KESK, TİS için Ankara'ya yürüdü
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) toplu sözleşme ve grev hakkı için Ankara'ya yürüdü. Yürüyüşün İstanbul kolu, 13 Ağustos Perşembe günü Kadıköy Altıyol'da yapılan basın açıklamasının ardından yola çıktı. DSİP üyelerinin de katıldığı basın açıklamasında konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, yapılan toplu görüşmeleri ilkokul müsameresine benzeterek, "Bu müsamerede figüran olmayacağız" dedi. Otobüslerle Gebze'ye geçen kamu emekçilerine burada polis saldırdı. Gebze'de yürüyüş ve basın açıklaması yapılmasına karşı çıkan Gebze Emniyet Müdürü Ali Şahinli; "Burası Gebze, burası benden sorulur burada sizi yürütmeyeceğiz" dedi. Görüşmeler devam ederken gaz bombası ve coplarla yapılan saldırıda, Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç'ında içlerinde bulunduğu altı KESK'li yaralandı.
15 Ağustos'da Ankara'ya ulaşan kamu emekçileri Başbakanlık önüne yürüdüler. Burada polisin barikat kurmasının ardından KESK heyeti Başbakanlık'a giderken KESK üyeleri ise Güvenpark'da bekleyişe geçtiler. Toplu görüşmede ilk gündem olarak TİS ve grev hakkını öneren KESK heyeti, bu gündemin kabul edilmemesi üzerine toplantıdan ayrılarak Başbakanlık önünde açıklama yaptı. Toplu görüşme masasının meşru olmadığını ifade eden KESK Genel Başkanı Sami Evren "8 yıldır yapmış olduğumuz görüşmelerin hiçbirisinde mali konularla ilgili bir kazanım sağlanılmamıştır. Zam oranı bellidir, %5,5'dir. Dolayısıyla siz neyi görüşeceksiniz burada. Eğer son oturumda TİS görüşülmezse, sonbaharda bütün emekçilerinin birlikte grevini örgütleyeceğiz" dedi. Sadece kamu çalışanlarının mağdur olmadığını, kadınların da, emeklilerin de küçük üreticilerin de mağdur olduğunu, işsizlerin sayısının 6,5 milyon olduğunu ifade ederek bütün mağdurların birleşik mücadelesini ilan edeceklerini vurguladı. KESK'in masadan çekilmesinin ardından Memur-Sen ve Kamu-Sen ile devam eden toplu görüşmelerde birinci tur görüşmeler sona ererken, ikinci tur görüşmeler 19 Ağustos'ta yapılacak. 

 

ETİ'de 2000 işçi greve çıktı
ETİ Gıda Fabrikalarında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından 13 Ağustos'ta başlayan grev sürüyor.
Grevin başlangıcında Eskişehir ETİ fabrikası önünde konuşma yapan Türk Gıda-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, işverenlerin işçilerin haklarını korumak zorunda olduklarını söylemişti.
ETİ Gıda 15 Ağustos'ta yerel basına ilan vererek işçilere %13 zam ve sosyal yardımlarda %26'lık bir artış teklif ettiğini açıklamıştı. Bunun üzerine basın toplantısı yapan Türk-İş Eskişehir şubesi bu rakamların yalan olduğunu, teklif edilen zammın brüt %9,6 olduğunu, ayrıca işyerinde tam 7 ayrı kademe olduğunu ve işçilerin sadece küçük bir kısmının sosyal hakların tamamından faydalanabildiğini açıkladı. İşçilerin her gün dört saat grev nöbeti tuttuğu grev yerini sendikalar ve kitle örgütleri ziyaret ediyor.
 işçileri DİSK, Tez Koop-İş, KESK, Harb-İş ve Haber-İş ziyaret etti.

 

TPAO işçileri işyerlerini terk etmiyor
Petrol-İş sendikası üyesi Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığı işçileri 17 Ağustos 2009 Pazartesi günü mesai biriminden sonra işyerlerini terk etmeme kararı aldılar.
Petrol-İş'in Batman, Adıyaman, Ankara ve Trakya şubelerinde örgütlü TPAO işçilerinin kamu toplu iş sözleşmelerinin sonuçlandırılmaması nedeniyle başladıkları eylemin ne kadar süreceği ise gelişmelere bağlı olacak. İşçiler; hükümetin, Kamu-İş sendikasının ve TPAO yönetiminin toplu sözleşmelere ilişkin tutumunu protesto edecek.
Petrol-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre; işyerindeki sorunların temelini ücret dengesizlikleri ve düşük ücretler oluşturuyor. Bu sorunların nedeninin IMF politikaları olduğunun belirtildiği açıklamada ücret skalalarının yeniden düzenlenmesi ve işe giriş ücretlerinin arttırılması talep ediliyor.
İşyerinin grev kapsamında olmasının, işçilerin mücadelesini engelleyemeyeceği vurgulanan açıklamada hükümetin, işçilerin üretimden gelen gücünü kullanmasının önüne geçemeyeceği ifade edildi. 

 

Uluslararası Af Örgütü TİS imzaladı
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Toplu İş Sözleşme'sini bugün imzaladı. Uluslararası Af Örgütü ofisinde gerçekleşen imza töreninde, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Sosyal-İş Genel Başkanı Ali Camcı ve Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Kavuş da hazır bulundu.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, imzalanan TİS'in sendika ve DİSK için son derece önemli olduğunu söyleyerek;  "Mütevazi olmaya gerek yok! UAÖ'de imzalan TİS'in bizler için ayrı bir anlamı var" dedi. UAÖ çalışanlarının birikimlerinin öneminin altını çizen Çelebi, "Bu çabalardan daha çok yaralanacağız" diyerek sözlerini sürdürdü. TİS sonucunda kazanılan maddi haklar ve sosyal haklar kadar, örgütlü olmanın da ayrıca önem arz ettiğini vurguladı. Örgütlenme olmadan insan hakları savunuculuğunun eksik kalacağını, her şeyden önce TİS ile temel bir düzenleme yapılmış olduğunu ve hem insan hakları örgütlerinde hem de diğer sivil toplum örgütler, örgütlenmenin son derece önemli olduğunu belirtti.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası