Maymunlar Cehennemi Başlangıç bizi önceki üç filmlik hikâyenin başlangıcına götürüyor. Dizinin ilk filminde Charlton Heston'un uzay gemisi bir kaza geçirerek insanların da olduğu bir gezegen de maymunların hakim olduğunu görür. Maymunlar insanları avlamakta ve kendi bölgelerine sürmektedir. İki bilim maymunu Charlton Heston'un akıllı bir yaratık olduğunu keşfeder. Filmin en sonunda Charlton Heston maymunlardan kaçarken kumların arasında New York'un ünlü sembollerinden özgürlük abidesini görür ve birden bire geldiği gezegenin dünya olduğunu kavrar.

Maymunlar Cehennemi Başlangıç bizi gelişmelerin başına götürüyor. Filmin baş insan karakteri Will (James Franco) Alzheimer bir ilaç şirketinde çalışır. Babası da Alzheimer'lidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar maymunların aniden büyük bir zekâ sıçramasına ulaşmalarını sağlar. Şirketin patronu ilacın kâşifi Will'i teşvik eder. "Sen tarih yazacaksın ben ise para kazanacağım."

Birgün üstün zekalı bir maymun şirketin yönetim kurulu toplantısını basar ve korumalar tarafından öldürülür. Bunun üzerine maymunlar üzerinde yapılan testler durdurulur.

Öldürülen maymunun oğlu Sezar kurtulur ve kısa süre sonra annesinin zekâsına sahip olduğu anlaşılır.
Filmin ilk bölümü Sezar'ın aile yaşamını anlatıyor ve biraz durgun. Sezar Andy Serkis adlı aktör tarafından oynanıyor. İlk kez Avatar filminde kullanılan teknikle insan maymun olarak rolünü sürdürüyor.

Filmin ikinci bölümü biraz hapishane filmlerini andırıyor. Maymun sığınağını anlatıyor. Sezar burada insanların konforlu yaşamları ile kendi ilkel yaşamlarını karşılaştırma olanağı buluyor ama bu arada örgütlenmeyi öğreniyor. Diğer maymun türlerini yönlendiriyorlar.

Sesi olmayan şempanze orangutana elleriyle "maymunlar zayıf" diyor, eline aldığı sopayı kırıyor. Sonra birçok sopayı birden alıp kırmaya çalışıyor ve "birlikte güçlüyüz" diyor.

Son ve belki de filmin en güzel bölümü ise ayaklanma kısmı.

İlk Maymunlar Gezegeni 1968'de yapılmıştı. O vakit dünyanın maymunlar gezegeni haline gelmesinin sırrının arkasında nükleer savaş duygusu vardı.

Dizinin son filmi 1965 Los Angeles ayaklanması üzerine yapılmıştı. Los Angeles 6 gün boyunca ayaklanmış, insanlar polisle çatışmıştı. Ayaklanma polisin ırkçı tutumu nedeniyle başlamıştı. Bu film politik mesajları nedeniyle yoğun eleştiriler almıştı.

Maymunlar Cehennemi Başlangıç bu yılın ruhunu bir ölçüde yansıtıyor. Arap Baharını, Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki grevleri, İngiltere'deki ayaklanmayı. Film onlardan etkilenmiş değil ama onlara denk düşüyor.

Amerikan Time dergisi filmin sonu için "ezilen yığınların devrime doğru yaklaşmasını anlatan Marksist bakış" diye adlandırıyor ama bu tanım eksik. Filmin sonu devrime yaklaşma değil tam bir goril ayaklanması.

Ayaklanmanın sonuçlarını ise ancak filmi izleyerek görebilirsiniz. Ama mutlaka görün.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası