Yoksulluk sınırı 3000 lira, kamu emekçisinin maaşı ortalama 1500 lira

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) 21 Aralık grevi birçok talebe sahip olsa da iki ana talep öne çıkıyor.

İlk ana talep ekonomik, yoksulluk sınırının altındaki ücretlerin iyileştirilmesi ve hükümetin kamu emekçilerini hedef alan ekonomik politikalardan vazgeçmesi.

İkinci ana talep ise siyasi: Keyfi tutuklama ve gözaltı terörünün sona ermesi. Grev kararı, KESK Başkanı Lami Özgen'e verilen 6 yıl hapis cezasının ardında alındı. 33 KESK üye ve yöneticisi "KCK davası"ndan tutuklu. Özgen, barışı savunduğu için cezalandırıldı. Kurulduğu günden bu yana anadilde eğitimi savunan, barış için mücadele KESK hükümet tarafından yok edilmek isteniyor.

230 bin üyeli KESK'in grev kararı almasında sağlık sektöründe "tam gün çalışmaya" karşı doktorların karşı çıkışı da etkili oldu.
Öte yandan kamuda kesintiler planı hükümetin elinde duruyor. Avrupa'da krizin faturası kamu çalışanlarına kesilirken, AKP hükümetinin de saldırı programı hazır.

İşçi sınıfının sorunlarını çözmek, insanca bir yaşamı kazanmak için grevden başka bir yol yok.

Grev, gerçekten grev olursa her geçen gün daha da zorlaşan yaşam koşullarına dur demek mümkün hale gelebilir.
İnsanca bir yaşam işçi sınıfının birleşik mücadelesiyle kazanılabilir. Tüm sendikalar ortak talepler etrafında birleşmeli ve işyerlerinde kazanana kadar grevi örgütlemelidir.

21 Aralık grevi uzun soluklu bir direnişin başlangıcı olabilir.

 


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası