Sinter işçileri Taksim'de yürüdü
Sinter Metal işçileri, 5 Ağustos günü Taksim Tramvay Durağı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüdü ve basın açıklaması yaptı. İşçiler, açılan işe iade davasının uzatılmasına tepki gösterdi.
"İşimizi istiyoruz pankartı arkasında çok sayıda örgütün desteğiyle yürüyen Sinter metal işçileri
"Örgütlü işçi yenilmez" dövizleri taşıdı. işçiler adına konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu metal işçilerinin mücadeleden vazgeçmeyeceğini belirtti. İşçiler ayrıca Güney Kore'deki fabrika işgalinde işçilerin polis saldırısına uğramasını döviz ve sloganlarla protesto etti.
Eylem yapmaya hazırlanan işçiler gözltına alındı
Kırıkkale'deki TOKİ inşaatında çalışan ve 1,5 yıldır ücretlerini alamadıkları için eylem yapma hazırlığındaki 30 işçiden 8'i polis baskınıyla gözaltına alındı. Eylemi organize ettikleri öne sürülen 8 işçi daha sonra serbest bırakıldı. Çalıştıkları şantiyeye geri dönen işçiler polis tarafından şantiyeye sokulmadı. Bunun ardından 8 işşçi TOKİ binasının önünde oturma eylemine başladı.
Polis, TOKİ binalarındaki işçilerin eylem yapmaması için şantiyeden ayrılmıyor.
Kocaeli Brisa fabrikasında eylem
Türkiye'nin en büyük lastik üreticilerinden BRİSA'da, işverenin ekonomik kriz gerekçesiyle işçi çıkaracağı duyumları, bazı işçilerin turnikelerde kullandığı kartlarının geçersiz olduğunu ve iş akitlerinin feshedildiğini öğrenmeleri üzerine, 08.00-16.00 vardiyasındaki işçiler işyerini terketmeme eylemi başlattılar. Fabrikaya gelen 16.00-24.00 ve 00.00-08.00 vardiyasındaki işçiler de eyleme dahil oldu.
İşçilerle birlikte fabrikada olan Lastik-İş Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Hasan Hüseyin Çakar, işverenin ekonomik krizi bahane ederek işçi çıkartacağını bildirdiğini ve mesaiye gelen yaklaşık 20 işçinin turnikelerde iş akdinin feshedildiğini söyledi.
Çakar, işten çıkarılan işçilerin sayısının henüz netleşmediğini, sayının artması yönünde endişeleri olduğunu ve yaklaşık 1300 kişinin çalıştığı fabrikada eylemin ne zamana dek sürdürüleceğinin henüz belli olmadığını kaydetti.
İşten atılan Seyhan Belediyesi işçileri direniyor
31 Temmuz günü işten atılan Seyhan Belediyesi işçileri işe geri alınma talebiyle 4 Ağustos günü İnönü Parkı'ndan Seyhan Belediyesi önüne yürüdü ve eylem yaptılar.
Aileleriyle birlikte eyleme katılan yaklaşık 100 işçi kriz döneminde haksız şekilde işten atıldıklarını ve işe geri alınmayı talep ettiklerini açıkladı.
Ataması yapılmayan öğretmenler açlık grevi yaptı
Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu, eğitim fakültelerinden mezun olmalarına karşın, KPSS puanlarının yetersizliği nedeniyle ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarına dikkati çekmek amacıyla geçtiğimiz hafta 3 günlük açlık grevi yaptı.
Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'na kurdukları çadır önünde toplanan platform üyeleri, yaptıkları açıklamada bu yıl 200 bin öğretmenin göreve başlatılmasını, KPSS'nin kaldırılarak yerine güvenilir bir sistemin getirilmesini ve sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılmasını istedi. Açlık grevi yapan mezunlara Eğitim-Sen'li emekçiler de destek verdi.
İnşaat işçiler ücretleri için eylemde
Lüleburgaz'da 3 aydır maaşlarını alamayan inşaat işçileri, inşaat halindeki binaların çatısına çıkarak eylem yaptı. İnşaat alanına gelen ilçe Emniyet Müdürü, işçilerin aralarından seçtikleri bir temsilciyle görüştü ve firma yetkililerinin gün içinde işçilerin alacaklarını bankaya yatıracaklarını söylediklerini aktardı. İşçiler "Biz bu yalanları 3 aydan beri duyuyoruz. Paraları ve yetkilileri buraya istiyoruz. Aksi halde yaptığımız bu evleri yıkarız" diyerek eylemi sürdürüyorlar.
İşçiler, eylemlerinin 10 gün öncesinde AKP ilçe binasına yürümek istemiş, polis tarafından engellenmişti.
Maaşlarını alamayan yat işçileri oturma eylemi yaptı
Antalya'da TSMM Yat Firması'nda çalışan yaklaşık 100 işçi maaşlarını düzenli alamadıkları ve sosyal haklarının verilmediği için firma önünde oturma eylemi başlattı.
Firmada marangoz olarak çalışan ve eyleme katılan işçiler adına konuşan Zeki Anaç, 1,5 yıllık zam farklarını ve çocuk parası gibi bazı sosyal haklarını alamadıklarını belirterek, ''Her ayın beşinde maaş alıyoruz. Geçen ay itibariyle maaş alamadık. Eylem yapan 100 kişi kadarız, ama içeride maaş alamadığı halde çalışmaya devam eden arkadaşlarımız da var. Yasal hakkımızı kullanıyoruz'' dedi. Eyleme katılan bazı işçiler de, yılda üç tekne imal ettiklerini ancak sosyal haklarını alamadıklarını, işten çıkarılmakla tehdit edildiklerini, firmanın buradan elde ettiği kar ile başka alanlara yatırım yaptığını ve haklarını alamamalarının nedeninin bu olduğunu ifade etti.
İZBETON işçileri grev kararını astı
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZBETON 'da toplu iş sözleşme görüşmeleride anlaşma sağlanamayınca Belediye-İş Sendikası grev kararı aldı. İşçiler adına konuşan Belediye-İş Sendikası 6 No'lu Şube Başkanı Adnan Güntay belediyeye bağlı şirketlerde imzalanan toplu iş sözleşmelerinde ise yüzde 18-23 arasında zam verildiğini, ancak kendilerine %7 zam önerildiğini ifade ederken "Şartlar istediğimiz şekilde gelişmezse, taleplerimiz karşılık görmez ise grev de kaçınılmaz olacaktır," dedi.
İZBETON'daki grev 1125 işçiyi kapsıyor.
Beşiktaş Belediyesi çöpçüleri eylem yaptı
Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı taşeron ASTEM firmasında çalışan yaklaşık 300 işçimaaşlarının düzenli ödenmediğini, 3 aydır maaşlarını, 8 aydır da mesai ücretleri ve maaş farklarını alamadıklarını, keyfi olarak haftalık izinlerinin engellendiğini söyleyen işçiler çöp araçlarının çıkışını engelleyerek eylem yaptı.
İşçiler, şantiyeye gelen Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Gökhan Sarı'ya işçiler "80 günde bir maaş alıyoruz ve bize verilen taahhütlerin hiç biri tutulmadı," diyerek isyan etti. Sarı'nın Cuma gününe kadar bütün alacakların ödeneceği sözü vermesi üzerine işçiler iş başı yaptılar.
Emekliler sefalet zammına öfkeli
İzmir SGK binası önünde toplanan Emekli sen İzmir Şubeleri, buradan sloganlarla Kemeraltı PTT'ye kadar DSİP'in de destek verdiği bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Maaşlarına yapılan %1,83'lük(yaklaşık 10tl) hiçbir sorunlarını çözmeyeceğini belirten emekliler "Biz de bu nedenle bu parayı Başbakan Erdoğan'a geri göndereceğiz. Belki oğluna yeni gemicikler alır" dedi. Burada yapılan basın açıklamasının ardından emekliler 10tl'yi başbakana geri gönderdi.
Ulaşım ve su zammına dava
İzmir Birlikte Başaracağız Platformu 1 Haziranda ulaşım ve suya yapılan zamların geri alınması için yargıya başvurdu. 27 Temmuz günü bayraklı adliye binası önünde platformun İzmir Büyük Şehir Belediye başkan adayı Av. Arif Ali Cangı'nın okuduğu basın açıklamasının ardından zamların iptali için dava açtı./Sİ İZMİR
Güler Zere'ye özgürlük!
Darbeci generaller sudan ve uydurma sağlık gerekçeleriyle birer birer tahliye oluyor. Silivri'deki elektrik kesintisi "insan hakları ihlali" olarak protesto ediliyor. Ama kanser hastası tutsak Güler Zerre hastalığına rağmen alıkonulmaya devam ederek ölüme mahkum ediliyor. Cumhurbaşkanı Zere ve benzer durumdaki mahkûmlar hakkındaki af yetkisini henüz kullanmadı. Adalet Bakanlığı'da herhangi bir girişimde bulunmuş değil.
Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından verilen hapis cezasının infazını çekmek üzere Elbistan Kapalı Hapishanesi'nde tutulduğu sırada Kanser hastalığına yakalanan Güler ZERE, gerek hastalığının geç teşhis edilmesi gerekse de teşhis edilen hastalığının tedavisinin "tedavi sırası" ve "mahkum koğuşunda yer bulunmaması" gerekçeleriyle başlatılmaması nedeniyle bugün ölümün kıyısına gelmiş durumda. Bu büyük bir adaletsizlik.
Güler ZERE açık yasa hükümleri dikkate alınarak derhal serbest bırakılmalıdır. Bu ölüme izin vermeyelim.