Enternasyonalizm nedir?
Kapitalizm doğduğu andan itibaren bir dünya sistemidir. Dünya ekonomisi, ayrı ayrı ülke ekonomilerinin bağımsız birer devre olarak birleşmesi değil, organik bir bütündür.
Kapitalizm kendi mezar kazıcısına yarattı. İşçi sınıfı 19. yüzyılın başından itibaren uluslararası bir sınıf olarak öne çıktı.
Türk, Fransız ya da Alman farketmez. Dünyanın her ülkesinde patronlar işçileri sömürmektedir. İşçi hangi ulusun üyesi olursa olsun üretim araçları karşısında mülksüz konumdadır.
Buna karşılık sermaye sınır tanımaz. En kanlı boğazlaşmaların ortasında bile düşman ulusların kapitalistleri alışverişe devam eder. Sınırlar işçileri bölmek ve sömürüyü organize edebilmek için çizilmiştir.
Marx ve Engels'e göre, kapitalizmden kurtulmak ancak bir dünya devrimi ile mümkündü. Yeni bir toplum ulusal sınırlar içerisinde kurulamazdı. Bu yüzden Uluslarası İşçi Birliği'ni kurdular. İlk sosyalist örgütlenme Batı Avrupa ve Kuzey Amerika birleşik olarak kurulmuştu. Komünist Manifesto'ya göre devrimci sosyalistleri diğer sosyalist görüşlerden ayıran biricik özellik işçi sınıfının dünya çapındaki çıkarlarını savunmasıydı.
Rus Devrimi'nin önderleri Lenin ve Troçki için enternasyonalizm bir zorunlukluktu. Lenin dünya kapitalizmini bir zincir olarak tasvir etti. En zayıf halka koptuğu an zincirin tümü boşalacaktı. Rus Devrimi'ni dünya devriminin ilk adımı olarak gördüler. Batı'da zafere ulaşabilecek bir devrim için Rusya'daki devrimci iktidarı bile gözden çıkaracaklarını yazdılar. Yozlaşan sosyal demokrat 2. Enternasyonal (yani dünya partisine) karşı üçüncüsünü kurdular.
Tarih görüşlerini haklı çıkardı. 1917 Ekim Devrimi'ni, 1918 ve 1923 Alman Devrimleri, 1917-1919 yılları arasında Doğu Avrupa'da kurulan sovyetler, 1925'te Çin Devrimi, 1929'da İngiltere'deki genel grev izledi. Dünya devrimi dalgası 1936'da İspanya'da devrim ihanete uğrayana kadar sürdü.
Diğer devrimler ve ayaklanmalar başarıya ulaşamamış, devrim tek bir ülkede sıkışıp kalmıştı. Sınıfsal sömürü ve adaletsizlik hemen hortladı. 1929'da gerçekleşen stalinist karşı devrimle birlikte Rusya'da devlet kapitalizmi kuruldu. 3. Enternasyonal bozuk para gibi harcanırken, enternasyonalizm bir zorunluluk olmaktan çıkarıldı.
Sosyalistler için enternasyonalizm temel bir ilkedir. Tek bir ülkede sosyalizm olmaz.
Dünya devrimi zafere ulaşmadan insanlık kapitalizmden kurtulamaz.
Enternasyonal, yani dünya devrimci partisi olmadan, enternasyonalizm olmaz. Bu yüzden dünyanın birçok ülkesinde sosyalistlerle birlikte davranıyor, birlikte örgütleniyor ve bir dünya partisi kurmak için savaşıyoruz.
DSİP, Uluslararası Sosyalizm Akımı'nın bir parçasıdır.