Direnişin yeni biçimi mahalle forumları. İstanbul’da 27 parkta her akşam yüzlerce insan hareketin geleceğini, taleplerini ve örgütlenmesini konuşuyor. Diğer illerde de park forumlarının sayısı artıyor.

Forumların işleyişi tam demokrasi. Her görüş kendisini ifade edebiliyor. Konuşma yapılırken dinleyenler o görüşe katıldıklarını ya da katılmadıklarını el işaretleriyle gösteriyor ve her bir tartışma forumlardaki çoğunluk eğilimlerinin belirlenmesiyle kararlara dönüşüyor. 5 yılda bir sandığa gitme ve 5 dakika oy vermekten ibaret burjuva demokrasisi, semtlerde doğrudan demokrasi ile aşılıyor.

Farklı semtlerde toplanan forumlarda öne çıkan siyasi eğilimler şöyle:

> Biz yüzde 50 değil yüzde 99’uz – AKP seçmeni ile konuşmak, ilişki kurmak, onları dinlemek ve kazanmak gerekir. Bunun için her türden ayrımcı ve dışlayıcı dilin reddedilmesi gerekir.

> Direnişimiz, tüm ezilenlere özgürlük içindir. Başörtüsüne özgürlük de, Roboski katliamının hesabını sormak da, Ermeniler, Aleviler ya da LGBT bireylerin üzerindeki baskının son bulması da birbirine bağlıdır.

> Yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalıdır. Özgürlükçü siyasi güçlerin meclis girmesinin önü açılmalıdır.

> Meclisteki egemen sınıfın partileri, halkı temsil etmiyor. Meclise halkın temsilcilerini yollamak, bunun için aşağıdan örgütlenen bir siyasi hareket yaratmak gerekir.

> Bir çok siyasi talebimiz var ancak bizi birleştiren yerlerden hareketi devam ettirmek, kazanımlarımıza sahip çıkmak ve geliştirmek gerekir.

10 yıl önce dünyada antikapitalistlerin yarattığı tartışma-örgütlenme biçimi olan forumlar, bugün Türkiye’de siyasi sorunların bütünlüklü olarak ele alındığı, direnişin nabzının tutulduğu ve sokak hareketinin inşa edildiği doğrudan demokrasi organları olarak öne çıkıyor.

Sistemi değiştirmek, daha iyisini getirmek, yeni bir dünya yaratmak isteyen herkes mahalle forumlarına katılmalıdır. Sadece geleceği konuşmuyoruz, geleceği bugünden verdiğimiz mücadelelerle şekillendiriyoruz.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası