Domuz gribi insanlar için gerçekten büyük bir tehdit mi? Avrupa Sağlık Konseyi Komitesi Başkanı'na göre domuz gribi 'sahte bir salgın'.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 41 yıl aradan sonra, pandemik tehdit yani dünya çapında salgın hastalık alarmı vermişti. H1N1'in insandan insana geçen tehlikeli bir virüs olduğunu açıklayan WHO tüm dünya hükümetlerinden acil eylem planını uygulamalarını istemişti.

Dünyadaki 6,5 milyar insandan 1 milyarının iki yıl içinde domuz gribi olacağını rapor eden bir çok sağlık kuruluşu bazen milyonlarca kişinin öleceğini bazense dünya çapında kaybın 1 milyon olacağını ileri sürmüştü. Dünya Bankası ise 70 milyon kişinin H1N1 nedeniyle öleceğini açıklamıştı.

Amerika kıtasından başlayarak dünyanın 160 ülkesinde saptandığı ilerisi sürülen, ancak semptomları mevsimsel gripten ayırdedilemeyen domuz gribine önlem için devletler milyonlarca doz aşı sipariş etti. ABD hükümeti geçen sonbahar 195 milyon doz aşı aldı, aşının miktarını artırmaya dönük bileşimden de 120 milyon doz sipariş etti. Diğer devletler de ABD'yi izlerken Türkiye 8 milyon doz aşı satın aldı.

2009 sonuna dek dünyada 100 milyon insan H1N1 aşısı olmuştu. Türkiye'de 2 milyon kişi aşılanırken Dünya Sağlık Örgütü aşı olan kişilerinin hiçbirinde ölüm olmadığını belirtmişti.

Kuşkular

Domuz gribinin bir yalan olduğu başından itibaren ileri sürüldü. Ancak dünyada sağlık konusunda bir otorite olarak görülen WHO'nun açıklamaları yanında bu her zamanki komplo teorilerinden biri olarak görüldü. İnsanlar her an her yerden kapabilecekleri ve sonunda ölebilecekleri bu basit hastalıktan korkuyordu.

Kuşkuları başlatan aşı hakkındaki tartışmalar oldu. H1N1 aşısının mevsimsel grip aşılarından farklı olmadığı test edildi. Aşı konusundaki diğer tartışma ise dünyada birden fazla aşının uygulanıyor olması ve yan etkilerine dairdi.

Kuşkuyu doruğuna çıkartan ise WHO'nun 2 yıllık felaket öngörülerinin daha ilk yılda gerçekleşmeyeceğinin ortaya çıkması oldu. 100 bin kişinin öleceği söylenen ABD'de 2009 sonuna dek 3 bin 500 kişinin H1N1 nedeniyle öldüğü açıklandı. 30 bin kişinin öleceği söylenen Fransa'da ise 233 kişi öldü. Ocak'ın ilk haftasında yapılan resmi açıklamalara göre dünyada 14 bin kişi H1N1 nedeniyle yaşamını yitirmişti. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre Türkiye'de şu ana dek 195 kişi domuz gribinden öldü. Her yıl mevsimsel grip nedeniyle dünyada 250 bin ila 500 bin kişi ölüyor.

İlaç şirketleri

Avrupa Konseyi Sağlık Komitesi Başkanı Wolfgang Wodarg "Domuz gribi, ilaç firmalarının başlattığı sahte bir salgındır. Bu olay yüzyılın en büyük tıp skandallarından biridir" diyerek kuşkuları başka bir noktaya evriltti. Wodarg, Avrupa Sağlık Konseyi'nin WHO yöneticileri hakkında soruşturma başlatacağını açıkladı. WHO ise aşı çağrısı yapmaya devam ediyor.

H1N1 aşısını ilk başta üç dev ilaç şirketi, Novartis, Baxter International ve GlaxoSmithKline üretmişti. Daha sonra başka ilaç şirketleri de aşı üretmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün otoritesi sonucu bütün devletler fazladan aşı satın aldı. 2009 sonunda dünyada 2 milyar doların üzerinde H1N1 aşısı satan ilaç şirketleri, milyarlarca dolarlık sipariş aldı.

Türkiye'de başbakanın aşı yaptırmayacağını açıklamasına rağmen Sağlık Bakanı Recep Akdağ aşı çağrısı yapmıştı. Eğer domuz gribi salgını yalansa, Dünya Sağlık Örgütü gibi dünyada aşı uygulaması yapan tüm sağlık bakanlıkları da suçlu.

H1N1 konusunda ileri sürülen yalanlar er geç ortaya çıkacak; ilaç şirketlerinin insan hayatını hiçe saymaları ise bilinen bir gerçek.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası