Darbeler yargılanıyor. Darbeci generaller ağır cezalara çarptırılıyor. Hükümete muhalif olduklarını söyleyenlerin çoğu askeri vesayetin bittiğini düşünüyor. Bu yaygın görüş tümüyle yanlış.

1 Eylül 2011’de AKP sözcüsü Hüseyin Çelik, partisinin “asker-sivil ilişkilerini normalleştirme planı”nı şöyle özetlemişti. 15 madde AKP’nin karnesi olduğu gibi Türkiye’de askeri vesayetin sac ayakları. Bu ayaklardan kaçı kesildi?

1- Genelkurmayın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması. Sİ: Bu konu hiç konuşulmadı bile.

2- 35’inci maddenin kaldırılması. Sİ: Yeni anayasa hazırlıkları meclisin odalarına sıkışmışken darbelere hukuki zemin hazırlayan bu madde yerinde duruyor.

3- Jandarmanın yapısı, konumu ve görev tanımı. Sİ: Jandarma bildiğini okuyor. Telefonları dinliyor. Öğrencileri ve öğretim üyelerini fişliyor.

4- Profesyonel orduya geçiş. Sİ: Hükümet bir tek bu yönde adımlar atıyor. PKK’ye karşı kontrgerilla birliklerinin savaşa sürülmesi yeni hamle olarak açıklanıyor.

5- Askerlik süresinin kısaltılması. Sİ: Rafa kaldırıldı.

6- Zorunlu askerlik. Sİ: Hiç tartışılmadı bile.

7- TSK’da verilen askeri eğitim. Sİ: Hala Kemalizm ve darbecilik okutuluyor.

8- Okullardaki Milli Güvenlik dersleri. Sİ: Bu sözü tuttular.

9- Kaç ordu komutanlığı olacağı, bunların nerelerde bulunacağı. Sİ: AKP, Yunanistan ve Kıbrıs’a karşı konumlanan 3. Ordu’nun fesh edilmesi fikrinden hemen vazgeçti.

10- Mustafa Muğlalı gibi isimlerinin kışlalardan silinmesi. Sİ: Bu söz de tutuldu.

11- Askere dayak, kötü muamale sıfırlanmalı. Sİ: Askerde, dayak, angarya aynen sürüyor. Afyon’daki cephanelik patlamasındaki 25 ölü gençlerin nasıl koşullarda olduğunu gösterdi.

12- Milli günlerde tanklı, toplu görüntülere son verilmeli. Sİ: Militarist dayatmanın sona erdirilmesi için adımlar atıldı.

13- Askeri harcamalar şeffaflaşmalı. Sİ: Vergilerimizden kesilen milyarlarca lira gizli askeri harcamalarda, silah alımlarında harcanmaya devam ediyor.

14- OYAK’ın varlığı ve işlevi gözden geçirilmeli. Sİ: Ergenekon ve cunta ile bağlantısı davası konusu olsa da OYAK Holding’in kendini bir sosyal yardım kuruluşu olarak gösteren ve vergiden yırtan statüsü konuşulmuyor.

15- TSK’da VET (verimlilik, etkinlik ve tutumluluk) prensibi uygulanmalı. Sİ: Bu bizi hiç ilgilendirmiyor ama şiddetlenen savaşta Türk ordusunun verdiği kayıplar askeri başarısızlığına işaret ediyor.

Çıkan sonuç hükümetin askeri vesayetin bazı biçimlerine son verirken, ayakta tutan kurum ve yapılara hiç dokunmadığı. Başlıca neden ise Kürt sorunu ve savaş.


Dijital sayı 27 - 11 Mayıs 2021 (pdf)

Dijital sayı 26 - 27 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 25 - 6 Nisan 2021 (pdf)

Dijital sayı 24 - 23 Mart 2021 (pdf)

Dijital sayı 23 - 16 Mart 2021 (pdf)

Abone olun

Dostlarımız

Marksist.org

Marksizm 2013

dsip
















Su Hakkı Kampanyası