1 ay içinde yayınlanan bilimsel raporlar kapitalizmin yarattığı korkunç gerçeği sergiliyor.

Gezegenimizin sıcaklığındaki 2 derecelik artış milyonlarca insanın ölmesi ve canlı türlerinin yüzde 60'ının yok olmasına neden olacak.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) raporuna göre çoktan 1,5 derecelik ısı artışı gerçekleşti ve eğer sera gazı emisyonlarını kısmak için radikal adımlar atılmazsa 5 yıl içinde geri dönülemez nokta geçilecek. UEA, enerji kaynaklı sera gazı salınımının 2010 yılında 30,4 gigatona ulaşarak tarihi bir rekor kırdığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporu da aynı bulguları gösteriyor. Küresel ısınmanın başlıca nedeni olan ve fosil yakıtların (kömür, petrol, doğal gaz) tüketilmesi sonucu açığa çıkan karbondioksit oranı sanayileşme dönemine göre yüzde 39 oranında arttı. Sıcaklık ölçümleri yapılmaya başlandığından bu yana dünya en sıcak 10 yılını yaşadı.

İklim Değişimi Tarım ve Gıda Güvenliği (CCAFS) adlı kuruluş, sıcaklık artışının geniş bir coğrafyada dengeleri kökten sarsacağını söylüyor.
Küresel ısınma konusunda uluslararası otorite olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) raporu ise yakında açıklanacak. Raporun medyaya sızan özeti durumun vahim olduğunu söylüyor. IPCC, hortumlar, sıcak hava dalgaları, tufansı yağmurlar kuraklık gibi olayların dünyayı dengesiz bir biçimde vuracağını söylüyor ve "felakete hazır olun" diyor.

Bilimsel raporlar yalın bir gerçeğe işaret ediyor: Eğer önümüzdeki 5 yıllık süreçte küresel ısınmayı yaratan sistem değiştirilmezse (ki bu sera gazı kullanımının yüzde 90 oranında azaltılması, yani petrol, kömür ve doğal gaz kullanımından vazgeçilmesi demek) dünya insan ve birçok canlı türü için yaşanamaz bir yere dönüşecek.

Bilim insanları ve aktivistler bu gerçeği haykırsa da kapitalist dünyaya yön veren şirketler ve burjuva siyasetçiler somut-radikal önlemler almaya yanaşmıyor.

Onlar felaketi hazırlıyor, biz ise bu felaketi durdurmak için kapitalist sisteme son vermek zorundayız. Devrimci sosyalistler ve antikapitalistler, önümüzdeki birkaç yılda küresel ısınmayı önlemek için alınması gereken tedbirlerin bir an önce yerine getirilmesi için harekete geçmeli. Kapitalizmin krizine karşı dünyanın her yerinde direniş var, bu mücadele iklim için mücadeleyle birleştirilmeli. Dünyanın sonunu hazırlayan kapitalizme son vermek zorundayız.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası