Son on yılda devletin işlediği soykırımlar, etnik temizlikler ve on yıllara dayanan Türkleştirme politikalarının sonuçları yoğun bir şekilde tartışılmaya başladı.
Tarihi gerçekleri inkâr etmeyi alışkanlık ve yüz kızartıcı gerçeklerden kaçınmak için resmi bir politika haline getiren devletin tüm baskısına rağmen, Ermeni soykırımının, mübadelenin, 6-7 Eylül olaylarının bu kadar derinden ve toplumda saflaşmalar yaratarak tartışılmasının birinci nedeni, tüm dünyada ezilenlerin daha fazla özgürlük, eşitlik ve adalet için verdikleri mücadelenin kazanım elde etmesi ve küresel bir değişimin yaşanmaya başlaması.
İkinci neden ise, 12 Eyll darbesinin ardından gelişen işçi hareketinin etkisinin yanı sıra, 1980’lerin başından beri Kürt Özgürlük Hareketi’nin devlete karşı verdiği mücadelenin ulaştığı boyut ve elde edilen kazanımlar. Kürt hareketi, 1900’lerin başından itibaren hiçbir siyasal statüsü tanınmayan bir halkın varlığını bir kez daha kanıtlayacak olan bir mücadele başlattı. Mücadele, devletin anlattıklarının yalan olduğunu ve “tek millet, tek dil, tek vatan” propagandasının sadece kuru bir propaganda olduğunu gösterdi.
Devlet, şöyle ya da böyle defalarca “Kürt realitesini” kabul etmek zorunda kaldı.
Kürt halkı ulusal varlığının kabul edilmesi için tüm gücüyle mücadele etti.
Şimdi, Kürt halkının haklarının tanınması için, demokratikleşme ve barış için uğraşanların önünde çok önemli bir görev duruyor: Batıda, Türkler arasında, dev bir barış kampanyası örgütlemek. Türklerin, “Barış!” için sokağa çıkmasını sağlamak.
TÜSİAD başkanı çözümü yanlış yerde ve yanlış sloganlarda arıyor. Çözüm, teröre karşı harekete geçmekte yatmıyor.
Çözüm, barış için ses çıkartmakta, hükümeti barış için adım atmaya zorlayacak kitlesel ama gerçekten kitlesel adımlar atmakta yatıyor.
Hrant Dink öldürüldüğünde sokağa çıkan yüz binlerce insan, barış için de sokağa çıkabilir. Yeter ki, çok kapsamlı, barış isteyen tüm kesimleri bir araya getirmeyi amaçlayan, harekete geçirici çağrıcılara sahip olan ve harekete geçirici gerçek bir barış dili ve sloganıyla seslenmeyi başarabilelim.