Orhan Göztepe

Sokakların, meydanların tarihini okumak her zaman kolay olmuyor. Gazete köşelerinde kalmış ya da bazen medyanın göz ardı etmeyi seçtiği yüzlerce, binlerce eylem. Bazen birbirine zıt amaçlar için gerçekleşse bile bizim tarihimizi oluşturuyor.

Fotoğrafçı Ali Öz'ün çalışmalarından oluşan "1982-2009 Fotoğraflarla Türkiye" sergisi Karşı Sanat'ta açıldı. Sergi de karşımıza çıkan 130 fotoğrafın böyle bir işlevi olduğundan söz edilebilir. Bazen adım atmayacağınız bir yere sizin için süzülmüş, ya da ben de buralarda bir yerlerdeyim diye kendinizi aradınız kareler arasında dolaşmak. Arka arkaya eklendiğinde neredeyse Türkiye'nin son otuz yılına bakma imkanı sağlıyor. Burada soğuk nesnel bir bakıştan söz edilemez. Görülen sadece kalabalıklardan, pankartlardan ibaret değil. Bazen durumun ironisine bıyık altından gülen ama çoğunlukla tarafından şüpheye düşmediğimiz, hep sokaktakinin yanında bir objektif bu.

80 darbesinin yıl dönümü yaklaşırken, Ali Öz darbe sonrası yeniden yeşeren toplumsal muhalefetin kilometre taşlarını görme olanağı sağlıyor. 1 Mayıs'lar, öğrenci eylemleri, esnaf eylemleri, güneydoğu çatışmaları, ölüm oruçları, savaş karşıtı gösteriler, Cumartesi Anneleri, LGBTT cinayeti protestoları, Hrant. Kitaplar bunları yazmayacak, yazamaz. Çünkü resimlerdeki insanlar yalan söylemiyor. Sevinçle, öfkeyle, mutsuzluk ve umutla; biraz daha yaklaşırsak ne diye bağırdıklarını duyabileceğiz sanki. Bize kendi hikayemizi anlatacaklar.

Sergi (Pazar günleri hariç) 20 Eylül'e kadar devam edecek. Karşı Sanat: Gazeteci Erol Dernek Sokak, No 11/4 Hanif Han, Beyoğlu İstanbul


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası