Euro bölgesinde kriz derinleşiyor ve kıyasıya bir sınıf mücadelesi yaşanıyor. Geçen hafta Almanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve İspanya, kesinti programlarını dayatan hükümetlere karşı işçiler grevdeydi ve 400 binden fazla kişi sokağa çıktı.

26-27 Eylül: İspanya’da muhafazakar hükümet iki yıl içinde kamu harcamalarında 65 milyar Euro’luk kesinti yapmayı planlıyor. Ulaşım sektöründeki işçiler hükümete 2 günlük iş yavaşlatma eylemiyle yanıt verdi. Başkent Madrid’te Öfkeliler Hareketi’nin çağrısı ile toplanan 100 bin kişi parlamentonun önündeki sokağını iki girişini de kapattı. Hükümet partisi milletvekileri parlamentodan polis eşliğinde kaçtı. Gece meclisin yakınındaki Cibelese Meydanı’nda sabahlayan protestoculara polis saldırdı. Öfkeliler 4 Ekim’de aynı meydanda buluşma ve 6 Ekim’de parlamentoyu yeniden kuşatma çağrısında bulundu. Madrid’e destek için Barcelona ve Zaragoza’da parlamentolar kuşatılacak.

27 Eylül 2012: Yunanistan’da Haziran ayında göreve gelen teknokratlar hükümetinin dayattığı yeni tasarruf pakertine karşı ilk 24 saatlik genel grev gerçekleşti. İki büyük işçi sendikasının çağrısıyla tren, uçak ve şehiriçi ulaşım seferleri durdu. Mağazalar, müzeler ve limanlar açılmadı. Atina ve Selanik’te toplanan 100 bin kişi, hükümetin yeni yardım dilimini alabilmesi için öngördüğü kemer sıkma paketini protesto etti.

28 Eylül 2012: İtalya’nın iki büyük işçi sendikasının çağrısıyla 30 binden fazla işçi Roma sokaklarına çıktı. “Biz kesintilere karşıyız. Profesörlerden oluşan bu hükümet bildikleri işi yapıyor. Gerçekten mali kayıpların nasıl gerçekleştiğini araştırıp bulmadan sadece kesintilere imza atıyorlar” diyen sendikalar teknokratlar hükümetinin kesinti paketine karşı direnişi sürdüreceklerini açıkladı.

29 Eylül 2012: Almanya’nın 5 şehri, Berlin, Bochum, Frankfurt, Köln ve Hamburg’da binlerce kişi zengin-fakir uçurumunun büyümesini ve muhafazakar hükümeti protesto etti. Almanya’da en fazla varlığa sahip yüzde 10’luk kesimin zenginliklerin yüzde 53’ünü elinde tuttuğunu, 1998’de bu payın yüzde 45 olduğunu ortaya çıkmıştı. Protestocular zenginlerden bir kereye mahsus yeni vergi alınmasını istedi.

30.09.2012: 10,5 milyonluk nüfusa sahip olan Portekiz’in başkenti Lizbon’da yüz binlerce kişi merkez sağ hükümetin tasarruf politikalarına karşı çıktı. Başkentin kalbi olan Praça Do Comerço’ meydanı tamamen doldu. Aynı gün radikal sol partilerin çağrısı ile Fransa’nın başkenti Paris’in sokaklarına dökülen 80 bin kişi sosyal liberal Cumhurbaşkanı Francois Hollande'nin uygulamaya sokmak istediği 36,9 milyar euroluk vergi artırımı ve giderlerde tasarruf paketini protesto etti.

Krize çözüm bulamıyorlar

Avrupa Birliği'nin istatistik kurumu Eurostat açıkladığı Ağustos ayı istatistiklerine göre Euro bölgesinde işsizlerin sayısı Ağustos ayında rekor kırarak 18,2 milyona ulaştı. Euro bölgesinde işsizlerin oranı %11,4 olurken en yüksek işsizlik oranı %25,1'le İspanya’da. Euro bölgesinde 25 yaş altı işsizlik oranı %22,8. İspanya'da bu oran %52,9. Yunanistan’da ise gençlerin yüzde 50’si işsiz. İşsizlik oranının son 12 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığı İtalya’da 15 ila 24 yaş arası gençlerin yüzde 35’i iş arıyor. Geçen seneye oranla işsizlerin sayısı 20 ülkede arttı, 6’sında azaldı.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası