Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’i İstanbul’da ağırladı. Rusya’nın Esad rejimine sattığı savaş uçaklarının bombalarıyla 3 bin Suriyeli çocuk ölmüşken Putin’e “dostum” diyen Erdoğan “11 yeni anlaşma yaptık” dedi ve ekledi: “Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler güçlenerek çok boyutlu bir ortaklık niteliğini kazanacak.”

Suriye konusunda Rusya ve Türkiye arasındaki gerilimde taraf olan Esad taraftarı ulusalcılar Putin’i “ABD’ye direnen antiemperyalist lider” olarak niteliyor. Putin ise İstanbul’da yaptığı açıklamalarda "Suriye'yle ilgili pozisyonlarımız birbirine benziyor" dedi ve şöyle devam etti: “Biz Suriye rejimini korumuyoruz, bu rejimin avukatı değiliz. Bu zor sorunun çözümü için birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.”

Rusya’nın Akdeniz’deki tek askeri üssü Suriye’de bulunuyor. 1991’den önce stalinist SSCB liderliğindeki Doğu Bloku’nun bir parçası olan Suriye rejimi silah ithalatının yüzde 72’lik bölümünü Rusya’dan karşılıyor. Suriye muhalefetinin önündeki en büyük sorun Rusya’nın sattığı savaş uçaklarının 14 aydır halkı aralıksız olarak bombalaması. Putin iktidarı bununla da kalmıyor. Rus ordusu subaylarının Suriye ordusunu da eğitiyor. BM’de Suriye’ye karşı yaptırımları veto eden Rusya ülkedeki hegemonyasını ne pahasına olursa olsun korumak istiyor.

Rusya’da Arap Baharı’nı takiben sokağa dökülen ve 500 binden fazla insanın katıldığı dev gösteriler düzenleyen rejim muhalifleri Putin’i diktatör olarak adlandırıyor.

Suriye halkının dostu olduğunu söyleyen Erdoğan, Beşar Esad’la tatile çıktığı ya da Sudan diktatörü Ömer El Beşir’i ağırladığı gibi Putin’i de el üstünde tutuyor. AKP’nin derdi ne Çeçenler ne de özgürlük için direnen Suriyeliler. Patronların her dediğini yapan hükümetin önceliği Rusya ile yapılacak yeni iş anlaşmaları.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası