Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 2011 Sendikal Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Geçen yıl dünya işçi sınıfının gündeminin başına oturan olayın Arap devrimleri olduğu tespitini yapan ITUC, sadece gelişmekte olan ya da azgelişmiş ülkelerde değil sanayileşmiş bölgelerde de hükümetlerin grevleri bastırma girişimlerinde bulunduğuna dikkat çekti. Rapor, Türkiye’de DİSK tarafından duyuruldu.
Arap devrimlerinde sendikaların rolü
2011 yılı Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da ve Körfez ülkelerinde “Arap Baharı” ve “devrimlerle” geçti. Bu bölgelerde sendikalar üzerindeki baskı şiddetli oldu. Tunus, Mısır ve Bahreyn’de “devrimlerde” önemli rol oynayan sendikalar bunun bedelini ağır ödedi. Çatışmalar sırasında yüzlerce eylemci öldürüldü, binlercesi tutuklandı. Bağımsız bir sendikal hareketin oluşumu için ilerleme kaydedildi ancak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Erite ve Sudan’da hâlâ sendikal özgürlükler yok.
76 kişi sendikacılık yaptığı için öldürüldü
Arap devrimleri sırasında diktatörler tarafından katledilenler çıkarıldığında, toplam 76 kişi sendikal faaliyetlerinden öldürüldü. Katledilen 76 sendikacının 29’u Kolombiyalı. Sendika aktivistleri için en tehlikeli ülke Kolombiya. 10 sendikacının öldürüldüğü Guetamala 2. Sıraya yerleşirken, Asya ülkelerinde 8 sendikacı katledildi.
En kötü koşullarda çalışanlar kim?
En kötü koşullarda çalışanlar sayıları 100 milyonu bulan göçmen ev işçileri, çoğu kadın.
Kriz gençler için yıkıcı oldu
Krizin ve kemer sıkma politikalarının etkileri özellikle gençler için yıkıcı oldu. 2011 yılında 205 milyon kişi işsiz kaldı. Yunanistan’da işsizlik %21’i bulurken, İspanya’da gençlerin %40’ı iş aramakta.
Türkiye’de sendika düşmanlığı
ITUC raporunun Avrupa’da hak ihlalleri bölümünde en çok sayfa Türkiye’ye ayrıldı. Metal, petro-kimya ve tekstil sektörlerinde sadece sendika üyeliğinin işten çıkartılmak için yeterli olduğu tespiti yapıldı. Sendikal eylemlere yönelik polis saldırıları ve KESK üyelerinin tutuklanması gibi birçok hak ihlali de ayrıntılı olarak sıralandı.