1 ay önce 14 hapishanede 380 Kürt siyasi tutuklunun başlattığı eylem, tüm hapishanelerde süresiz dönüşümsüz açlık grevine dönüştü.

PKK ve PJAK üyesi Kürt mahpuslar, Abdullah Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşulları yaratılana, anadilleri üzerindeki baskı son bulana dek eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Cumhuriyet kurulduğu günden beri mahpuslar açlık grevi yapıyor. 12 Eylül darbesinden sonra yapılan açlık grevlerinde çok sayıda siyasi tutuklu hayatını kaybetti.

Kürt siyasi mahpusların açlık grevlerinin yayılması önceki eylemlerden çok daha büyük sonuçlar yaratabilir.

1) 76 hapishanede 10 bin tutuklu açlık grevinde. Toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 132 binden fazlayken bunlardan yüzde 8’i eylemde.

2) Süresiz dönüşümsüz açlık grevi, talepler tanınmadığı takdirde ölüm orucuna dönüşecek. Hapishanedeki olası her ölüm dışarıda bütün hızıyla süren savaşı daha da tırmandıracaktır. AKP hükümetinin PKK lideri Öcalan ve Kürt siyasi tutuklulara dönük rehine politikası sürerse mahpus ölümleri kaçınılmaz olacaktır.

Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesinin gerekliliği çözüm için şart, bazı AKP’liler bile bunu kabul ediyor.

Rehine siyaseti son bulmalı. Hapishanelerde kimse ölmemeli. Savaşı değil barışı kışkırtan bir siyasi ortam için Abdullah Öcalan’ın koşulları hızla düzeltilmeli.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası