Sosyalist İşçi - Bazı politik tercihler
29 Mart seçimlerinde gördük ki AKP’nin oyları yüzde 7 kadar düşerken MHP, CHP ve Saadet Partisi’nin oyları yüzde 2’şer artmış durumda.
AKP’nin oylarının düşmesi olumludur. Daha da gerilemesi için çalışmak gerekir, ama AKP oylarının gittiği yer önemlidir. MHP ve CHP’ye giden AKP oyları olumlu bir sonuç mudur.
Hiç bir aklı başında solcunun MHP’nin yükselişinden memnun olmayacağı açık (Açıktan Ergenekoncular hariç). Peki CHP’nin oylarını artırmış olması olumlu mudur? İstanbul’da Akın Birdal’ın oylarının artması değil de CHP’nin oylarının artması mı daha olumludur?
Bütün Türkiye’de Ergenekon’un avukatının liderlik yaptığı partinin oylarındaki artışa sevinecek miyiz?
Kimi “solcular” zaten açık veya kapalı bir biçimde CHP’yi destekledi, CHP için çalıştı veya sadece oy verdi.
Sosyalistlerin Ergenekon destekleyen, 301’in çıkması için öneri ve oy vermiş, Kürt düşmanı bir CHP’nin oy kazanmasından memnun olması mümkün değil. Öyleyse solda gerçekten bir ayrışma var!
MHP’nin oylarının daha da artığını düşünelim. AKP’nin yüzde 47 oyunu MHP’nin aldığını düşünün. Neler olur?
Herhangi bir ses çıkarmak, ‘MHP’yi durdurun’ diyerek seçim kampanyası yapmak, halkın hakları vardır kampanyası yapmak, NATO’ya hayor mitingi düzenlemek veya G20 gösterisi düzenlemek mümkün olur mu?
Elbette hayır. Faşistlerin iktidarının nasıl birşey olacağını herkes bilir ve bunun için solcu olmak bile gerekmez.
Sosyalistler bütün egemen sınıf partilerinin oylarının düşmesi için çalışırlar. Fark gözetmeksizin bütün egemen sınıf partilerine karşı mücadele ederler. Sadece işçi sınıfının çoğunluğunun oylarını alan sosyal demokrat bir parti karşısında politikaalrı kısmen farklıdır. Türki,ye’de ise bir süredir böyle bir parti yok ama bazı “solcular” hükümet partisinin yerine başka egemen sınıf partilerinin kazanmasına seviniyorlar.
Öyleyse solda gerçekten bir ayrışma var! Sadece bir ayrışma değil derin bir kopuş var. Devlet ve egemen sınıf yandaşı “solcular” ve özgürlüklerden yana sosyalistler.