Yaşadığımız tüm bu felaketler gösteriyor ki iklim değişikliği şimdi ve her yerde! Ve hala, küresel ısınmanın daha da kötüye gitmesini engellemek için vaktimiz var.
Yapılması gereken ilk şey, fosil yakıt kullanımını durdurmak. Ancak, dünya hükümetleri tam da olması gerekenin tersini yapıyor. Hala iklim değişikliğine sebep olan fosil yakıt kullanımını teşvik ediyorlar. Dünya çapında yılda 1 trilyon doları fosil yakıt şirketlerine teşvik olarak veriyorlar.
İklim değişikliğine neden olan karbondioksit salımlarının üçte biri kömür kullanımından kaynaklanırken dünya hala birincil elektrik ihtiyacının %43'ünü kömürden karşılıyor. Üstelik, her yıl yüzlerce yeni kömürlü termik santral planı endüstriye giriş yapıyor.
Türkiye de şu an 51 yeni termik santral projesi ile iklim değişikliğine çözüm değil, sebep olmaya devam ediyor.
İklim değişikliği, fosil yakıt şirketlerine teşvik vererek, orman alanlarının şehirlere dönüşmesine göz yumarak mücadele edebileceğimiz bir sorun değil. İklim değişikliği bir sistem sorunu; dahası bir irade sorunu! Yeryüzünde yaşamın sürmesi için, sistemi değiştirmemiz ve yenilenebilir enerjiler ile enerji verimliliğine yatırım yapmamız gerekiyor. Yoksa yalnızca gelecek nesillerin varlığını değil, kendi neslimizin geleceğini de riske atıyoruz demektir! Buna izin vermeyelim, kapitalizmi yok edelim.
› Grönland’ın yüzey tabakasındaki %40 oranındaki erime, 4 günde %97 oranına yükseldi. Bu erime “öngörülemeyen” boyutlarda ve hızda gerçekleşti! NASA yetkilisi Son Nghiem “O kadar şaşırtıcıydı ki sonucu ilk sorgulayan ben oldum; bu gerçek miydi yoksa veride bir hata mı vardı?” sözleriyle bu durumu değerlendirdi.
› 1979 yılından beri kuzey kutup bölgesini uydudan gözetleyen Japon Uzay Keşif Ajansı (JAXA) rekor erime ile buzulların şimdiye kadar hiç olmadıkları kadar küçüldüklerini açıkladı. Rusya Meteoroloji Servisi Başkanı Aleksander Frolov'a göre ise, küresel ısınmanın önüne geçilemezse, önümüzdeki 30-40 yıl içinde buzul kalmayacak.
› ABD, son 50 yılın en kurak dönemini geçirdi. Gıda piyasasında fiyatlar rekor seviyelere çıktı. Dünya Bankası, bundan sonraki süreçte gıda fiyatlarının küresel ekonominin gidişatını belirleyeceğini açıkladı.
› Isaac Kasırgası, ABD’de 60 bin kişiyi evlerinden etti. Muson yağmurlarının şiddetinin artması ve neden olduğu seller Filipinlerde, Pakistan’da, Hindistan’da yüzlerce kişinin ölümüne sebep oldu.
› Dünyanın dört bir tarafında orman yangınları yaşandı.
› Nisan ayında Elazığ’da gerçekleşen hortumda 6 kişi hayatını kaybetmişti ve aynı hafta içerisinde Türkiye’nin dört bir tarafında şiddetli ve yıkıma sebep olan çok sayıda hortum gerçekleşmişti. 3 Temmuz’da Samsun’da gerçekleşen sel felaketinde de 9 kişi yaşamını kaybetti. Aynı gün Sinop’ta gerçekleşen sel felaketi can kaybına yol açmadıysa da ciddi maddi yıkım yarattı.
n DSİP ve Küresel Eylem Grubu (KEG) 2005’ten bu yana küresel ısınmaya karşı mücadele ediyor. Sen de katıl!