Anıl Yüksel
Hrant Dink öldürüleli neredeyse 8 yıl oldu ama cinayete karışan devlet görevlilerinin yargılanmasının önü yeni açıldı. Adalet Bakanlığı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin haklarındaki takipsizlik kararını kaldırdığı 9 kamu görevlisi ile ilgili savcılığın "kanun yararına bozma" talebini kabul etmedi. Böylece aralarında dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Vali Yardımcısı Ergun Güngör ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güngör'ün de bulunduğu 9 kamu görevlisinin soruşturulabilecek. Biz de yaşanan bu gelişmeleri Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu ile konuştuk.
8 yıl olmak üzere ama hala bu cinayetten sorumlu olanlar bir türlü yargılanmadı. Ancak yeni gelişmeler yaşanıyor. Nedir bu gelişmeler?
Hakan Bakırcıoğlu: Biz en başından beri etkili bir soruşturma yapılmadığını, kamu görevlileri hakkında dava açılması gerektiğini söylemiştik. Anayasa Mahkemesi kararı sonrası tekrar suç duyurusunda bulunduk. Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi kamu görevlileri hakkındaki takipsizlik kararını kaldırdı ve yargılama yolu açıldı. Hem İstanbul'daki hem de Trabzon'daki sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduk. Trabzon Savcılığı soruşturmaya gerek olmadığı yönünde HSYK'ya başvurdu. Ancak HSYK, 'soruşturma yapılmalı' diye görüş verdi.
Yaşanan bu gelişmelerle birlikte daha umutlu olabiliriz diyebilir miyiz?
Hakan Bakırcıoğlu: An itibariyle Anayasa Mahkemesi ve Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi kararları bağlayıcı kararlardır. Yani, hukuku tamamen ihlal etmeyeceklerse dava açılması zorunlu hale geldi.
Peki, bu davanın takipçisi olan bizler ne yapmalıyız?
Hakan Bakırcıoğlu: Sekiz yıla yakın zaman geçti ama kamuoyundaki duyarlılık hiçbir zaman sona ermedi. Özellikle kamu görevlilerine gösterilen bu koruyucu tavır kırılmış oldu. Bundan sonra da adalet talebini sürekli ve daha yüksek sesle dile getirmek, duruşmalarda olabildiğince kalabalık olmak gerekir. Ancak bunu yaparak bu konuyu kamuoyunun gündeminde tutabilir ve adalet arayışımızı güçlendirebiliriz.