Okul işgalleri Avusturya’dan Almanya’ya sıçradı

Tuna Öztürk
Avusturya’da başlayan öğrenci grevleri Almanya’da devam ediyor. Öğrenciler üniversite harçlarını  ve eğitim sistemini protesto ediyor. İlk önce 50’ye yakın  üniversite işgal edildi ve birçok eyalette sokağa çıkıldı. Takip eden gün ortaokul ve liselerde de öğrenciler sokaktaydı. Öğrencilerin talepleri ise net: Yüksek öğrenim harçlarının kaldırılması, Avrupa Birliği'nin öngördüğü Lisans-Yüksek Lisans-Doktora şeklindeki yüksek öğrenim sisteminin iptal edilmesi, liselerin eğitim süresinin tekrar bir yıl uzatılması, eğitim politikalarında daha fazla söz hakkı, eğitime daha fazla maddi kaynak ayrılması.
Eğitim Bakanı düzenlemeler yapılacağını duyurdu. Yeşiller Partisi konuyu meclise taşıyacaklarını ve öğrenim ücretlerini kaldırmak için bir yasa taslağı hazırladıklarını bildirdi.

 

Almanya'nın en büyük kamu sendikası Ver.di ve Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) da öğrenci protestolarına destek veriyor. Eylemler Haziran ayındaki işgallerin ikinci dalgası durumunda. Ayrıca 30 Kasım ve 6 Aralık tarihleri arasında çeşitli eylemler düzenlenecek. 10 Aralık'ta Bonn şehrinde yapılması planlanan Eyalet Kültür Bakanları Konferansı'nın engellenmesi için öğrenciler yolları kapatacak.

 

Direnen Sinter işçilerine saldırı

Ümraniye’deki Sinter Metal Fabrikası’nda sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten atılan 37 işçinin ardından kriz bahanesiyle 400 işçinin daha işine son verilmesi sonucu fabrikayı işgal edip, fabrika önünde yaklaşık 11 aydır direnişlerini sürdüren metal işçileri, fabrika müdürü İlker Öztürk ve yanındaki 10 kişi tarafından saldırıya uğradı. 16 Kasım Sabahı fabrikanın önünde toplanan işçiler, müdüre karşı tepkilerini dile getirdiklerinde, müdürün yanındaki kişilerin sopalı saldırısına maruz kaldılar. Müdür işçileri belindeki silahını göstererek tehdit etti. İşçilerden biri olayı “Adaletten aldığımız darbe yetmiyormuş gibi şimdi de faşistler saldırdı!” sözleri ile yorumladı.

İşçilerin, işyerlerine yeniden sendikalı olarak dönebilmek için açtıkları dava mahkeme tarafından sürekli erteleniyor. 10 aydır devam eden davanın, son olarak Mart ayına ertelenmiş olması. Sinter Metal İşçileri tarafından, Üsküdar 3. İş Mahkemesi önünde protesto edildi.

 

Şeker işçileri özelleştirmeye karşı


Şeker işçileri özelleştirmelere karşı mücadeleye devam ediyor. Geçtiğimiz ay, fabrikalarının özelleştirilmesine karşı imza kampanyası başlatan Kırşehir Şeker Fabrikası işçileri, 15 Kasım Pazar günü 2 bin kişinin katıldığı bir miting düzenledi. Eylemde “Üreten biziz, yöneten biz olacağız” , “Kırşehir uyuma, fabrikana sahip çık” gibi sloganlar atan işçiler, özelleştirme sürecinin durdurulmasını talep ettiler.

Türkiye Şeker Fabrikaları  AŞ'ye ait Tokat Turhal, Kastamonu, Kırşehir, Yozgat, Çorum ve Samsun Çarşamba şeker fabrikalarını içeren özelleştirme sürecine karşı işçiler bir süredir mücadele etmekte. Geçen ay, Çorum’da şeker-iş’e bağlı işçiler, şeker fabrikalarını özelleştirme süreci kapsamında, fabrikalarını incelemeye gelen Savola firması yetkililerini tesisin önüne barikat kurarak engellemişlerdi. Yozgat Şeker fabrikası çalışanları da, Savola yöneticileri fabrikayla ilgili bilgi almak için müdürle toplantı yaptığı esnada, odanın önünde toplanıp “Şekere uzanan eller kırılsın” sloganı atarak tepkilerini dile getirmişlerdi. Erzincan Şeker Fabrikası’nda çalışan işçiler ise, açtıkları “özelleştirmelere karşı imza kampanyası” standıyla, 4 gün içinde 10 bin imza toplamayı başarmışlardı.

Geçtiğimiz iki hafta içinde Çorum, Turhal ve Kırşehir’de yapılan özelleştirme karşıtı mitingleri, 18 Kasım’da Kastamonu mitingi izleyecek. Türk-Şeker’e bağlı Şeker-iş sendikası, gerekirse greve gideceklerini belirtiyor.

 

Demiryolu işçilerine yasadışı  baskı

Ali Baydaş
Avusturya Federal Demiryolu İşletmesi (ÖBB) çalışanları sağlık bilgilerini işverenle paylaşmak zorunda bırakılıyor. News Dergisi'nin haberine göre, sağlık tetkiklerinin ayrıntılı bilgilerini işletmeye vermek istemeyen işçiler işten atılmakla tehdit edildiler.
Bir süre önce çalışanların sadece gelmedikleri günlere dair raporları değil, hangi hastalık nedeniyle gelmedikleri bigisini de talep ettiği ortaya çıkan ÖBB ise, çalışanların sağlık bilgilerinin yasa dışı olarak bütün kurumla paylaşılması konusunun mahkemeye yapılan  bir başvuruyla ortaya çıkmasından hemen sonra bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şunları söyledi: "Bunlar çok ağır şuçlamalar ve bu konuda gereken araştırmaları yapacağız. Bütün ÖBB içinde sağlıkla ilgili bilgi ve belge koruma konusunda istisnasız geçerli olan yönetmelikler vardır ve bunlar harfiyen uygulanır. Ancak ithamların konusu olan bilgilerin talep edilmesi ve çalışanlarımızın bu konuda baskı altına alınması gerçekleri yansıtmamaktadır."
Avusturya'daki Çalışma ve Toplum mahkemesinde ÖBB İşçi Temsilciliği'nin işveren kurum aleyhinde açtığı davaların dosyası bir hayli kabarık. Bu davalardaki en öne çıkan konu ise kurumun bilgi edinme yöntemlerindeki usülsüzlük ve aykırılık.

FNV’den eylem çağrısı

Bir süredir mecliste görüşülen ve Hollanda Koalisyon partileri tarafından kabul edildiği Ekim ayında kamuoyuna duyurulan emeklilik yaşının yükseltilmesine dair karara karşı FNV sendikası eylem çağrısında bulundu.
21 Kasım saat 10.00'da Rotterdam'da yapılacak gösterilere sadece emeklilik yaşındakilerin değil, özellikle gençlerin gelmesi vurgusu yapılıyor.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası