaşan felaketin önlenemeyeceğini söyleyen Oral, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin hem kaçınılmaz hem de mümkün olduğunu söyledi.
l "Darbe, Ergenekon, demokrasi" başlıklı toplantıda DSİP üyesi Özden Dönmez konuştu: Dönmez AKP'yi şeriatçı bir parti olarak göstermek isteyenlerin gerçeği gizlediklerini söyledi: "AKP bırakın Anadolu sermayesini TÜSİAD'ın partisidir. Şeriatçı olduğu büyük bir yalan." Ergenekon terör örgütünü küçümseyenlere, bunu uydurma olduğunu söyleyenlere karşı darbeci teröristlerin işlediği suçlardan örnekler veren Özden Dönmez, ağır çekim darbenin devam ettiğini ve darbeye karşı mücadelenin güncel bir önem taşıdığını vurguladı. Bir katılımcı "yaşlı başlı adamlar mı darbe yapacaktı" sorusunu soranlara seslendi: "Bugüne kadar darbeleri sırım gibi delikanlılar mı yaptı?"
l Kocaeli'de Marksizm 2008'in son toplantısı "Yeni-liberalizm, emperyalizm ve savaş"ta DSİP'ten Volkan Akyıldırım ve Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek konuştu. Düşen kârları yükseltmek için tüm dünyada işçi sınıfına ve çalışanlara dönük ağır bir saldırının başladığını belirten Volkan Akyıldırım, kapitalist sınıfın işten çıkarmalar ve düşük ücretlerle faturayı topluma ödetmek istediğine dikkat çekti. KESK ve DİSK'in 29 Kasım'da Ankara'ya yürümesini "tam zamanında alınmış" bir eylem kararı olarak niteledi. Sinan Özbek, krizin savaş eğilimlerini güçlendirdiğini söyledi: "Savaşsız bir dünya mümkün mü? Evet, mümkün, ama bu ekonomik ilişkilerle mümkün değil.
www.dsip.org.tr